Megbotlott a forint, de ez még csak a kezdet - Jön a történelmi mélypont?
Deviza

Megbotlott a forint, de ez még csak a kezdet - Jön a történelmi mélypont?

Portfolio
Az elmúlt hetekben érezhetően gyengült a forint az euróval szemben, a hét közepén idei mélypontján is járt a magyar deviza. A JP Morgan elemzői szerint azonban ez még csak a kezdet, az év végére láthatunk 330 feletti árfolyamot is, ami új történelmi mélypont lenne a forint szempontjából. A szálakat továbbra is elsősorban az MNB mozgatja, amíg a jegybank vonakodik komolyabb szigorító lépésre elszánni magát, addig várhatóan a forint sem tér magához.
Alulsúlyozásra javasolja a magyar állampapírokat friss elemzésében a JP Morgan, és a forintban sem hisz. A cég szakemberei szerint a feltörekvő piacokon a következő időszak legfontosabb trendje a széttartás lehet, azokban az országokban érdemes most befektetni, ahol csökken az infláció. Ebből a szempontból mi kimondottan rossz helyzetben vagyunk, a maginfláció jelenleg is cél feletti, és jelentős a kockázata annak, hogy továbbra is felfelé okoz majd meglepetést. Eközben az MNB márciusban csak jelképes, 10 bázispontos emelést hajtott végre az egynapos betéti rátán, és jelezte, hogy egyszeri döntésről van szó.

Megbotlott a forint, de ez még csak a kezdet - Jön a történelmi mélypont?

A fenti környezetben a JP Morgan szerint nőtt az esélye annak, hogy az euró-forint jegyzés felfelé tör ki jelenlegi sávjából.

A fentiek miatt a korábbi piaci súlyozásról alulsúlyozásra változtatták a forinttal kapcsolatos ajánlásukat és a modellportfóliójukba is belevettek egy euró-forint longot 327-es célárral. Az indoklásban kiemelik, hogy a magyar reálkamatok nemzetközi összehasonlításban kifejezetten alacsonyak, a fizetési mérlegünk többlete pedig szép lassan elolvadt a GDP 6 százalékáról, amit 2016-ban láttunk. Emellett a külső tényezők, például az amerikai importvámok vagy az eurózóna lassulása is kockázatot hordoznak a forint szempontjából.

Az amerikai bank szakértői szerint tehát a forint további gyengülés elé néz, az idei harmadik negyedévre elérhetjük a tavaly nyáron látott 330-as csúcsot is az euróval szemben. Azt követően az év végére 333, 2020 első negyedévére pedig 335-ös euró-forint árfolyamot várnak, vagyis ha igazuk lesz az elemzőknek, akkor az idén látunk még történelmi mélypontot a forint esetében.Megbotlott a forint, de ez még csak a kezdet - Jön a történelmi mélypont?
uzemanyag0920
wall street_shutterstock
wall street_getty
walmart_getty
facebook_getty
Sundar Pichai, CEO of Google, getty
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2019. szeptember 25.
Követeléskezelési trendek 2019
2019. október 1.
Öngondoskodás 2019
2019. október 16.
Budapest Economic Forum 2019
2019. október 17.
Portfolio-MAGE Ipar 4.0 konferencia 2019
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

Pénzügyi modellező

Pénzügyi modellező

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
Tőzsdetanfolyam
Légy tudatos a pénzügyeidben, vedd a saját kezedbe az irányítást.
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól.
shutterstock_1488477983 (1)