Látványosan lemaradt a forint a régióban
Deviza

Látványosan lemaradt a forint a régióban

Portfolio
Hiába a Fed által beígért közeli kamatcsökkentés, a forint nem tudott erőre kapni az elmúlt napokban, és ha az utóbbi egy hónapot nézzük, akkor jól látszik, hogy a forint relatív alulteljesítő volt az összes lényeges régiós devizához képest mind az euróval, mind a dollárral szemben. Úgy tűnik, hogy az extrém laza magyar monetáris kondíciók, illetve a külső egyensúly lényeges romlása rányomja a bélyegét a forint teljesítményére.
Bár már 79%-os eséllyel árazza a piac a július végi Fed kamatcsökkentést, amely első lenne tíz éven belül, a forint (illetve a cseh korona és a lengyel zloty) nem tudott erőre kapni az euróval az utóbbi napokban. A 325-326 körüli zónában ingadozik, ma reggel éppen 325,6-nál álldogálnak a jegyzések. Ez azt jelenti, hogy a július eleje óta látott forintgyengülésben nincs egyelőre fordulat.

Látványosan lemaradt a forint a régióban
A dollárt sem viselte meg jelentősen az, hogy a Fed elnöke az elmúlt két napi parlamenti bizottsági meghallgatásán és maga a Fed a legutóbbi kamatdöntési jegyzőkönyv üzenetével igencsak előkészítette a közeli kamatvágást (hiszen a piac jó része már eddig is számított erre, ez a várakozás most csak megerősödött). A dollár/forint jegyzések bár visszasüllyedtek a 290 alatti tartományba, de 289 körül megállt a süllyedés.

Látványosan lemaradt a forint a régióban
Érdemes megnézni, hogy a forint az utóbbi egy hónap során hogyan teljesített a két világdevizával szemben: jól látszik, hogy relatív alulteljesítő volt az általunk kiemelten figyelt régiós feltörekvő piaci devizákkal szemben. Egy hónapos távon 1,7%-kal gyengült a forint az euróval szemben, míg a zloty-korona páros stagnált, így hozzájuk képest csaknem 2%-os a relatív alulteljesítése a forintnak. A többi, magasabb kamatozású feltörekvő piaci devizához képest pedig sokkal nagyobb ez az alultejesítés.

Látványosan lemaradt a forint a régióban
Ugyanez a kép tárul elénk, ha az utóbbi egy hónap relatív árfolyam teljesítményét a dollárral szemben nézzük. A forint bő 2%-os gyengülése mellett a zloty-korona páros csak 0,3% körülit veszített értékéből, a többiek pedig érdemben erősödni tudtak. Úgy tűnik, hogy az inflációs cél feletti infláció mellett továbbra is extrém laza magyar monetáris kondíciók (negatív egynapos betéti ráta, magas, de csökkenő devizaswap-állomány), illetve az utóbbi időszakban gyorsan és jelentősen romló magyar külső egyensúly rányomja a bélyegét a forintra. Utóbbi témával éppen a minap foglalkoztunk mélyebben:

Látványosan lemaradt a forint a régióban
Címlapkép forrása: MTI/EPA/Franck Robichon
chips
2019 év vége 2020
ott_one_2019_1500x844
új lakások
varga mihály
dolgozó hegesztés
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-al elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A legjobb karácsonyi ajándék
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu

Értékpapír üzletkötő

Értékpapír üzletkötő
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. április 7.
Portfolio-MAGE Járműipar 2020
forinteuroarolyambankjegy