Deviza

Jóval a meghirdetett felett adott el ma kötvényeket az adósságkezelő

Portfolio
Erős kereslet jellemezte a mai államkötvény aukciókat, így az Államadósság Kezelő Központ végül 90 milliárd forintnyit adott el a papírokból. Ez úgy jött össze, hogy a délelőtti aukciókon az összesen meghirdetett 65 milliárd forintnyi kötvény helyett végül 78 milliárd forintnyit adott el az ajánlatok láttán, aztán a délutáni tendereken még közel 12 milliárd forintnyit értékesített a papírokból.
A Reuters kérdésére az ÁKK azt is megjegyezte, hogy a kialakult bankközi likviditáshiány enyhítése miatt tartott tegnap visszavásárlási aukciókat, amelyeken mintegy 16 milliárd forintnyi kötvényt vett vissza lejárat előtt. Az adósságkezelő azt is hangsúlyozta a hírügynökségnek, hogy 565 milliárd forintnyi összegben jár le jövő hétfőn a 2019/A jelű kötvény, amely az ÁKK várakozása szerint "enyhíti majd a bankrendszeri likviditási hiányt".

Amint megírtuk: ez kettős ok miatt alakult ki az elmúlt napokban és így felverte a rövid bankközi kamatokat is. A likviditás szűkülésének elsődleges oka az új MÁP+ lakossági értékpapír nagy sikere. Az óriási érdeklődés hatására több százmilliárd forint áramlott az új eszközbe, ez pedig klasszikus sterilizációs eszközként viselkedik: a betétek és egyéb pénzforrások eltűnnek a piacról és az állam MNB-nél vezetett kincstári egységes számlájára kerülnek át. Az új állampapír kibocsátásának első hetében több mint 500 milliárd forintért vásárolt a lakosság, így elsőre érthető a bankközi likviditás szűkülése.Van azonban egy másik ok is: a lakosság a vásárlások jelentős részét korábban megvett állampapírok eladásából finanszírozta, amelyeket tőlük a bankok megvettek, majd "ráültek" ezekre a papírokra, nem adták tovább az adósságkezelőnek, hiszen jó kamatozású papírokról van szó. Így tehát a bankok az ügyfeleiket kifizették, majd a papírokat megtartották, de így a likviditásuk szűkült, ez pedig elkezdte felhajtani a bankközi kamatokat.A likviditási helyzet enyhítésére az MNB tegnap swaptendert, az ÁKK pedig visszavásárlási aukciót tartott és amint a fenti hírből kitűnik: a helyzet jövő hétfőn jelentősen enyhülhet, hiszen egy korábban kibocsátott nagy kötvénysorozat jár majd le, ami bőséges likviditáshoz juttatja majd a bankrendszert.
hősök tere_getty
Ipari tartályok
Official Photo 2019 - Emmanuel Babeau (6) (1)
Megint véleményt mond Magyarországról az IMF
GettyImages-1180027214
erdogan
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-al elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A tőzsdei tankönyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
2019. október 16.
Budapest Economic Forum 2019
2019. október 17.
Portfolio-MAGE Ipar 4.0 konferencia 2019
2019. október 17.
Hiventures - Portfolio KKV Tőkefinanszírozás 2019
2019. november 6.
Portfolio Private Health Forum 2019
100as forint mnb