Szép csendben eddigi rekordja felé araszol Magyarország
Deviza

Szép csendben eddigi rekordja felé araszol Magyarország

Portfolio
Elsősorban nemzetközi tényezőknek köszönhetően szűk két hónap alatt több mint 50 bázisponttal esett a tízéves magyar kötvény kamata. Ezzel történelmi mélypontja felé közelít lassan a jegyzés, miközben az aukciókon folyamatosan sikerül értékesíteni legalább a kitűzött mennyiséget, és ebben még nincs benne az új lakossági szuperállampapír berobbanásának hatása.

Nagyon mennek a magyar kötvények

Érdekes folyamatokat látunk az utóbbi hetekben a magyar állampapírpiacon: az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) továbbra sem próbál mindenáron a terv felett értékesíteni az aukciókon, ez pedig a kedvező külső tényezők mellett azzal jár, hogy jelentősen csökkentek a hozamok. De lássuk a részleteket!

Májusban az aukciókon meghirdetett 388,8 milliárd forintnyi állampapírra több mint kétszer akkora értékben nyújtottak be ajánlatot a befektetők, így az adósságkezelő egy kicsit ráemelt a mennyiségre és végül 396 milliárdot fogadott el. Az is látszott, hogy elsősorban a kötvények esetében próbáltak a tervezettnél többet értékesíteni, ami a hosszabb futamidő mellett biztonságosabb finanszírozást jelent.

Szép csendben eddigi rekordja felé araszol Magyarország
Hasonló folyamatokat láttunk eddig júniusban is, több mint kétszeres túljegyzés mellett a tervezettnél közel 3 milliárd forinttal több állampapír talált gazdára az aukciókon. Ráadásul a kereslet stabil volt minden futamidő esetében, az ÁKK az öt- és tizenöt éves papírokból adott el többet a meghirdetett mennyiségnél.

Szép csendben eddigi rekordja felé araszol Magyarország

Az utóbbi hónapokban folyamatosan az látszik, hogy az ÁKK a kimagasló kereslet ellenére sem akar jelentősen a terv felett értékesíteni állampapírokat. Pedig az év első öt hónapjában a lakossági értékesítés is elmaradt időarányosan a tervtől, de a jelek szerint már előre bíztak az új szuperállampapír sikerében.

Nagyot szakadtak a hozamok

Az aukciók eredményei mellett a hozamok változására is érdemes egy pillantást vetni, ebben a tekintetben sem lehet okunk panaszra, hiszen májusban és júniusban jelentősen csökkent a magyar állampapírok másodpiaci referenciahozama.

Szép csendben eddigi rekordja felé araszol Magyarország
Ha jobban megnézzük a kötvények hozamának változását, akkor még jobban látszik ez a folyamat. A hároméves kötvény referenciahozama nem egészen két hónap alatt 49 bázisponttal esett, az ötéves papíroknál 47, a tízéveseknél pedig 50 bázispont volt a csökkenés.

Szép csendben eddigi rekordja felé araszol Magyarország
Ezzel a hosszú állampapírok hozama lassan közelít történelmi mélypontja felé, a tízéves kötvény például tavaly tavasszal járt utoljára a mostani szinten, 2,6% körül. A korábbi mélypont 2018 elején volt, akkor a lélektanilag fontos 2 százalékos szint alatt is járt a másodpiaci hozam.

Ezekkel a mozgásokkal a magyar piac nem volt egyedül a régióban, ami arra utal, hogy elsősorban nemzetközi fejlemények mozgatják a hozamokat. A magyarhoz hasonló mértékben esett a lengyel és a cseh hozam, illetve a nyugat-európai kötvénypiacon is hasonlót tapasztalhattunk.

Szép csendben eddigi rekordja felé araszol Magyarország
De mégis mi mozgatja ennyire a kötvénypiacokat az utóbbi hetekben? Elsősorban a jegybankok politikájával kapcsolatos várakozások. Az EKB már tavasszal új hosszú távú refinanszírozási programot (TLTRO-III.) indított a bankok számára, majd azóta az európai jegybank elnöke jelezte, minden eszközt készek bevetni a jövőben a 2 százalékos inflációs cél elérése érdekében. Ez jelentős fordulat ahhoz képest, hogy az év elején még azt várták a befektetők, hogy 2019 második felében akár kamatot is emelhet az EKB. Mostanra egyértelműen a lazítás felé mozdult el a jegybank alapállása, ma már a legmerészebb szereplők is 2020 közepére-végére várnak leghamarabb szigorítást.

Közben a Fed esetében is komoly fordulatot látunk, hiszen az utóbbi évek fokozatos kamatemelése után júniusban már volt olyan döntéshozó, aki lazított volna. Az év végéig pedig a befektetők két-három 25 bázispontos kamatcsökkentést áraznak. Ennek oka elsősorban az, hogy a várakozások szerint az amerikai gazdasági növekedés érdemben lassulhat az első negyedéves 3,1%-ról.

Ha beigazolódik, hogy az európai gazdaság továbbra is gyengélkedik és az amerikai növekedés is jelentősen lassul, akkor valóban indokolttá válhat a jegybanki lazítás.

Ezek a nemzetközi fejlemények pedig a magyar hozamokra is hatással voltak a jelek szerint. Ha azonban a relatív pozíciónkat nézzük, akkor nem javult annyit, mint első ránézésre, hiszen például a magyar-német tízéves hozamkülönbözet mindössze 15 bázisponttal csökkent április óta, a lengyel hozam pedig még nagyobb mértékben csökkent, mint a magyar.

Még egy érdekes dolog tűnhetett fel a magyar piacon: az utóbbi napokban az MNB keddi kamatdöntése után a 3 hónapos referenciahozam hirtelen 15 bázispontot ugrott 0,22 százalékra. Ez talán meglepő lehet, hiszen a Monetáris Tanács nem változtatott a kamaton, a várakozások pedig inkább a lazítás felé mozdultak el. Elképzelhető, hogy ez a hozamemelkedés még a múlt heti likviditáshiánnyal van összefüggésben, amikor a bankközi piac likviditása a MÁP+ sikere következtében kiszáradt és a bankközi kamatok intenzíven emelkedtek.

Előretekintve viszont a MÁP+ intenzív értékesítése akár még tovább tolhatja lefelé az aukciós hozamokat, amennyiben az ÁKK a kényelmes helyzetében visszafogja a kínálatot.
parlament
GettyImages-618656563
mcdonald's
bigben
boeing 737 max
1,5 év tanulás után már 500 ezres álomfizetés jár az informatikusoknak
Népszerű
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu

Event Driven Equity Analyst

Event Driven Equity Analyst

Statisztikai elemző

Statisztikai elemző

Szakmai asszisztens

Szakmai asszisztens

Privát banki tanácsadó

Privát banki tanácsadó
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól
A tőzsdei könyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
forint191231