Látványos fordulat a forintnál - Ritkán látunk ilyen szárnyalást
Deviza

Látványos fordulat a forintnál - Ritkán látunk ilyen szárnyalást

Portfolio
Május 29. óta, azaz bő egy hét leforgása alatt 293,9-ről 282,1-ig, azaz közel 12 egységgel esett a dollár árfolyama a bankközi piacon és ilyen intenzív, 4%-os, forintszárnyalásra csak ritkán van példa.
A legutóbbi hasonlóan gyors forinterősödés tavaly augusztus 15. és 28. között volt, amikor 288-ról 275,8-ig bukott a zöldhasú jegyzése a bankközi piacon (4,3%-os forinterősödés), előtte július 2. és 9. között, azaz egy hét leforgása alatt 285-ről 273,8-ig (szintén 4%-os forinterősödés). Azt megelőzően pedig egészen a 2017. december 19. - január 5. közötti periódusig kell visszanéznünk, amikor 267,6-ról 255,2-ig, azaz 4,4%-kal szárnyalt a forint.

Látványos fordulat a forintnál - Ritkán látunk ilyen szárnyalást
A mostani gyors forinterősödésnek kettős oka van: egyrészt a forint az euróval szemben a történelmi mélypontot közelítő szint körül billegett május végén, és háromszor is nekifutott a 327,5-nél húzódó technikai akadály (felfelé) áttörésének az árfolyam, de nem sikerült. Így feltehetően tömegesen kezdték zárni a befektetők a korábban nyitott, a forint gyengülésére játszó pozíciókat, ami erősítette a forintot. Emellett a dollár nemzetközi megítélésében is fordulat volt: a Trump-féle kereskedelmi háború fokozódása és annak reálgazdasági áldozatai miatt a piac elkezdett egyre hamarabb bekövetkező egyre több idei Fed kamatvágást árazni, így esett a zöldhasú. Nyilván a Fed közelgő kamatvágásának esélye javítja a feltörekvő piacok megítélését (relatív vonzerejét is), így ez is táplálhatta a forint erősödését. Összességében tehát az USD/HUF mindkét "lába" úgy mozdult meg, hogy az támogatta a forint ritkán látott gyors erősödésének kibontakozását.

Látványos fordulat a forintnál - Ritkán látunk ilyen szárnyalást
Amennyiben a régiós devizákkal együtt vizsgáljuk azt, hogy a forint dollárral szembeni erősödése mennyire volt intenzív: azt látjuk, hogy a május 29. óta látott szárnyalás tényleg intenzívebb, mint amit a cseh korona és a lengyel zloty produkált a zöldhasúval szemben, de elmarad attól, mint amit a jóval nagyobb kilengéseket produkáló török líra mutatott be másfél hét alatt.

Látványos fordulat a forintnál - Ritkán látunk ilyen szárnyalást
Címlapkép forrása: Akos Stiller/Bloomberg via Getty Images
Frankfurti tőzsde
forint200117
cimlap_arany0219
Sanna Marin Angela Merkel unios koltsegevetes nemetorszag finnorszag
idős_nyugdíj_shutter
Ursula von der Leyen velemeny cikk digitalis atallas europai bizottsag 200219
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu
Tőzsdetanfolyam
Alapoktól a kereskedési, befektetési stratégiákig.
webinárium
Hogyan lovagolhatod meg a forint árfolyammozgását? Tőlünk megkapod a választ!
forint200117