Deviza

Az eurózónába menekül a tőke az amerikai-kínai háború miatt

MTI
Portfolio
A közelmúltbeli mélypontok közelébe süllyedtek az euróövezeti államkötvények hozamai kedden, mivel a befektetők továbbra is a kockázatkerülést választják az amerikai-kínai kereskedelmi háború gyors és drasztikus kiszélesedése miatt, illetve a Fed-vágások árazása miatt a dollár és az amerikai kötvényhozamok esnek. Azt, hogy az eurózóna kötvénypiacára (is) menekül a tőke az amerikai-kínai viszály miatt, abból is látszik, hogy az euró hétfő hajnal óta jelentősen erősödött a dollár mellett számos más nagy devizával szemben is. A jelek szerint egyébként a magyar államkötvényeket és forintot is erősítheti ez a tőkemenekülés.
A válságok idején biztos menedéknek számító kötvények hozamai csökkentek, a részvénypiacokon viszont tovább nőttek az amúgy is tetemes veszteségek, miután az amerikai pénzügyminisztérium hétfőn hivatalosan devizamanipulátornak minősítette Kínát, 1994 óta először. Arról, hogy ez mennyire volt megalapozott volt, vagy mennyire politikai jellegű, ebben a cikkünkben írtunk bővebben:A kínaiak már be is jelentették, hogy válaszcsapásként leállítják az amerikai agrártermékek importját, amit kimondottan a Trump szavazóbázisának való ártás motivált:

Az euróövezeti állampapírok hozamai hétfőn is csökkentek, amikor is a 30 éves holland és a tízéves ír államkötvények hozamai először estek a zéró szint alá. Kedden további hozamesés volt számos eurózóna kötvénypiacon.

Az euróövezeti referenciának tartott tízéves német államkötvény hozama 8 bázisponttal mínusz 0,517 százalékra csökkent a kedd délelőtti jegyzésekben. A tízéves állampapírok közül a francia 6 bázisponttal esett, mínusz 0,239 százalékra, az osztrák 7 bázisponttal mínusz 0,283 százalékra, a holland 4 bázisponttal mínusz 0,396 százalékra, míg az ír 9 bázisponttal 0,026 százalékra, a spanyol 6 bázisponttal 0,244 százalékra, az olasz pedig 25 bázisponttal 1,539 százalékra mérséklődött.

Elemzők szerint a kereskedelmi viszály eszkalálódása növeli a nyomást az amerikai jegybank szerepét betöltő szövetségi tartalékbankrendszerre (Federal Reserve/Fed), hogy lazítsa tovább monetáris politikáját, ez pedig nyilván szerepet játszik a dollár esésében és az amerikai hozamok süllyedésében és részben ezt is lekövetik az európai hozamok, illetve az euró/dollár árfolyam. A Fed a múlt héten hajtott végre kamatcsökkentést, 2008 először, hogy "bebiztosítsa" az amerikai gazdaságot a kereskedelmi feszültségek kedvezőtlen hatásai ellen.

Brókerek közel 40 százalékra teszik annak az esélyét, hogy a Fed szeptemberi ülésén 0,50 százalékpontos kamatcsökkentést hajt végre. A piacok továbbra is teljesen bizonyosak abban, hogy az Európai Központi Bank kormányzótanácsa következő ülésén 10 bázisponttal csökkenti az alapkamatot.

Az, hogy a két nagyhatalom szembenállása miatt a tőke egy része az eurózónába és a jelek szerint főként az államkötvényekbe menekül, abból is látszik, hogy az euró jelentősen erősödött hétfő hajnal óta a főbb devizákkal szemben. Az euró/dollár jegyzések 1,1110-ről átmenetileg 1,1250-ig ugrott ma reggelre, majd 1,12-ig visszasüllyedt.

Az eurózónába menekül a tőke az amerikai-kínai háború miatt
Elképzelhető, hogy nemcsak az eurózónás, hanem EU-tagok államkötvény piacaira is jön némi tőke és ez erősíti többek között a forintot, illetve a magyar kötvényeket is (emelkedő árfolyam, csökkenő hozam) is. Tegnap az ÁKK referencia-hozam adatai szerint a 3-15 éves szegmensben 8-17 bázispontos, azaz jelentős esés volt a kötvényhozamokban.

Az eurózónába menekül a tőke az amerikai-kínai háború miatt


Az eurózónába menekül a tőke az amerikai-kínai háború miatt
brexit0923
zuckerberg
Malajzia
Kampánytéma lett, hogy Brüsszel a földspekulánsokat védi-e, vagy sem
mnb shutter
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2019. november 6.
Portfolio Private Health Forum 2019
2019. november 7.
Energy Investment Forum 2019
2019. november 14.
Portfolio Banking Technology 2019
2019. november 20.
Office Stage - Út a hatékony irodához
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu

Junior elemző/elemző

Junior elemző/elemző

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-al elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A tőzsdei tankönyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
shutterstock_1457337218