Ez már tényleg őrület: tovább szakadnak a magyar hozamok!
Deviza

Ez már tényleg őrület: tovább szakadnak a magyar hozamok!

Portfolio
Szerdán újabb 22 bázispontot esett a magyar tízéves referenciahozam, így már 1,47% az új történelmi mélypont - derül ki az ÁKK honlapján található adatokból. Piaci forrásaink szerint hatalmas a csapkodás a piacon, egyelőre mindenki próbálja felvenni a fonalat.
Az utóbbi napokban többször beszámoltunk arról, hogy új történelmi mélypontra esett a magyar tízéves kötvények referenciahozama. A múlt héten még 1,9% körül volt az új mindenkori minimum. A folyamat azonban nem állt meg, sőt egyre gyorsuló ütemben szakadnak a hozamok.

Ez már tényleg őrület: tovább szakadnak a magyar hozamok!
A tízéves referenciaérték csak szerdán 22 bázispontot esett az adósságkezelő adatai szerint, így 1,47%-on állt. Közben az ötéves hozam is 16 bázisponttal csökkent, a 0,69%-os érték szintén új mélypontot jelent, míg a hároméves kötvények jegyzése 10 bázisponttal 0,38 százalékra süllyedt. A nagy hozamszakadás azután alakult ki, hogy az amerikai és brit hozamgörbe inverzzé vált, azaz a 10 éves hozam a 2 éves alá bukott, így recessziós jeleket kezdett el küldeni a fejlett világ kötvénypiaca:

Ez már tényleg őrület: tovább szakadnak a magyar hozamok!
Ezzel ma egyértelműen felülteljesítők a magyar állampapírok, hiszen a régióban például a lengyel tízéves hozam 10 bázisponttal, a román pedig 3 bázisponttal csökkent csak.

Hatalmas a volatilitás a piacon, nemrég volt mínusz 30 bázispontban is a magyar tízéves - kommentálta az eseményeket a Portfolio által megkérdezett állampapír-kereskedő. Hozzátette: nagyon "vékony" a piac, alig van jegyzés a kötelező árjegyzésen túl.

Olyan dolgokat látunk, amilyeneket már nagyon régen

- jegyezte meg egy másik elsődleges állampapír kereskedő és hozzátette: a nagyfokú magyar kötvényhozam mozgások jó részét a külföldi irányadó hozamok gyors esése, illetve a külföldi állampapír alapok határozott vételei okozzák. Közben a forint esése azzal függhet össze, hogy az amerikai hozamgörbe inverzzé válása a kockázati étvágyat alapvetően rontja világszerte, hiszen ez recessziós jelnek tekinthető és így ez más befektetőknél a feltörekvő piaci devizákból való "kitárazást" indította el. Az állampapír kereskedő szerint

most rengeteg befektető menekül a biztonságosnak hitt államkötvényekbe és jó hír, hogy lényegében ebbe a kategóriába sorolják már a magyar kötvényeket is, ezért veszik most a magyar papírokat is.

Rámutatott arra, hogy holnap munkaszüneti nap lesz például Németországban (Nagyboldogasszony), illetve Londonban is sokan szabadságon vannak, így szerinte most "nem a legbevállalósabb kereskedők vannak a deskeken", ez is felnagyítja a mozgásokat. "Vékony jégen" nagyobb külföldi vételek mellett szakadnak a magyar hozamok és elmondása szerint délután 14:35 körül a 3 éves magyar forintkötvény jegyzéseit a másodpiacon 0,4% körül, az 5 évesét 0,65-0,7% körül, a 10 évesnek mondott 2028/A jelű papírét 1,3% körül, míg a 2038/A kötvényét 1,9% körül látja.

Ez azt jelenti, hogy iszonyatosan olcsón tud forrást bevonni a magyar állam az állampapír piacról, már ha azt nem MÁP+ papírból teszi és közben a 3% feletti infláció miatt szépen alakulnak az állam bevételei, így a költségvetés jó helyzetét ezek a keretek tovább javítják - mutatott rá a kereskedő.
WASHINGTON, DC - JULY 31: Federal Reserve Board Chairman Jerome Powell speaks  (Photo by Mark Wilson/Getty Images)
18 September 2019, France (France), Strassburg: Jean-Claude Juncker (l-r), President of the European Commission, and Michel Barnier, chief Brexit-negotiator of the EU.
Frankfurt Stock Exchange
Üzlet

Nagyot emelkedett a Mol

Kivétel nélkül erősödéssel zárták a szerdai kereskedést a hazai blue chipek.

BMW
Interspar hipermarket
török jegybank, getty
LAS VEGAS, NV - APRIL 28:  Chairman and President of the Trump Organization Donald Trump yells 'you're fired'
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Tőzsdetanfolyam
Légy tudatos a pénzügyeidben, vedd a saját kezedbe az irányítást.
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu

Pénzügyi modellező

Pénzügyi modellező

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
2019. szeptember 25.
Követeléskezelési trendek 2019
2019. október 1.
Öngondoskodás 2019
2019. október 16.
Budapest Economic Forum 2019
2019. október 17.
Portfolio-MAGE Ipar 4.0 konferencia 2019
shutterstock_1478895416