Deviza

Rekordszintre gyengült a jüan

Portfolio
A hétfői kereskedésben a lélektani 7-es szint fölé került a jüan/dollár árfolyama, jelezve, hogy Peking tolerálja a fizetőeszközének gyengülését a kereskedelmi háborús nehézségek közepette - írja a Reuters. Az onshore árfolyam a pénzügyi válság óta, az offshore jegyzés pedig még soha nem járt ilyen gyenge szinten.
A Reuters emlékeztet rá, hogy napokban már volt egy jelentős, 1,4%-os gyengülés arra reagálva, hogy Donald Trump amerikai elnök szeptembertől 10%-os vámteher kivetését jelentette be az összes eddig nem megvámolt kínai importra. (Később ennek a vámnak a további emelését is kilátásba helyezte.)

A kínai jegybank mára az árfolyamsáv közepét 6,9225-re tette a dollárral szemben, ez 2018 decembere óta a leggyengébb szint. Ez jelzés volt a piac számára, hogy a jegybank zöld jelzést adott a jüan leértékelődésére - magyarázta az árfolyammozgást Kan Csang, a Mizuho Bank ázsiai devizastratégája.

Ennek megfelelően a jüan további 1,25%-ot gyengült, és átlépte a 7-es határt. Utoljára 2008 májusában, a pénzügyi válságban láthattunk ilyen szintet.

Az offshore árfolyam pedig jóval a 7-es szint fölé lendült, átmenetileg 7,09-nél is járt, most 7,08-nál kereskednek vele a dollárral szemben.

Rekordszintre gyengült a jüan
A kínai árfolyamrendszer három pilléren nyugszik:
  • A kínai jegybank minden nap meghatároz egy fixinget.
  • Ennek a fixingnek a +/- 2%-os sávjában ingadozhat az onshore árfolyam, amivel a kínai belső piacokon kereskednek.
  • Emellett létezik egy Hongkongban jegyzett, úgynevezett offshore jüan árfolyam is, ami többnyire együtt mozog az onshore árfolyammal és a kínai jegybanki fixinggel, de különleges piaci helyzetekben adódhatnak kisebb kilengések.

Kína egyébként már pénteken jelezte: kénytelen lesz ellenlépéseket tenni abban az esetben, ha az Egyesült Államok ragaszkodik az újabb pótvámok bevezetéséhez.
címlap_INA
continental uj auto szag acella
Webp
D_MTI20191212057
boris johnson brexit
naptár 2020
usa wall street trader
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-al elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A legjobb karácsonyi ajándék
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. április 7.
Portfolio-MAGE Járműipar 2020
500 forint shutter