Látványosan lemaradt a forint a régióban
Deviza

Látványosan lemaradt a forint a régióban

Portfolio
Hiába a Fed által beígért közeli kamatcsökkentés, a forint nem tudott erőre kapni az elmúlt napokban, és ha az utóbbi egy hónapot nézzük, akkor jól látszik, hogy a forint relatív alulteljesítő volt az összes lényeges régiós devizához képest mind az euróval, mind a dollárral szemben. Úgy tűnik, hogy az extrém laza magyar monetáris kondíciók, illetve a külső egyensúly lényeges romlása rányomja a bélyegét a forint teljesítményére.
Bár már 79%-os eséllyel árazza a piac a július végi Fed kamatcsökkentést, amely első lenne tíz éven belül, a forint (illetve a cseh korona és a lengyel zloty) nem tudott erőre kapni az euróval az utóbbi napokban. A 325-326 körüli zónában ingadozik, ma reggel éppen 325,6-nál álldogálnak a jegyzések. Ez azt jelenti, hogy a július eleje óta látott forintgyengülésben nincs egyelőre fordulat.

Látványosan lemaradt a forint a régióban
A dollárt sem viselte meg jelentősen az, hogy a Fed elnöke az elmúlt két napi parlamenti bizottsági meghallgatásán és maga a Fed a legutóbbi kamatdöntési jegyzőkönyv üzenetével igencsak előkészítette a közeli kamatvágást (hiszen a piac jó része már eddig is számított erre, ez a várakozás most csak megerősödött). A dollár/forint jegyzések bár visszasüllyedtek a 290 alatti tartományba, de 289 körül megállt a süllyedés.

Látványosan lemaradt a forint a régióban
Érdemes megnézni, hogy a forint az utóbbi egy hónap során hogyan teljesített a két világdevizával szemben: jól látszik, hogy relatív alulteljesítő volt az általunk kiemelten figyelt régiós feltörekvő piaci devizákkal szemben. Egy hónapos távon 1,7%-kal gyengült a forint az euróval szemben, míg a zloty-korona páros stagnált, így hozzájuk képest csaknem 2%-os a relatív alulteljesítése a forintnak. A többi, magasabb kamatozású feltörekvő piaci devizához képest pedig sokkal nagyobb ez az alultejesítés.

Látványosan lemaradt a forint a régióban
Ugyanez a kép tárul elénk, ha az utóbbi egy hónap relatív árfolyam teljesítményét a dollárral szemben nézzük. A forint bő 2%-os gyengülése mellett a zloty-korona páros csak 0,3% körülit veszített értékéből, a többiek pedig érdemben erősödni tudtak. Úgy tűnik, hogy az inflációs cél feletti infláció mellett továbbra is extrém laza magyar monetáris kondíciók (negatív egynapos betéti ráta, magas, de csökkenő devizaswap-állomány), illetve az utóbbi időszakban gyorsan és jelentősen romló magyar külső egyensúly rányomja a bélyegét a forintra. Utóbbi témával éppen a minap foglalkoztunk mélyebben:

Látványosan lemaradt a forint a régióban
Címlapkép forrása: MTI/EPA/Franck Robichon
shutterstock_1488477983
Boris Johnson
General Motors sztrájk
shutterstock_1504552151
Frankfurt Stock Exchange
shutterstock_1277173258
baba_baby
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2019. szeptember 25.
Követeléskezelési trendek 2019
2019. október 1.
Öngondoskodás 2019
2019. október 16.
Budapest Economic Forum 2019
2019. október 17.
Portfolio-MAGE Ipar 4.0 konferencia 2019
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-al elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Tőzsdetanfolyam
Légy tudatos a pénzügyeidben, vedd a saját kezedbe az irányítást.
shutterstock_1277173258