Jobb formában tér pihenőre a forint
Deviza

Jobb formában tér pihenőre a forint

Portfolio
Bár az amerikai-kínai kereskedelmi háború eldurvulni látszik, mégis javulni tudott a hangulat a nemzetközi pénz- és tőkepiacokon és ez péntek reggel óta több hullámban a forintot is erősíteni tudta. Így péntek estére kicsit távolodni tudott a magyar fizetőeszköz az euróval szembeni öthavi, a dollárral szemben pedig a kétéves mélypontjához képest, amelyeket az elmúlt napokban járt meg az árfolyam.

Jobb formában tér pihenőre a forint

Egyelőre csak az amerikai megemelt importvámokról és a kínai ellenlépésekről érkeztek hírek ma, a további egyeztetések eredményeiről még nem, mégis van egyfajta bizakodás a piacokon a tárgyalásos rendezésre. Emiatt nincsenek olyan jelentős esések a vezető részvénypiacokon, igaz a bizonytalanság azért megmaradt. A dollár ma picit gyengült az euróval szemben, a feltörekvő piaci devizák így kissé erősödni tudtak, főként igaz ez a török lírára. A forint is erőre kapott ma több hullámban: az euróval szemben a reggeli 324,3-ról 323-ig jutott, péntek kora este pedig 323,5-nél járt a kereskedés. Az öthavi forintmélypontot tegnap reggel 324,8-nál érte el a forint. A dollár ellenében 287,7-nél jár a kereskedés a bankközi piacon. Amint az alábbi második ábrán látszik: a 325 közeli ellenállás megfogta a forint esését, és van némi visszaerősödés, de a csökkenő trendvonalon egyelőre nem tudott lefelé átjutni az árfolyam.
Kapaszkodik a forint

A péntek reggeli 324 feletti szintekről délelőtt 323,5-ig erősödött a forint az euróval szemben.
Pénteken jelentősen javult a nemzetközi befektetői hangulat, a vezető európai tőzsdeindexek feljebb kerültek, amiből a feltörekvő piaci devizák is profitálnak.

Öthavi mélypontnál billeg a forint az euróval szemben

A 6,5 éves csúcsra ugró magyar inflációs adat mellett a forint előbb 324-ről 324,8-ig esett az euróval szemben, azaz öthavi mélypontját tesztelte, majd hirtelen erősödni kezdett. Ebben szerepe lehetett a meglepően jó magyar költségvetési adatnak is, hiszen amint rámutattunk: az EU-s ki- és befizetések hatásától megtisztítva rendkívül nagy többlet van már most a büdzsében.

A forint aztán estére kissé visszagyengült, azóta pedig 324,2 körül ingadozik a bankközi piacon amellett is, hogy éjszakától hatályba lépett 200 milliárd dollárnyi kínai importtermékre (a mától hajóra rakott termékekre) a 10%-ról 25%-ra megemelt amerikai importvám. Egyelőre nagy a bizonytalanság, hogy a mai washingtoni újabb amerikai-kínai egyeztetésen mire jutnak és beváltja-e Donald Trump azt a minapi fenyegetését is, hogy a fennmaradó bő 300 milliárd dollárnyi amerikai importra is kiveti a megemelt vámot. Továbbá az is nagy kérdés, hogy a kínaiak milyen megtorló lépéseket tesznek.Öthavi mélypontnál billeg a forint az euróval szemben

A nemzetközi befektetői hangulat kissé javult ma reggelre, de továbbra is nagyfokú a bizonytalanság, ráadásul Európa számára kulcsfontosságú, hogy Trumpék hogyan döntenek a jövő héten lejáró határidőig az európai autószektorra megemelni tervezett vám kérdésében.

Ezek a bizonytalanságok és az MNB laza monetáris politikájával kapcsolatos piaci kételyek együtt gyengén tarthatják a forintot, és ha a 324,8-as szint áttörik az euróval szemben, akkor 326, majd 328 körül húzódnak gyengébb ellenállások az EUR/HUF-ban.Öthavi mélypontnál billeg a forint az euróval szemben

A dollár kissé gyengült tegnap a nemzetközi piacokon, így a dollár/forint 289-ig visszaereszkedett, de továbbra is közel jár ahhoz, hogy 291 felett új kétéves forintmélypontról beszélhessünk.Öthavi mélypontnál billeg a forint az euróval szemben

Címlapkép forrása: Stiller Ákos/Bloomberg via Getty Images

Orbán Viktor Prága
GettyImages-1174045407
Budapest ingatlanpiac lakások madártávlat
Névtelen tervválság forint
GettyImages-1187738330
eromu
K_EPA20190122208
GettyImages-1175389290
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2019. november 20.
Office Stage - Út a hatékony irodához
2019. november 20.
Big Office Day Konferencia 2019
2019. november 20.
Big Office Consumption Based IT 2019
2019. november 21.
Property Investment Forum 2019
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-al elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A tőzsdei tankönyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
forint érme