Deviza

Jóval a meghirdetett felett adott el ma kötvényeket az adósságkezelő

Portfolio
Erős kereslet jellemezte a mai államkötvény aukciókat, így az Államadósság Kezelő Központ végül 90 milliárd forintnyit adott el a papírokból. Ez úgy jött össze, hogy a délelőtti aukciókon az összesen meghirdetett 65 milliárd forintnyi kötvény helyett végül 78 milliárd forintnyit adott el az ajánlatok láttán, aztán a délutáni tendereken még közel 12 milliárd forintnyit értékesített a papírokból.
A Reuters kérdésére az ÁKK azt is megjegyezte, hogy a kialakult bankközi likviditáshiány enyhítése miatt tartott tegnap visszavásárlási aukciókat, amelyeken mintegy 16 milliárd forintnyi kötvényt vett vissza lejárat előtt. Az adósságkezelő azt is hangsúlyozta a hírügynökségnek, hogy 565 milliárd forintnyi összegben jár le jövő hétfőn a 2019/A jelű kötvény, amely az ÁKK várakozása szerint "enyhíti majd a bankrendszeri likviditási hiányt".

Amint megírtuk: ez kettős ok miatt alakult ki az elmúlt napokban és így felverte a rövid bankközi kamatokat is. A likviditás szűkülésének elsődleges oka az új MÁP+ lakossági értékpapír nagy sikere. Az óriási érdeklődés hatására több százmilliárd forint áramlott az új eszközbe, ez pedig klasszikus sterilizációs eszközként viselkedik: a betétek és egyéb pénzforrások eltűnnek a piacról és az állam MNB-nél vezetett kincstári egységes számlájára kerülnek át. Az új állampapír kibocsátásának első hetében több mint 500 milliárd forintért vásárolt a lakosság, így elsőre érthető a bankközi likviditás szűkülése.Van azonban egy másik ok is: a lakosság a vásárlások jelentős részét korábban megvett állampapírok eladásából finanszírozta, amelyeket tőlük a bankok megvettek, majd "ráültek" ezekre a papírokra, nem adták tovább az adósságkezelőnek, hiszen jó kamatozású papírokról van szó. Így tehát a bankok az ügyfeleiket kifizették, majd a papírokat megtartották, de így a likviditásuk szűkült, ez pedig elkezdte felhajtani a bankközi kamatokat.A likviditási helyzet enyhítésére az MNB tegnap swaptendert, az ÁKK pedig visszavásárlási aukciót tartott és amint a fenti hírből kitűnik: a helyzet jövő hétfőn jelentősen enyhülhet, hiszen egy korábban kibocsátott nagy kötvénysorozat jár majd le, ami bőséges likviditáshoz juttatja majd a bankrendszert.
A GDPR-nál is nagyobb kihívás vár a vállalkozásokra - Jön az ePrivacy
kórház állami egészségügy
brexit getty
koronavírus tőzsde
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól
A tőzsdei könyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu

Értékesítési vezető

Értékesítési vezető

Szerkesztő - újságíró

Szerkesztő - újságíró

Event Driven Equity Analyst

Event Driven Equity Analyst

Szakmai asszisztens

Szakmai asszisztens

Privát banki tanácsadó

Privát banki tanácsadó
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
forint191231