Itt a kétéves forintmélypont!
Deviza

Itt a kétéves forintmélypont!

Portfolio
Az elmúlt napokban kétéves csúcsa közelébe ugrott a dollárindex, illetve a dollár euróval szembeni árfolyama, és ha a fontos technikai szinteken át tudna jutni az erősödés felé a zöldhasú, akkor Magyarországon újra 300 forint felé tartó dollárárfolyamot látnánk. Ez az itthoni autósoknak további üzemanyag-drágulást is jelentene a mostani 400 forint körüli literenkénti árhoz képest.

Az euróval szemben is gyengülünk

Ahogyan az lenni szokott, a dollár általános ereje nem tesz jót a feltörekvő piaci devizák megítélésének, így például a forint az euróval szemben is veszített értékéből, 1,5 hetes mélypontjára esett a hazai fizetőeszköz.


A forinttal szemben is menetel a dollár

Az amerikai dollár esti erősödése következtében a dollár-forint kereszt is átlépte a 288,30-as szintet, ezzel 2017 április közepe óta nem látott gyenge szintekre került a hazai fizetőeszköz.


Jól látható, hogy a dollár az elmúlt egy hétben kapcsolt rá a forint ellenében is. A forint 2,1%-kal értékelődött le a dollárral szemben ezalatt.


Tovább menetel a dollár

Az esti órákban tovább erősödött a dollár, az euróval szembeni árfolyama az 1,1160-as szint környékén is járt. Legutóbb 2017 júniusában volt ennyire erős az amerikai fizetőeszköz.


Fillérekre járunk az új kétéves forintmélyponttól

A délutáni órákban a forint kissé tovább gyengült az euróval szemben 321,6-ig, ami új kéthetes forintmélypontot jelent. Mivel közben a dollár is kissé tovább erősödött az euróval szemben 1,1190-ig, így a dollár/forint jegyzések 287,4-ig emelkedtek kora estére. Amint már reggel felhívtuk rá a figyelmet, ez azt jelenti, hogy immár csak fillérekre járunk az új kétéves forintmélyponttól a dollárral szemben. Ez 288 feletti árfolyamnál következne be.
Még mindig nem jött el a nagy fordulat Németországban - Újabb rossz hír érkezett

Áprilisban a piaci várakozások ellenére csökkent a német üzleti hangulat alakulását nyomon követő Ifo hangulatindex értéke. Ez újabb bizonyíték arra, hogy egyelőre várni kell a német gazdaság hónapok óta tartó gyengélkedésének végét jelző nagy fordulatra (már amennyiben egyáltalán lesz ilyen a közeljövőben). Különösen a jövőbeli várakozások tekintetében mutat nyugtalanító képet az Ifo gazdaságkutató intézet indikátora. Tovább a cikkhez

Kétéves csúcs közelében a dollár - Jön a 300-as árfolyam?

Figyelemre méltó, hogy az euró/dollár az utóbbi napokban újra süllyedt és ma reggel már 1,12-nél jár a kereskedés, azaz 20 pipre járunk attól, hogy új kétéves eurómélypontról, megfordítva kétéves dollárcsúcsról beszélhessünk. A Fed irányadó kamatával kapcsolatos piaci várakozások az utóbbi egy hónapban érdemben nem változtak, azaz év végéig jelentős az esélye egy kamatvágásnak a mostani 2,25-2,5%-os célsávból, mégis erősebb a dollár most, mint egy hónapja. Az EKB kapcsán egyelőre zajlik a szakmai vita arról, hogy a -0,4%-os betéti kamatot differenciálják-e a különböző bankok, illetve a megtakarítások között, ez (illetve a borús német feldolgozóipari helyzet) pedig nyomasztja az eurót. A ma délelőtti német Ifo-index lényeges hatást gyakorolhat az árfolyamra. Az 1,1180-as szint alatt beszélhetnénk új kétéves eurómélypontról.Kétéves csúcs közelében a dollár - Jön a 300-as árfolyam?

Az euró/dollár kétharmados súlyú a dollárindexben, így nem véletlen, hogy a dollárindex is kétéves csúcsa közvetlen közelében jár jelenleg 97,7-es szintnél. Amint látszik, 97,8-nál a 61,8%-os Fibonacci-korrekciós szint húzódik, ha azon felfelé átjutna az index, akkor jelentős tér nyílna meg a dollár további erősödése előtt.Kétéves csúcs közelében a dollár - Jön a 300-as árfolyam?

Mivel a forint a múlt havi MNB kamatdöntés és kommunikáció óta nem tud érdemben erősödni, ma reggel is 321 közelében jár az árfolyam (10 napos forintmélypont), így a dollár/forint jegyzések az erős dollár mellett már 286,5-nál mozognak, ami a berajzolt kereskedési sáv felső széléhez közeli helyzetet jelent. Ha a dollár a következő napokban még tovább erősödne a nemzetközi piacokon, akkor a 288-as szint felett új kétéves dollárcsúcsról, megfordítva új kétéves forintmélypontról beszélhetnénk és akár a 300-as dollárárfolyamhoz is közel kerülhetnénk. 2016 végén 302,5-nél volt a forint történelmi mélypontja a dollárral szemben.Kétéves csúcs közelében a dollár - Jön a 300-as árfolyam?


Kétéves csúcs közelében a dollár - Jön a 300-as árfolyam?

Az elmúlt egy hónapban a forint 3,7%-ot esett a dollárral szemben, ami a zloty-korona páros 2% körüli esésénél érdemben nagyobb, de a török líra 7,6%-os zuhanásánál jóval kisebb.Kétéves csúcs közelében a dollár - Jön a 300-as árfolyam?

Címlapkép forrása: OZAN KOSE / AFP

máv0921
Autóbaleset
online bolt_shutter
orvosi kamara0921
palkovicslászló0921
shutterstock_1100688464_rugalmas
brexit0115
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2019. szeptember 25.
Követeléskezelési trendek 2019
2019. október 1.
Öngondoskodás 2019
2019. október 16.
Budapest Economic Forum 2019
2019. október 17.
Portfolio-MAGE Ipar 4.0 konferencia 2019
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

Pénzügyi modellező

Pénzügyi modellező

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
Tőzsdetanfolyam
Légy tudatos a pénzügyeidben, vedd a saját kezedbe az irányítást.
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól.
shutterstock_1488477983 (1)