Kínai leértékelés: kilóg a régióból a forint
Deviza

Kínai leértékelés: kilóg a régióból a forint

Portfolio
A ma hajnali kínai jüan-leértékelés a részvénypiac mellett jókora devizapiaci mozgásokat is kiváltott világszerte: a dollár nagyot esett a vezető devizákkal, főleg az euróval szemben. Erre pedig reggel még minimálisan a forint is gyengült, de azóta szárnyra kapott, egyedül a régiós devizák között.
A Reuters több, döntésre rálátó forrása szerint úgy történt a ma hajnali kínai jüan-leértékelés, hogy a jegybank egyszerűen félrenézett, és hagyta, hogy ez megtörténjen, főleg, azután, hogy a piaci szereplők egy része már egy éve azt találgatta, hogy mikor engedi a jüan/dollár árfolyamot a kerek 7-es szint fölé a jegybank. Ezt most megengedte, és ezzel a piaci feszültség egy részét is "levezette".A leértékelés a gyakorlatban úgy történt, hogy a hajnali napi középárfolyamot már eleve a 7-eshez közeli szinten állapította meg, a piaci erők pedig "értettek a szóból" és gyengítették a jüant, a jegybank pedig nem kezdett el jüanvédő intervenciókat végrehajtani. A Reuters forrásai szerint a kínai jegybank úgy gondolja: Donald Trump múlt heti váratlan lépése volt a kiváltó tényező a mostani jüangyengítésben, mert ők maguktól nem akarták a leértékelést. Mint ismeretes: Trump múlt héten felrúgta a törékeny kereskedelmi "tűzszünet" azzal, hogy bejelentette: szeptember 1-től további 300 milliárd dollárnyi kínai importtermékre is kiveti a 10%-os vámot. A kínai jegybank egyébként azt is gondolja, hogy ők nem folytatnak leértékelésen keresztüli gazdaságélénkítő politikát, noha Trump ezzel vádolja őket és ezért a Fed-et is "leértékelési háborúba" küldte.A jüan leértékelése az amerikai cégek kínai export- és így árbevételi kilátásait rontja, a kínai cégek importlehetőségeit drágítja és közben rávilágít arra, hogy tartós a szembenállás a két nagyhatalom között, és ezekkel függ össze, hogy mind a kínai, mind az amerikai részvényindexek jelentős eséssel reagáltak a jegybanki "félrenézésre". Ez pedig általános kockázatkerülő üzemmódot alakított ki ma a piacokon, amely mellett a dollár felől a jelek szerint az euróba áramlanak a források (ebben az is benne lehet, hogy a kínaiak a befektetéseiket az amerikai felől európai eszközökbe rakják át). Az euró hajnal óta folyamatosan erősödik a dollárral szemben: 1,1110-ről mostanra 1,12-ig kapaszkodott az árfolyam.

Kínai leértékelés: kilóg a régióból a forint
A dollár a fonttal, a jennel és a svájci frankkal szemben is esett és a kockázatkerülés alapesetben nem tesz jót a feltörekvő piaci devizáknak sem. A forint reggel minimálisan gyengült még az euróval szemben 327,5-ről 327,6-ig, aztán oldalazott, délután fél 2 óta viszont folyamatosan erősödik és már 326,2-nél jár. Ezzel az erősödéssel a forint teljesen kilóg a régiós devizák közül.

Kínai leértékelés: kilóg a régióból a forint


Kínai leértékelés: kilóg a régióból a forint
A forint erősödése és a dollár gyengülése együtt jókora mozgást váltott ki a dollár/forint árfolyamban, amely kora reggel még 294,5-nél járt, most viszont már 291,4-nél mozog. Ezzel kéthetes csúcsra ugrott a forint.

Kínai leértékelés: kilóg a régióból a forint
orban viktor uj kozep-europa
élelmiszer étel getty
67-es gyors ut
dpd csarnokepulet market epito
recept kivaltas patika
vodafone birsag gazdasagi versenyhivatal
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. április 7.
Portfolio-MAGE Járműipar 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-al elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A legjobb karácsonyi ajándék
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
500 forint shutter