Deviza

Történelmi rekordok dőlnek az európai kötvénypiacon

MTI
Történelmi mélypontjaik közelében mozogtak az euróövezeti államkötvények hozamai pénteken, híven tükrözve a globális recessziós kockázatok miatti aggodalmakat és azon várakozások fokozódását, hogy az Európai Központi Bank hamarosan tovább lazítja monetáris politikáját.
Ha a csökkenő trend nem változik a nap végéig, az euróövezeti referenciának tartott tízéves német államkötvények és a tízéves olasz állampapírok hozamai egy hét alatt olyan nagy mértékű esést könyvelhetnek el, mint ami legutóbb 2018 közepén fordult elő. A tízéves spanyol papírok hozama 2016 óta nem tapasztalt mértékben, 23 bázisponttal mérséklődött.A délelőtti kereskedésben a tízéves német papírok hozama a csütörtökön elért rekordalacsony, mínusz 0,714 százalék környékén mozgott, nagyjából 12 bázisponttal csökkent egy hét alatt. Olaszországban azok a spekulációk, hogy az EKB kormányzótanácsa csökkenti a kamatokat és más egyéb gazdaságélénkítő intézkedéseket fogad el, segített magához térnie a kötvénypiacnak a múlt heti heves eladási hullám után. A tízéves olasz államkötvények hozama egy hét alatt majdnem 45 bázisponttal esett, és közel hároméves mélypontja körül, 1,367 százalékon állt péntek dél körül.

Olli Rehn, a finn központi bank elnöke, az EKB kormányzótanácsának tagja csütörtökön új rekordmélységekbe küldte az euróövezeti államok kötvényeinek hozamait azzal a nyilatkozattal, amelyben arról beszélt, hogy szeptemberben jelentős monetáris lazításról kell döntenie az euróövezeti jegybanknak a gazdasági növekedés alátámasztásának érdekében.

Ezt megelőzően megfordult az amerikai államkötvények hozamgörbéje a kétéves és tízéves időtávon is, ami tovább fokozta a recessziós kockázatok miatti aggodalmakat. Az utóbbi hónapokban többször előfordult, hogy a tízéves papírok hozama a három hónapos kincstárjegyek hozama alá esett, de az, hogy a kétéves államkötvények hozama is meghaladja a tízévesekét, 12 éve először történt meg. A történelmi tapasztalatok azt mutatják, hogy pár negyedéven belül recesszióba kerül a gazdaság, ha a hozamgörbe inverzzé válik.

Miközben számos elemző arra számít, hogy az államkötvényhozamok rendkívül alacsony szinteken maradnak, egyesek szerint túlzottak a piacok recessziós félelmei, amelyeket az amerikai államkötvények hozamgörbéjének inverzzé válása mutat. Fahad Kamal, a Kleinwort Hambros londoni székhelyű magánbank vezető közgazdásza kijelentette, hogy egy azonnali recesszió nem fenyeget, és a kötvények borzasztóan drágák maradnak.
cimlap_olaj0916_2
Kiszivárgott: egy európai Apple-t vagy Google-t szeretne az EU
property awards 2019
The Gutenberg Bible is photographed in the Huntington Library in Pasadena, October 30, 2010.
frankfurtitozsde
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online előadás
Tőzsdei hullámlovaglás kezdő kereskedőknek.
A tőzsdei tankönyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu
2019. december 4.
Agrárszektor Konferencia 2019
2020. április 7.
Portfolio-MAGE Járműipar 2020
forint érme