Erdogan a nyugati spekulánsokat támadja, a befektetők össze-vissza rángatják a lírát
Deviza

Erdogan a nyugati spekulánsokat támadja, a befektetők össze-vissza rángatják a lírát

Portfolio
Vasárnap helyhatósági választások lesznek Törökországban, emiatt Recep Tayyip Erdogan elnök ismét elővette "jól bevált" külföldellenes retorikáját, hogy meg kell védeni az országot a spekulánsok támadásai ellen. A török lírát rendkívüli intézkedésekkel próbálják megvédeni a hatóságok.
Vasárnap helyhatósági választásokat tartanak Törökországban, Recep Tayyip Erdogan államfő pedig a szokásosnál is agresszívebb retorikával kampányol pártja, az AKP mellett. Ennek oka, hogy a közvélemény-kutatások szerint bár az AKP gyűjtheti be a legtöbb szavazatot, az előző választásokhoz képest nagyot eshet a népszerűségük, Erdogan ezért "túlélési kérdésként" igyekszik beállítani a voksolás kimenetelét, pláne most, hogy a török gazdaság súlyos recesszióval küzd. Szavazótábora aktivizálása és a gazdasági problémák felől való figyelemelterelés érdekében (a tavalyi elnökválasztáshoz hasonlóan) csúcsra járatja a külföldellenes retorikáját. Erdogan sztorija szerint az ország amerikai és nyugati spekulánsok támadása alatt áll (és a bankok is segédkeznek ebben), akik ellen kíméletlenül fel kell lépni.

Meg kell fegyelmeznünk a piaci spekulánsokat. A spekulánsok bajban vannak, hiszen nem tudnak török lírához jutni, ezért a líra erősödik, a dollár pedig esik. Fordult a kocka.

- fejtegette Erdogan mai beszédében.

A török államfő ezzel arra akart célozni, hogy ezen a héten (egészen máig) sokat erősödött a líra az amerikai dollárral szemben. Ennek oka az volt, hogy a török kereskedelmi bankok (a török felügyeletnek engedelmeskedve) kiszívták a líralikviditást a londoni piacról, emiatt drasztikusan megemelkedett a török líra ára, vagyis a spekulánsok nem tudtak (a török deviza gyengülésére játszó) határidős líraeladási ügyleteket kötni. A líra likviditás hiánya olyan mértéket öltött tegnapra, hogy az egynapos (overnight) swap ráta (a líra ára tulajdonképp) 25%-ról 1200%-ra ugrott, gyakorlatilag ellehetetlenítve a spekulatív célú határidős líraeladást. Csakhogy azok a befektetők is pórul jártak, akik török piaci árfolyamkitettségük fedezése érdekében amerikai dollár-líra swapokat akartak kötni Londonban. Emiatt a török tőzsde múlt hét szerda óta több mint 10%-ot zuhant, hiszen sok külföldi szereplő nem vállalta be az árfolyamkockázatot és inkább túladott török eszközkitettségén.

A líra ezen intézkedés miatt valóban erősödni tudott a dollárral szemben az elmúlt napokban, miután múlt hét pénteken hirtelen nagyot esett.Ma azonban visszavonták ezt a rendkívüli intézkedést a londoni piacon tevékenykedő török kereskedelmi bankok, a líralikviditás visszatért a piacra, így olcsóbbá vált a líra shortolása, emiatt viszont meg is ütötték a török fizetőeszközt, ami ma 5%-os mínuszban is járt az amerikai dollárral szemben.

Erdogan a nyugati spekulánsokat támadja, a befektetők össze-vissza rángatják a lírát
A következő időszakban fokozott volatilitásra kell felkészülni a török piacon (így a líraárfolyamban is), aminek valószínűleg a vasárnapi választások sem fognak véget vetni. Az izgalmakat garantálja Erdogan jól ismert kamatellenes retorikája, amely a jegybanki függetlenség potenciális veszélybe kerülése miatt aggasztja a piaci szereplőket. A tavalyi líraválság egyik központi eleme volt, hogy az elnök folyamatosan nyomás alatt igyekezte tartani a jegybankot, nehogy kamatot emeljen, végül azonban az elszabaduló líraárfolyam és infláció miatt elengedhetetlenné vált a drasztikus szigorítás.

Erdogan ma kijelentette, hogy "a török gazdaság az ő irányítása alatt áll", és annak ellenére, hogy februárban még mindig 20%-os volt az infláció az országban, a jegybanknak csökkentenie kell a kamatokat.

A legfőbb problémát a magas kamatok jelentik. Ha csökkennek a kamatok az infláció is lassulni fog. Közgazdász is vagyok.

- fogalmazott.
villam0609
Frankfurt Stock Exchange
robots welding in a car factory
Private Health Forum
shutterstock_1077839366
HUNGARY - NOVEMBER 17:  Hungarian Forint notes of differing denominations (Photo by Balint Porneczi/Bloomberg via Getty Images)
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2019. szeptember 25.
Követeléskezelési trendek 2019
2019. október 1.
Öngondoskodás 2019
2019. október 16.
Budapest Economic Forum 2019
2019. október 17.
Portfolio-MAGE Ipar 4.0 konferencia 2019
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu

Pénzügyi modellező

Pénzügyi modellező

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
Tőzsdetanfolyam
Légy tudatos a pénzügyeidben, vedd a saját kezedbe az irányítást.
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól.
HUNGARY - NOVEMBER 17:  Hungarian Forint notes of differing denominations (Photo by Balint Porneczi/Bloomberg via Getty Images)