Kínai leértékelés: kilóg a régióból a forint
Deviza

Kínai leértékelés: kilóg a régióból a forint

Portfolio
A ma hajnali kínai jüan-leértékelés a részvénypiac mellett jókora devizapiaci mozgásokat is kiváltott világszerte: a dollár nagyot esett a vezető devizákkal, főleg az euróval szemben. Erre pedig reggel még minimálisan a forint is gyengült, de azóta szárnyra kapott, egyedül a régiós devizák között.
A Reuters több, döntésre rálátó forrása szerint úgy történt a ma hajnali kínai jüan-leértékelés, hogy a jegybank egyszerűen félrenézett, és hagyta, hogy ez megtörténjen, főleg, azután, hogy a piaci szereplők egy része már egy éve azt találgatta, hogy mikor engedi a jüan/dollár árfolyamot a kerek 7-es szint fölé a jegybank. Ezt most megengedte, és ezzel a piaci feszültség egy részét is "levezette".A leértékelés a gyakorlatban úgy történt, hogy a hajnali napi középárfolyamot már eleve a 7-eshez közeli szinten állapította meg, a piaci erők pedig "értettek a szóból" és gyengítették a jüant, a jegybank pedig nem kezdett el jüanvédő intervenciókat végrehajtani. A Reuters forrásai szerint a kínai jegybank úgy gondolja: Donald Trump múlt heti váratlan lépése volt a kiváltó tényező a mostani jüangyengítésben, mert ők maguktól nem akarták a leértékelést. Mint ismeretes: Trump múlt héten felrúgta a törékeny kereskedelmi "tűzszünet" azzal, hogy bejelentette: szeptember 1-től további 300 milliárd dollárnyi kínai importtermékre is kiveti a 10%-os vámot. A kínai jegybank egyébként azt is gondolja, hogy ők nem folytatnak leértékelésen keresztüli gazdaságélénkítő politikát, noha Trump ezzel vádolja őket és ezért a Fed-et is "leértékelési háborúba" küldte.A jüan leértékelése az amerikai cégek kínai export- és így árbevételi kilátásait rontja, a kínai cégek importlehetőségeit drágítja és közben rávilágít arra, hogy tartós a szembenállás a két nagyhatalom között, és ezekkel függ össze, hogy mind a kínai, mind az amerikai részvényindexek jelentős eséssel reagáltak a jegybanki "félrenézésre". Ez pedig általános kockázatkerülő üzemmódot alakított ki ma a piacokon, amely mellett a dollár felől a jelek szerint az euróba áramlanak a források (ebben az is benne lehet, hogy a kínaiak a befektetéseiket az amerikai felől európai eszközökbe rakják át). Az euró hajnal óta folyamatosan erősödik a dollárral szemben: 1,1110-ről mostanra 1,12-ig kapaszkodott az árfolyam.

Kínai leértékelés: kilóg a régióból a forint
A dollár a fonttal, a jennel és a svájci frankkal szemben is esett és a kockázatkerülés alapesetben nem tesz jót a feltörekvő piaci devizáknak sem. A forint reggel minimálisan gyengült még az euróval szemben 327,5-ről 327,6-ig, aztán oldalazott, délután fél 2 óta viszont folyamatosan erősödik és már 326,2-nél jár. Ezzel az erősödéssel a forint teljesen kilóg a régiós devizák közül.

Kínai leértékelés: kilóg a régióból a forint


Kínai leértékelés: kilóg a régióból a forint
A forint erősödése és a dollár gyengülése együtt jókora mozgást váltott ki a dollár/forint árfolyamban, amely kora reggel még 294,5-nél járt, most viszont már 291,4-nél mozog. Ezzel kéthetes csúcsra ugrott a forint.

Kínai leértékelés: kilóg a régióból a forint
koronvavirus
sme kkv csomag laptop
kínai jüan
A lány, aki végrehajtotta a világ egyik legnagyobb hackertámadását, majd ezzel hencegett
zöld környezet levél
DSZZS20200216016
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Tőzsdetanfolyam
Alapoktól a kereskedési, befektetési stratégiákig.
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu

Junior portfóliókezelő

Junior portfóliókezelő

Adótanácsadó

Adótanácsadó
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
forintdevizaárfolyam