Nyakunkon a recesszió? - 10 éve nem történt olyan, mint ami ezekben a percekben
Deviza

Nyakunkon a recesszió? - 10 éve nem történt olyan, mint ami ezekben a percekben

Portfolio
Ezekben a percekben először fordult elő 2007, illetve 2008 óta, hogy a 10 éves amerikai és brit államkötvény hozama a 2 éves hozam alá bukott, azaz inverzzé vált a két hozamgörbe.
Ez azután történt, hogy hajnalban a kínai ipari termelési adat váratlanul gyengére sikeredett és reggel a német GDP-adat is gyengeségre utalt.A 10 éves amerikai államkötvény hozama 1,632%-ra bukott magyar idő szerint dél után pár perccel, míg a 2 éves 1,638% körül jár, így tehát minimálisan a negatív tartományba bukott a 2-10 éves hozamkülönbség, amire 2007 óta nem volt példa. Közben a 30 éves amerikai kötvény rekordmélységbe, 2,06%-ra esett.

Nyakunkon a recesszió? - 10 éve nem történt olyan, mint ami ezekben a percekben

A piaci logika szerint a nagybefektetők által irányított kötvénypiacon eléggé megbízható jel a recesszió közeledésére, ha a hozamgörbe inverzzé válik, azaz a hosszabb futamidejű papír hozama a rövidebb alá bukik.

Az elmúlt évtizedekben legalábbis többször is bevált ez a "figyelmeztetés", igaz nagy kérdés, hogy a mostanában mennyiségi lazítással torzított globális kötvénypiacon ezek a szignálok mennyire működnek még, illetve milyen megbízhatósággal. A következő negyedévekben erre választ fogunk kapni.

Az amerikai és brit hozamgörbe inverzzé válása jelentős esést váltott ki a vezető európai és amerikai részvényindexekben a déli órákban és így máris elolvadt az az emelkedést, amit tegnap a Trump-kormány meghátrálása váltott ki a kínai vámok terén.

Nyakunkon a recesszió? - 10 éve nem történt olyan, mint ami ezekben a percekben
Az elmúlt napokban mi is kiemelten foglalkoztunk a vezető fejlett piaci, illetve vele párhuzamosan a magyar államkötvény hozamok jelentős süllyedésével és annak mozgatórugóival. Ezek kapcsán tegnap már a Fitch Ratings is megszólalt, hogy csúnya vége lesz a folyamatnak, ha egyszer a meredek hozamesés és a negatív hozamkörnyezet megszakad és fordul az irány.Címlapkép forrása: Patrick Pleul/picture alliance via Getty Images
Japán belement a regionalizációba: a magyarok már könnyebben szállíthatnak húst járvány esetén
Benzin
nyugdíj191203gettystock
Ökológiai gazdálkodás: Magyarország az uniós lista végén kullog
Nemzeti konzultációt tart Emmanuel Macron
Kincses Gyula
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online előadás
Hazai és nemzetközi kitekintés.
A legjobb karácsonyi ajándék
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu

Értékpapír üzletkötő

Értékpapír üzletkötő
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. április 7.
Portfolio-MAGE Járműipar 2020
forintdevizaárfolyam