Nyakunkon a recesszió? - 10 éve nem történt olyan, mint ami ezekben a percekben
Deviza

Nyakunkon a recesszió? - 10 éve nem történt olyan, mint ami ezekben a percekben

Portfolio
Ezekben a percekben először fordult elő 2007, illetve 2008 óta, hogy a 10 éves amerikai és brit államkötvény hozama a 2 éves hozam alá bukott, azaz inverzzé vált a két hozamgörbe.
Ez azután történt, hogy hajnalban a kínai ipari termelési adat váratlanul gyengére sikeredett és reggel a német GDP-adat is gyengeségre utalt.A 10 éves amerikai államkötvény hozama 1,632%-ra bukott magyar idő szerint dél után pár perccel, míg a 2 éves 1,638% körül jár, így tehát minimálisan a negatív tartományba bukott a 2-10 éves hozamkülönbség, amire 2007 óta nem volt példa. Közben a 30 éves amerikai kötvény rekordmélységbe, 2,06%-ra esett.

Nyakunkon a recesszió? - 10 éve nem történt olyan, mint ami ezekben a percekben

A piaci logika szerint a nagybefektetők által irányított kötvénypiacon eléggé megbízható jel a recesszió közeledésére, ha a hozamgörbe inverzzé válik, azaz a hosszabb futamidejű papír hozama a rövidebb alá bukik.

Az elmúlt évtizedekben legalábbis többször is bevált ez a "figyelmeztetés", igaz nagy kérdés, hogy a mostanában mennyiségi lazítással torzított globális kötvénypiacon ezek a szignálok mennyire működnek még, illetve milyen megbízhatósággal. A következő negyedévekben erre választ fogunk kapni.

Az amerikai és brit hozamgörbe inverzzé válása jelentős esést váltott ki a vezető európai és amerikai részvényindexekben a déli órákban és így máris elolvadt az az emelkedést, amit tegnap a Trump-kormány meghátrálása váltott ki a kínai vámok terén.

Nyakunkon a recesszió? - 10 éve nem történt olyan, mint ami ezekben a percekben
Az elmúlt napokban mi is kiemelten foglalkoztunk a vezető fejlett piaci, illetve vele párhuzamosan a magyar államkötvény hozamok jelentős süllyedésével és annak mozgatórugóival. Ezek kapcsán tegnap már a Fitch Ratings is megszólalt, hogy csúnya vége lesz a folyamatnak, ha egyszer a meredek hozamesés és a negatív hozamkörnyezet megszakad és fordul az irány.Címlapkép forrása: Patrick Pleul/picture alliance via Getty Images
berlin
grönland
franciatüntetés
bika wall street index tőzsde
Frankfurti tőzsde
tsystems
donaldtrump
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. április 7.
Portfolio-MAGE Járműipar 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu
Esti szeminárium
A legegyszerűbb módszer, hogy a valószínűségeket saját oldaladra állítsd.
A legjobb karácsonyi ajándék
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
forinteuroarolyambankjegy