Falnak ment a forint és lepattant róla
Deviza

Falnak ment a forint és lepattant róla

Portfolio
A május végétől június 10-ig tartó, ritkán látott mértékű forinterősödést esés követte az elmúlt napokban, így jó kérdés, hogy most mire számíthatunk, merre mehet tovább a forint. A technikai kép az euró esetén nem tiszta, a dollár esetén viszont jó eséllyel újabb forinterősödési hullám jöhet.
A pénteki, erősre sikeredett amerikai kiskereskedelmi forgalmi adat lendületet adott estig a dollárnak, mert enyhítette azt a várakozást, hogy a Fed idén akár két-három kamatvágást is végrehajthat és ehhez a kommunikációt már a most szerdai döntéskor sugallhatja. Éppen ezért ezt az eseményt tartjuk a hét legfontosabb makroeseményének a naptárunk szerint:Mindenesetre a dollár pénteki erősödésével oda jutottunk, hogy a hetes grafikonon egy nagy átölelő alakzat alakult ki, és az euró/dollár éppen a 200 hetes mozgóátlagról fordult le. Mindez afelé mutat, hogy a dollár előtt további erősödés lehet (euró/dollár süllyedés), igaz jól látszik, hogy az elmúlt másfél év nagyon kis mozgások melletti folyamatos küzdelem volt a vevők és eladók között, ami egy enyhén süllyedő árfolyamtrendet alakított ki. Az 1,11 körüli zóna nagyon erős támasznak tűnik a grafikon alapján.

Falnak ment a forint és lepattant róla
A Fed közelgő kamatvágása(i) elvileg jót tenne a feltörekvő piaci devizáknak a relatív kamatkülönbség tágulása miatt, így a szerdai esemény akár a forintra is fokozott hatással lehet. Amint az alábbi ábrán látjuk: az történt, hogy a június első felében kialakult rendületlen forinterősödés a 320-as erős támasz zónában akadt el, és onnan fordult le a forint. A mostani 322,4 körüli árfolyam mellett nem egyértelmű a technikai kép, hogy merre mehet tovább a forint, de a Fed lazításával kapcsolatos jelek lendületet adhatnak újra a forintnak.

Falnak ment a forint és lepattant róla
A dollár/forint árfolyamban kissé tisztább a kép, hiszen a mostani 287,5 körüli árfolyam a korábban sok hónapig fennálló 274-288-as kereskedési sáv felső szélét jelenti, ahonnan esélyes, hogy újra forinterősödést látunk. Az ábra egyébként jól érzékelteti, hogy a berajzolt vonalak általában jól működtek, és idén májusban is éppen a 295-ös határ előtt akadt el a forint esése a dollárral szemben, majd jött a markáns fordulat egészen 282 körülig.

Falnak ment a forint és lepattant róla
Címlapkép forrása: Michael Nagle/Bloomberg via Getty Images
deloitte logo
Ipar 4.0 robot
Kásler Miklós EMMI
forint
Frankfurti tőzsde
autobaleset
varga mihály_mti
GettyImages-1006811190
Népszerű
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2019. november 14.
Portfolio Banking Technology 2019
2019. november 20.
Office Stage - Út a hatékony irodához
2019. november 20.
Big Office Day Konferencia 2019
2019. november 20.
Big Office Consumption Based IT 2019
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-al elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Esti szeminárium
Tőzsdei hullámlovaglás kezdő kereskedőknek.
forint