FONTOS Újabb mélypont: sosem volt ilyen gyenge a forint!
Kitört a forint árfolyama
Deviza

Kitört a forint árfolyama

Portfolio
Már hetek óta egy szűk sávban ingadozott a forint euróval szembeni árfolyama, ma azonban hirtelen gyengülni kezdett a hazai fizetőeszköz, ennek következtében pedig fontos technikai szintet vitt át. Ez növeli az esélyét annak, hogy a jövőben további gyengülést láthatunk majd.
A forint keddi, napon belüli mozgásáról itt írunk részletesen:Hetek óta egy szűk sávban (321-323 között) ingadozott a forint euróval szembeni árfolyama, a mai napot a 321,7-es szint közelében indította a kurzus. Délben azonban hirtelen gyengülni kezdett a hazai fizetőeszköz, ami délután 4 óra előtt tovább folytatódott. Ezzel egy fontos technikai szintet vitt át a forint, az elmúlt hónapok árfolyammozgása alapján ugyanis kirajzolódott egy csökkenő trendvonal, ami felülről többször is megfogta a forint gyengülését.

Kitört a forint árfolyama
Ha nem sikerül visszajönnie a forintnak a vonal alá, akkor hónapok óta tartó forinterősödési trend szakadhat meg. Fontos megjegyezni, hogy nem feltörekvő piaci általános gyengülésről van szó, a forint ugyanis látványosan alulteljesítő ma a régiós devizák körében.

Kitört a forint árfolyama
A globális kamatemelési várakozások mérséklődése miatt megnőtt az esélye, hogy a Magyar Nemzeti Bank a hazai infláció emelkedése ellenére tovább kitart extrém laza monetáris politikája mellett, ami önmagában rontja a forint megítélését. Másképp fogalmazva: a piaci szereplők elkezdték még későbbre árazni az MNB szigorítását, hiszen úgy vélik, hogy a jegybank szemében kicsit háttérbe szorul a hazai inflációs trend, és inkább a globális folyamatok kerülnek előtérbe. Ez játszhat szerepet a mai gyengülésben.

A hazai kamatemelési várakozások mérséklődésére utal az is, hogy az elmúlt napokban látványosan csökkent a magyar 10 éves államkötvény hozama. Múlt kedden még 2,96% volt a referenciahozam, szerdára ez 2,68%-ra mérséklődött. Ezalatt az idő alatt az 5 éves referenciakötvény esetében 23 bázispontos hozamcsökkenés következett be.

Címlapkép forrása: Thomas SAMSON / AFP
rezsiutalvány
kanada
tarlós-karácsony
Frankfurt Stock Exchange
kivánd190916
shutterstock_1077839366
A worker adjusts a control valve at the delayed coker unit of the Duna oil refinery operated by MOL  Photographer: Akos Stiller/Bloomberg via Getty Images
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-al elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Tőzsdetanfolyam
Légy tudatos a pénzügyeidben, vedd a saját kezedbe az irányítást.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
2019. szeptember 25.
Követeléskezelési trendek 2019
2019. október 1.
Öngondoskodás 2019
2019. október 16.
Budapest Economic Forum 2019
2019. október 17.
Portfolio-MAGE Ipar 4.0 konferencia 2019
shutterstock_1277173258