8 százalékos hozam két év alatt - Minden részlet az új állampapírról!
Deviza

8 százalékos hozam két év alatt - Minden részlet az új állampapírról!

Portfolio
A magyar államadósság devizaaránya szinte teljesen eltűnhet a jelenlegi 17%-os szintekről - jelezte az Inforádió Aréna című műsorában Barcza György, az Államadósság Kezelő Központ vezérigazgatója, aki az új, lakosságnak szóló kötvényekről is részletesen beszélt.

Devizaarány

2025-re a magyar államadósság devizaaránya 3%-ra csökkenhet, vagyis gyakorlatilag eltűnik a devizaadósság

- jelentette ki a rádióban Barcza György.

2027-ben lejár még egy euróban fennálló devizakötvény, 2041-ben pedig egy dollárkötvény lejárat lesz esedékes - ismertette Barcza György. Ezek lejárata után tud teljesen eltűnni a devizaarány.

Lakossági állampapírok

Elérhető az idei évben a 800 milliárd forintos lakossági állampapír-értékesítés - válaszolta egy következő kérdésre az ÁKK vezére, aki ezt felmérésekből, kereskedőktől származó információkra alapozta. Megjegyezte, hogy az idei eddigi állományalakulást két tényező befolyásolja: az ÁKK folyamatosan vásárol vissza kötvényeket, emellett a lejáró állományokat a nem lakossági befektetők nem tudták megújítani az új szabályok miatt. A magánszemélyek által megvásárolt lakossági kötvények idén eddig elérték 300 milliárd forintos összeget, azonban ezt a többletet eltüntette a fenti két elem - magyarázta.

A növekedés hajtóereje a keresleti oldal, vagyis, hogy a lakosság számára tudunk-e vonzó terméket ajánlani - válaszolta arra a kérdésre, hogy a következő 5 évre kitűzött lakossági állampapírállomány-duplázás hogyan teljesíthető.

Az új nemzeti kötvényről

Hangsúlyozta: az új nemzeti állampapír esetében már 3 hetes tartás után a visszaváltás nem okoz veszteséget.

Az új nemzeti kötvény futamideje 5 év, de a visszaváltás bármikor megtörténhet. Ha a Magyar Államkincstárnál történik a tranzakció, akkor a visszaváltásnál 0,25%-os díjlevonás történik, de ez néhány hét alatt kijön a kamatból.

Az első félévben a kamatszint éves 3,5%, a második félévben 4%, innentől kezdve évente 0,5%-kal emelkedik a kamatszint, az 5. évben 6%-os kamatot fizet az új papír. Ha valaki két évig megtartja, akkor realizál rajta több mint 8%-os hozamot és ebből mindössze 0,25% jön le és bármikor visszaválthatja - magyarázta.

A kamatforduló napjánál van egy 10 napos időszak, amikor a befektető 100%-os árfolyamon visszakapja a tőkét, vagyis nincs díja a levonásnak

- húzta alá. Az a pénzügyi szolgáltatóktól függ majd, hogy lehet-e előzetesen rendelkezni arról, hogy ebben a bizonyos 10 napban visszaváltásra kerüljön az állampapír - mondta.

Az újfajta állampapír is elérhető lesz a posta fiókjaiban - árulta el. Mindemellett a kincstárnál és a forgalmazó bankoknál lesz kapható - tette hozzá.

A lakástakarékpénztárak pedig új szereplők lesznek, rajtuk keresztül is lehet majd számlát nyitni - mutatott rá. Az a sajátosságuk, hogy nekik ügynökeik vannak. Ez új típusú értékesítést, aktívabb tevékenységet jelent. Első körben az ő tevékenységük a számlanyitásra vonatkozik, az ügyfél az államkincstárnál nyitja a számlát, majd ö dönti el, hogy a tranzakciót online vagy személyesen egy kincstári kirendeltségen hajtja-e végre.

Arra is emlékeztetett, hogy a lakossági állampapírok kikerülnek a kamatadókötelezett termékek közül.

Az év második felében akár 500 milliárd forint is bejöhet az új nemzeti kötvényből. Nyilván lehetnek olyan értékesítések, melynek során a magánszemélyek lecserélik a korábbi lakossági állampapírjaikat és helyettük megveszik az újat - magyarázta Barcza György, aki hangsúlyozta: minden paraméterében jobb lesz az új kötvény a jelenlegieknél. Ezért szinte biztos, hogy népszerűbb lesz a jelenlegi állampapíroknál - hangoztatta az ÁKK vezére, aki erre alapozza a komoly értékesítési számokat.

Minden a nemzeti kötvényről:

A nyugdíjkötvényről

Az új nyugdíjkötvény bevezetése az ősz folyamán várható - ismertette.

A három meglévő magánpiaci termék (nyugdíjpénztár, NYESZ, és nyugdíjbiztosítás) mellett legyen egy állami termék is. Ez volt az alapvető cél - magyarázta a szándékot.

Arra is kitért, hogy az új kötvény lejáratát a 65 éves korhoz igazítják. Bármikor, bármekkora összegben tud ebbe befektetni az illető. Szeretnének infláció feletti kamatozást és adókedvezményt - ismertette. Jelenleg is van a meglévő termékekre adókedvezmény, 20%-os mértékben. Ebben a tekintetben nem lenne hátrányosabb helyzetben az új nyugdíjkötvény.

Nagy felfutásra nem számíthatunk, mint a júliusban megjelenő nemzeti kötvénynél. Azért sem, mert egy ilyen típusú, hosszú távra vonatkozó megtakarítás idehaza még nem népszerű - magyarázta. A vagyonfelhalmozás itt évtizedeken át történik - mondta.

Az egyszerűség lesz az egyik vonzerő: egy állampapírom van, aminek az összegét bármikor megnézhetem. A másik előnye a kiszámíthatóság, stabilitás - válaszolta egy következő kérdésre. A következő előnye, hogy értékálló - tette hozzá.

A kamatának mértékéről még nem született döntés, itt még van némi munka az élesítés előtt - nyomatékosította. Szerinte a visszajelzések alapján sokan várják ezt az új terméket.

Mi lesz a többi papírral?

Az egyéves állampapír és a prémium állampapírok megmaradnak, az ÁKK ezeket nem szünteti meg. A többi típusú lakossági állampapír esetében nem lesz új kibocsátás - emelte ki.

Ez sem új információ, a Portfolio a legutóbbi pénzügyminisztériumi háttérbeszélgetés alapján már beszámolt arról, hogy az Egyéves Magyar Állampapírból és a Prémium Magyar Állampapírból lesz új sorozat.
hősök tere_getty
Ipari tartályok
Official Photo 2019 - Emmanuel Babeau (6) (1)
Megint véleményt mond Magyarországról az IMF
GettyImages-1180027214
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2019. október 16.
Budapest Economic Forum 2019
2019. október 17.
Portfolio-MAGE Ipar 4.0 konferencia 2019
2019. október 17.
Hiventures - Portfolio KKV Tőkefinanszírozás 2019
2019. november 6.
Portfolio Private Health Forum 2019
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-al elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A tőzsdei tankönyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
100as forint mnb