Ez már tényleg őrület: tovább szakadnak a magyar hozamok!
Deviza

Ez már tényleg őrület: tovább szakadnak a magyar hozamok!

Portfolio
Szerdán újabb 22 bázispontot esett a magyar tízéves referenciahozam, így már 1,47% az új történelmi mélypont - derül ki az ÁKK honlapján található adatokból. Piaci forrásaink szerint hatalmas a csapkodás a piacon, egyelőre mindenki próbálja felvenni a fonalat.
Az utóbbi napokban többször beszámoltunk arról, hogy új történelmi mélypontra esett a magyar tízéves kötvények referenciahozama. A múlt héten még 1,9% körül volt az új mindenkori minimum. A folyamat azonban nem állt meg, sőt egyre gyorsuló ütemben szakadnak a hozamok.

Ez már tényleg őrület: tovább szakadnak a magyar hozamok!
A tízéves referenciaérték csak szerdán 22 bázispontot esett az adósságkezelő adatai szerint, így 1,47%-on állt. Közben az ötéves hozam is 16 bázisponttal csökkent, a 0,69%-os érték szintén új mélypontot jelent, míg a hároméves kötvények jegyzése 10 bázisponttal 0,38 százalékra süllyedt. A nagy hozamszakadás azután alakult ki, hogy az amerikai és brit hozamgörbe inverzzé vált, azaz a 10 éves hozam a 2 éves alá bukott, így recessziós jeleket kezdett el küldeni a fejlett világ kötvénypiaca:

Ez már tényleg őrület: tovább szakadnak a magyar hozamok!
Ezzel ma egyértelműen felülteljesítők a magyar állampapírok, hiszen a régióban például a lengyel tízéves hozam 10 bázisponttal, a román pedig 3 bázisponttal csökkent csak.

Hatalmas a volatilitás a piacon, nemrég volt mínusz 30 bázispontban is a magyar tízéves - kommentálta az eseményeket a Portfolio által megkérdezett állampapír-kereskedő. Hozzátette: nagyon "vékony" a piac, alig van jegyzés a kötelező árjegyzésen túl.

Olyan dolgokat látunk, amilyeneket már nagyon régen

- jegyezte meg egy másik elsődleges állampapír kereskedő és hozzátette: a nagyfokú magyar kötvényhozam mozgások jó részét a külföldi irányadó hozamok gyors esése, illetve a külföldi állampapír alapok határozott vételei okozzák. Közben a forint esése azzal függhet össze, hogy az amerikai hozamgörbe inverzzé válása a kockázati étvágyat alapvetően rontja világszerte, hiszen ez recessziós jelnek tekinthető és így ez más befektetőknél a feltörekvő piaci devizákból való "kitárazást" indította el. Az állampapír kereskedő szerint

most rengeteg befektető menekül a biztonságosnak hitt államkötvényekbe és jó hír, hogy lényegében ebbe a kategóriába sorolják már a magyar kötvényeket is, ezért veszik most a magyar papírokat is.

Rámutatott arra, hogy holnap munkaszüneti nap lesz például Németországban (Nagyboldogasszony), illetve Londonban is sokan szabadságon vannak, így szerinte most "nem a legbevállalósabb kereskedők vannak a deskeken", ez is felnagyítja a mozgásokat. "Vékony jégen" nagyobb külföldi vételek mellett szakadnak a magyar hozamok és elmondása szerint délután 14:35 körül a 3 éves magyar forintkötvény jegyzéseit a másodpiacon 0,4% körül, az 5 évesét 0,65-0,7% körül, a 10 évesnek mondott 2028/A jelű papírét 1,3% körül, míg a 2038/A kötvényét 1,9% körül látja.

Ez azt jelenti, hogy iszonyatosan olcsón tud forrást bevonni a magyar állam az állampapír piacról, már ha azt nem MÁP+ papírból teszi és közben a 3% feletti infláció miatt szépen alakulnak az állam bevételei, így a költségvetés jó helyzetét ezek a keretek tovább javítják - mutatott rá a kereskedő.
brexit0923
weworkiroda2
EKB épület
Az építkezésekről csábítja át a munkásokat a konkurencia
nyugdíjas parlament
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-al elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A tőzsdei tankönyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu

Junior elemző/elemző

Junior elemző/elemző

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
2019. november 6.
Portfolio Private Health Forum 2019
2019. november 7.
Energy Investment Forum 2019
2019. november 14.
Portfolio Banking Technology 2019
2019. november 20.
Office Stage - Út a hatékony irodához
shutterstock_1457337218