Itt a kétéves forintmélypont!
Deviza

Itt a kétéves forintmélypont!

Portfolio
Az elmúlt napokban kétéves csúcsa közelébe ugrott a dollárindex, illetve a dollár euróval szembeni árfolyama, és ha a fontos technikai szinteken át tudna jutni az erősödés felé a zöldhasú, akkor Magyarországon újra 300 forint felé tartó dollárárfolyamot látnánk. Ez az itthoni autósoknak további üzemanyag-drágulást is jelentene a mostani 400 forint körüli literenkénti árhoz képest.

Az euróval szemben is gyengülünk

Ahogyan az lenni szokott, a dollár általános ereje nem tesz jót a feltörekvő piaci devizák megítélésének, így például a forint az euróval szemben is veszített értékéből, 1,5 hetes mélypontjára esett a hazai fizetőeszköz.


A forinttal szemben is menetel a dollár

Az amerikai dollár esti erősödése következtében a dollár-forint kereszt is átlépte a 288,30-as szintet, ezzel 2017 április közepe óta nem látott gyenge szintekre került a hazai fizetőeszköz.


Jól látható, hogy a dollár az elmúlt egy hétben kapcsolt rá a forint ellenében is. A forint 2,1%-kal értékelődött le a dollárral szemben ezalatt.


Tovább menetel a dollár

Az esti órákban tovább erősödött a dollár, az euróval szembeni árfolyama az 1,1160-as szint környékén is járt. Legutóbb 2017 júniusában volt ennyire erős az amerikai fizetőeszköz.


Fillérekre járunk az új kétéves forintmélyponttól

A délutáni órákban a forint kissé tovább gyengült az euróval szemben 321,6-ig, ami új kéthetes forintmélypontot jelent. Mivel közben a dollár is kissé tovább erősödött az euróval szemben 1,1190-ig, így a dollár/forint jegyzések 287,4-ig emelkedtek kora estére. Amint már reggel felhívtuk rá a figyelmet, ez azt jelenti, hogy immár csak fillérekre járunk az új kétéves forintmélyponttól a dollárral szemben. Ez 288 feletti árfolyamnál következne be.
Még mindig nem jött el a nagy fordulat Németországban - Újabb rossz hír érkezett

Áprilisban a piaci várakozások ellenére csökkent a német üzleti hangulat alakulását nyomon követő Ifo hangulatindex értéke. Ez újabb bizonyíték arra, hogy egyelőre várni kell a német gazdaság hónapok óta tartó gyengélkedésének végét jelző nagy fordulatra (már amennyiben egyáltalán lesz ilyen a közeljövőben). Különösen a jövőbeli várakozások tekintetében mutat nyugtalanító képet az Ifo gazdaságkutató intézet indikátora. Tovább a cikkhez

Kétéves csúcs közelében a dollár - Jön a 300-as árfolyam?

Figyelemre méltó, hogy az euró/dollár az utóbbi napokban újra süllyedt és ma reggel már 1,12-nél jár a kereskedés, azaz 20 pipre járunk attól, hogy új kétéves eurómélypontról, megfordítva kétéves dollárcsúcsról beszélhessünk. A Fed irányadó kamatával kapcsolatos piaci várakozások az utóbbi egy hónapban érdemben nem változtak, azaz év végéig jelentős az esélye egy kamatvágásnak a mostani 2,25-2,5%-os célsávból, mégis erősebb a dollár most, mint egy hónapja. Az EKB kapcsán egyelőre zajlik a szakmai vita arról, hogy a -0,4%-os betéti kamatot differenciálják-e a különböző bankok, illetve a megtakarítások között, ez (illetve a borús német feldolgozóipari helyzet) pedig nyomasztja az eurót. A ma délelőtti német Ifo-index lényeges hatást gyakorolhat az árfolyamra. Az 1,1180-as szint alatt beszélhetnénk új kétéves eurómélypontról.Kétéves csúcs közelében a dollár - Jön a 300-as árfolyam?

Az euró/dollár kétharmados súlyú a dollárindexben, így nem véletlen, hogy a dollárindex is kétéves csúcsa közvetlen közelében jár jelenleg 97,7-es szintnél. Amint látszik, 97,8-nál a 61,8%-os Fibonacci-korrekciós szint húzódik, ha azon felfelé átjutna az index, akkor jelentős tér nyílna meg a dollár további erősödése előtt.Kétéves csúcs közelében a dollár - Jön a 300-as árfolyam?

Mivel a forint a múlt havi MNB kamatdöntés és kommunikáció óta nem tud érdemben erősödni, ma reggel is 321 közelében jár az árfolyam (10 napos forintmélypont), így a dollár/forint jegyzések az erős dollár mellett már 286,5-nál mozognak, ami a berajzolt kereskedési sáv felső széléhez közeli helyzetet jelent. Ha a dollár a következő napokban még tovább erősödne a nemzetközi piacokon, akkor a 288-as szint felett új kétéves dollárcsúcsról, megfordítva új kétéves forintmélypontról beszélhetnénk és akár a 300-as dollárárfolyamhoz is közel kerülhetnénk. 2016 végén 302,5-nél volt a forint történelmi mélypontja a dollárral szemben.Kétéves csúcs közelében a dollár - Jön a 300-as árfolyam?


Kétéves csúcs közelében a dollár - Jön a 300-as árfolyam?

Az elmúlt egy hónapban a forint 3,7%-ot esett a dollárral szemben, ami a zloty-korona páros 2% körüli esésénél érdemben nagyobb, de a török líra 7,6%-os zuhanásánál jóval kisebb.Kétéves csúcs közelében a dollár - Jön a 300-as árfolyam?

Címlapkép forrása: OZAN KOSE / AFP

Katona Bence Hiventures
Vörös Tamás
Frankfurti tőzsde
HiVentures-Portfolio elso panelbeszelgetes generaciovaltas
borisjohnson
Bika
erzsébet-utalvány-cafeteria
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2019. október 17.
Portfolio-MAGE Ipar 4.0 konferencia 2019
2019. október 17.
Hiventures - Portfolio KKV Tőkefinanszírozás 2019
2019. november 6.
Portfolio Private Health Forum 2019
2019. november 7.
Energy Investment Forum 2019
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
Délutáni webinárium MA
Praktikus tanácsok online tőzsdézéshez és kockázatkezeléshez.
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól
100 forint mnb