Összeomlottak az eurózónás hozamok, földbe döngölték az eurót az EKB döntés után
Deviza

Összeomlottak az eurózónás hozamok, földbe döngölték az eurót az EKB döntés után

Portfolio
Az Európai Központi Banknak sikerült meglepnie ma a piacokat, amit jól mutat, hogy az euróövezeti kötvényhozamok hirtelen a mélybe szakadtak, az euró pedig gyengülni kezdett a dollárral szemben. Különösen durva, hogy a német 10 éves kötvényhozam 0,08% alá, több mint kétéves mélypontra bukott, miután csak ma mintegy 40%-ot esett.
Az Európai Központi Bank mai ülésén döntés született egy új hitelezési aktivitást élénkítő program elindításáról, illetve a hivatalos kommunikáció későbbre tolta az első lehetséges kamatemelés időpontját.Ez utóbbi jelentette a mai döntés igazi meglepetését. Bár a piaci szereplők már egy ideje 2020 második felére árazták az első eurózónás kamatemelés lehetséges időpontját, váratlanul érte őket, hogy az EKB mai közleményében a korábbi 2019 nyara helyett 2019 végét jelölte meg időpontként, ameddig biztosan nem fog kamatot emelni.

A bejelentésre azonnal beszakadtak az euróövezeti kötvényhozamok. A hirtelen (intenzív) hozamcsökkenés az összes országot érintette, a németeknél azonban ez a reakció egészen elképesztő méretet öltött.

A német 10 éves állampapír hozama 0,13%-ról rövid idő alatt 0,08% alá esett, ami közel 40%-os zuhanás (legutóbb 2018 végén tartózkodott ilyen alacsonyan a német 10 éves hozam).Összeomlottak az eurózónás hozamok, földbe döngölték az eurót az EKB döntés után
Ez észszerű reakció, hiszen az EKB ma gyakorlatilag beismerte, hogy a jelenlegi körülmények között belátható időn belül nem lesz szigorítás, ráadásul a gazdasági kilátások sem túl jók, ezek alapján pedig mire emelkedjenek a hozamok. Németország esetében ráadásul az ország állampapírjainak biztonságos eszköz státusza fokozza a piaci reakciót, hiszen a romló kilátások (illetve azok EKB általi beismerése) miatt sokan elkezdtek német kötvényekbe menekülni.

A kamatemelési várakozások kitolódása, illetve az új lazító intézkedés következtében az eurót is megütötték a befektetők, a dollárral szembeni árfolyam 1,124-es szint alá esett (ez csak ma 0,7%-os leértékelődés, ami szokatlanul nagy a világ legfontosabb devizapártja esetében), megközelítve több mint 20 hónapos mélypontját.

Összeomlottak az eurózónás hozamok, földbe döngölték az eurót az EKB döntés után
(Címlapkép: Jacques Demarthon / Afp)
nemet autoipar autogyartas
cimlap_2050klimasemlegesseg
shutterstock_1420888847
nyugdíj191203gettystock
varga mihály MTI
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online előadás
Hazai és nemzetközi kitekintés.
A legjobb karácsonyi ajándék
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu

Értékpapír üzletkötő

Értékpapír üzletkötő
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. április 7.
Portfolio-MAGE Járműipar 2020
forintdevizaárfolyam