Kéthetes csúcson kritikus szintet tesztel a forint
Deviza

Kéthetes csúcson kritikus szintet tesztel a forint

Portfolio
A hétfői nagy amerikai részvénypiaci esés és menedékkeresés után a megnyugvás jelei látszanak a nemzetközi pénz- és tőkepiacokon, igaz nagy hangulatjavulásról nem beszélhetünk. Mindez azonban elég ahhoz, hogy a forint ma tovább meneteljen és délután kéthetes csúcsra érjen az euróval és a dollárral szemben. Az euró ellenében egyúttal egy fontos technikai szintet is elkezdett tesztelni az árfolyam.

Elakadt a forint menetelése

Amint arra felhívtuk a figyelmet: elakadt a forint menetelése a fontos technikai szinten. Az euró jegyzése 324,8-ról 325,2-ig visszaugrott mostanra. A jelek szerint tehát egyelőre kitart az itt húzódó emelkedő trendvonal, azaz ez megállította a forint erősödési hullámát.


Kéthetes csúcson kritikus szintet tesztel a forint

Nincs megállás: tovább erősödött a délutáni kereskedés során a forint, és az utóbbi percekben már a 325-ös szint alatt jár az euró jegyzése. Ez azt jelenti, hogy határozottan teszteli az árfolyam a második berajzolt grafikonon az emelkedő trendvonalat. A dollár/forint jegyzések 290,5-ig estek, így mindkét vezető devizával szemben kéthetes csúcsra ért a forint.
A forint erosödése kilóg felfelé a szukebb értelemben vett régióból is, hiszen a 0,6%-os forinterosödés mellett a cseh korona és a lengyel zloty csak 0,2-0,2%-kal értékelodött fel az euróval szemben.


A tegnapi nagy, 8-17 bázispont közötti magyar államkötvény hozamesés után ma mérsékelt emelkedés következett be, noha a fejlett piaci országok fontosabb lejáratainál továbbra is a hozamcsökkenés, illetve az elmúlt napokban kialakult szinteken való oldalazás volt a jellemző.


Kéthetes csúcson a forint, közel a kritikus szint

Tovább erősödött a forint az euróval szemben, a jegyzések már 325,35-nél járnak, ami kéthetes forintcsúcsot jelent. Amint az alábbi második ábrán látjuk: a mai mozgással a forint mintegy 20 fillérre megközelítette azt az emelkedő trendvonalat, ami tavasz óta él és eddig többször is a gyengülés irányába lökte a forintot.
A forint mellett a cseh korona és a lengyel zloty is erősödik, sőt az általános feltörekvő piaci fellélegzés jeleként a török líra, sőt az utóbbi napokban nagyon csúnya esési hullámot produkáló dél-afrikai rand is erősödik.


A forint nemcsak az euróval, hanem a dollárral szemben is kéthetes csúcsra kapaszkodott, a dollár/forint jegyzések most 290,8 körül hullámoznak.


Megy tovább a forint, itt az egyhetes csúcs

A vártnál erősebb középárfolyamot határozott meg ma a kínai jegybank a jüan/dollár árfolyamnak, és ez ma 0,4%-kal erősíteni tudta a jüant. A devizapiaci szereplők tehát most is értettek a "szóból" és nem gyengítették tovább a jüant. Ez enyhíti a részvénypiaci befektetők idegeit is, akik tegnap átélték a jókora amerikai részvénypiaci esést és kockázatkerülő piaci magatartást. Amint rámutattunk: az amerikai-kínai szembenállásból az európai kontinens jöhet ki kedvezően, ha a tőkeáramlásokat nézzük, hiszen az euró jócskán erősödött többek között a dollárral szemben, a kötvényhozamok pedig estek. Ez arra utal, hogy az eurózónába jöhetnek befektetések, amik erősítik az eurót és csökkentik a kötvényhozamokat, illetve a Fed-től további határozott kamatvágásokat vár a piac az amerikai-kínai szembenállás elhúzódása miatt. Utóbbi pedig nyilván megviseli a dollárt, illetve nyomasztja a kötvényhozamokat. Ezen keretek mellett a forint tegnap és ma is erősödött, illetve a kötvényhozamok a nemzetközi hozamkörnyezet süllyedését követve jókora esést produkáltak tegnap. A forint a reggeli 326,8-ról mostanra 325,7-ig jutott, ami egyhetes forintcsúcsot jelent. A gyengélkedő dollárral szemben a jegyzések 292-ről 290,8-ig süllyedtek, ami kéthetes forintcsúcsot jelent.
Az ÁKK által megállapított referenciahozamok a 3-15 éves szegmensben 8-17 bázispontos esést mutattak.


A németeknek köszönhetően történelmi rekordjához közelít Magyarország

Öt hónap alatt majdnem száz bázisponttal csökkentek a magyar államkötvény hozamok, és így a korábbi mélypontok felé közelednek. A hozamesés alapján elsőre azt gondolhatnánk, hogy Magyarország megítélése javult fokozatosan, azonban sokkal inkább nemzetközi tényezőkkel magyarázható a piaci mozgás, hiszen a nyugat-európai hozamok is mélyponton vannak. A világ nagy jegybankjainak lépéseit elnézve pedig ez várhatóan nem is fog változni, így akár a magyar kötvények is rekordot dönthetnek. Tovább a cikkhez

Az eurózónába menekül a tőke az amerikai-kínai háború miatt

A közelmúltbeli mélypontok közelébe süllyedtek az euróövezeti államkötvények hozamai kedden, mivel a befektetők továbbra is a kockázatkerülést választják az amerikai-kínai kereskedelmi háború gyors és drasztikus kiszélesedése miatt. Azt, hogy az eurózóna kötvénypiacára (is) menekül a tőke az amerikai-kínai viszály miatt, abból is látszik, hogy az euró hétfő hajnal óta jelentősen erősödött a dollárral és a jüannal, illetve számos más nagy devizával szemben is. A jelek szerint egyébként a magyar államkötvényeket és forintot is erősíti ez a tőkemenekülés. Tovább a cikkhez

Megnyugvás az európai tőzsdéken

Kezd eldurvulni a kereskedelmi háború, miközben az elmúlt hónapokban már egyfajta megállapodás körvonalazódott az Egyesült Államok és Kína között, a múlt héten Donald Trump újabb, több százmilliárd dollárnyi kínai árut érintő büntetővámot helyezett kilátásba, amire Kína válaszlépésekkel felelhet, főként ennek tudható be, hogy az elmúlt napokban elkezdődött esés tegnap begyorsult. Ma a vezető európai tőzsdéken már mérsékelt emelkedés látszik, a következő napok a nagy esés utáni iránykereséssel telhetnek. Tovább a cikkhez

Fellélegezhet a forint? Megint enyhült a nyomás

A hétfői nap második felében is erősödött már a forint, ez folytatódik egyelőre kedd reggel is, a 326,5 körüli árfolyam 0,1 százalékos erősödést jelent a magyar deviza szempontjából tegnaphoz képest. Vagyis a jelek szerint megint távolodunk a 330-as kritikus szinttől, enyhül a nyomás a magyar devizán. A dollár szempontjából most 291,6 körül járunk, míg az angol font 354,5 forintba kerül.Fellélegezhet a forint? Megint enyhült a nyomás

A régióban a lengyel zloty és a cseh korona is erősödéssel kezdte a napot, miközben a feltörekvő piacokon a török líra 0,4 százalékkal erősödött a dollárral szemben, a dél-afrikai rand pedig fél százalékot javított.

Az euró-dollár jegyzésben egyelőre nem okozott komolyabb mozgást az amerikai-kínai kereskedelmi háború elfajulása. Kína a tegnapi hasonló lépés után kedden megint leértékelte a jüant, a felek kölcsönösen egymást fenyegetik további lépésekkel. A dollár jelenleg 1,12 körül jár az euróval szemben, ez gyakorlatilag megegyezik a hétfő esti jegyzéssel. Közben a japán jen fél százalékkal erősödött menedékdevizaként a dollárral szemben, míg az angol font 0,2 százalékot javított.Fellélegezhet a forint? Megint enyhült a nyomás

Újabb húzás Trumptól: deviza-manipulátornak minősítették Kínát

Washington hétfőn magyar idő szerint késő este deviza-manipulátornak minősítette Kínát, azzal vádolva meg a pekingi vezetést, hogy szándékosan gyengíti nemzeti fizetőeszközét. A lépés erősen politikai hátterű, mert Kína hivatalosan nem felel meg a devizamanipulátor besorolásnak és valójában érdemi gyakorlati következménye sincs ennek a "státusznak", igaz ürügyet szolgáltathat további amerikai kereskedelmi háborús lépések megtételére. Tovább a cikkhez
BÉT
német200117
India merriage
napelem magyar zoldites
négy_napos_munkahét
izer norbert allamtitkar
címlapkép_zöld
Népszerű
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól
A tőzsdei könyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu

Event Driven Equity Analyst

Event Driven Equity Analyst

Statisztikai elemző

Statisztikai elemző

Szakmai asszisztens

Szakmai asszisztens

Privát banki tanácsadó

Privát banki tanácsadó
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
forint191231