Maradt még erő a forintban vagy irány vissza 320 fölé?
Deviza

Maradt még erő a forintban vagy irány vissza 320 fölé?

Portfolio
Az elemzők egyre kevésbé hisznek abban, hogy a forint tovább tud még erősödni az elmúlt időszak jó teljesítménye után. Hétfőn alig egy nappal az Erste Bank tette közzé friss prognózisát, szerintük a következő hónapokban újra 320 fölé emelkedhet az euró-forint jegyzés.
Az utóbbi időszakban Nagy Márton MNB-alelnök szavaira erősödött elsősorban a forint, a jegybank vezetője a maginfláció emelkedését valószínűsítette, illetve a közelgő szigorítást vetítette előre. Ha ez megtörténik, akkor első lépésben a likviditási devizaswapokat vezetheti ki a jegybank, ami növelheti a forint iránti keresletet, illetve felfelé nyomhatja a pénzpiaci kamatokat.

Maradt még erő a forintban vagy irány vissza 320 fölé?
Ugyanakkor az Erste szerint tartósan cél feletti maginfláció kellene ahhoz, hogy a normalizálódás elinduljon, az elemzők szerint ez az idei első negyedévben még nem várható. A szakemberek arra számítanak, hogy az inflációs fő mutató az idei év nagy részében 3% alatt maradhat.

Ilyen környezetben pedig a forint ismét 320 fölé gyengülhet. Sőt az Erste szerint azt sem lehet kizárni, hogy az MNB csak később közli majd a normalizálódás részleteit az infláció miatt, így a következő hónapokban akár 325-ös eurót is láthatunk ismét.

Szintén hétfőn jelent meg a K&H Bank friss elemzése, melyben azt vetik fel, hogy kedden akár csalódást is okozhat az MNB a komolyabb szigorításra számító befektetőknek. Vagyis elképzelhető, hogy túl sokat láttak bele Nagy Márton szavaiba, és a végén a túlzott várakozások fordulnak majd a forint ellen.

Az elmúlt hetekben más elemzők is a fordulatot vetítették előre a forint piacán, a Raiffeisen Bank szerint például 315-ig még leszúrhat a jegyzés, de fundamentálisan továbbra is 320 körüli árfolyam lenne indokolt.
máv0921
Autóbaleset
online bolt_shutter
orvosi kamara0921
palkovicslászló0921
shutterstock_1100688464_rugalmas
brexit0115
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Tőzsdetanfolyam
Légy tudatos a pénzügyeidben, vedd a saját kezedbe az irányítást.
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu

Pénzügyi modellező

Pénzügyi modellező

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
2019. szeptember 25.
Követeléskezelési trendek 2019
2019. október 1.
Öngondoskodás 2019
2019. október 16.
Budapest Economic Forum 2019
2019. október 17.
Portfolio-MAGE Ipar 4.0 konferencia 2019
shutterstock_1488477983 (1)