Összeomlott egy pillanat alatt éjjel a török líra
Deviza

Összeomlott egy pillanat alatt éjjel a török líra

Portfolio
Hétfő hajnalban rövid időre 12%-os zuhanás alakult ki a török líra dollárral szembeni árfolyamában, azaz január eleje után egy újabb "villám összeomlás" történt, feltehetően japán befektetők líraeladási hulláma és az alacsony likviditás együttese miatt - írja a Reuters.
Pénteken 5,7540-en zárt a líra/dollár árfolyam a bankközi piacon, majd az amerikai-kínai kereskedelmi háborús feszültség további éleződése miatt hétfő hajnalban új 11 éves mélypontra bukott a kínai jüan a dollár ellenében, ez pedig átfogó kockázatcsökkentést indított be a feltörekvő piacokon. Ennek jegyében a japán befektetők is zárni kezdték a korábban a magas kamatozású török lírában nyitott pozíciójukat, és a hajnali alacsony likviditás mellett ez átmenetileg 6,47-ig tolta fel a líra/dollár árfolyamot. Ez 12,5% körüli zuhanást jelent a pénteki záráshoz képest. Amilyen hirtelen jött a líra zuhanása, olyan gyorsan el is múlt, aztán az árfolyam a hétfő reggeli kereskedésben 5,8 körül stabilizálódott, ami 1%-os líraesésnek felel meg.

A lírát egyébként a negatív nemzetközi befektetői légkör mellett az is nyomasztja az utóbbi hetekben, hogy a jegybanki vezetés láthatóan igyekszik Erdogan elnök kedvében járni azzal, hogy a rendelkezésére álló eszközökkel próbál gazdaságélénkítést elérni. A közelmúltban ugyanis nemcsak az irányadó rátát csökkentették, hanem a kötelező tartalékrátát is, ami a hitelkihelyezés bővülését segítheti, sőt további ösztönzőt is kapnak a kereskedelmi bankok, ha 10% feletti a hitelbővülésük mértéke. Egyes elemzői félelmek szerint ez túlságosan gyors hitelnövekedést jelent és ez is a gyengülő líra irányába mutat.

Összeomlott egy pillanat alatt éjjel a török líra
Címlapkép forrása: Carlos Becerra/Bloomberg via Getty Images
Csanyi Sandor Prima Primissima dijatado
szergej lavrov oroszorszag
Elkezdődött a visszaszámlálás, május végén jön a Brain Bar
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. április 7.
Portfolio-MAGE Járműipar 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu

Értékpapír üzletkötő

Értékpapír üzletkötő
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-al elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A legjobb karácsonyi ajándék
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
forinteuroarolyambankjegy