Összeomlott egy pillanat alatt éjjel a török líra
Deviza

Összeomlott egy pillanat alatt éjjel a török líra

Portfolio
Hétfő hajnalban rövid időre 12%-os zuhanás alakult ki a török líra dollárral szembeni árfolyamában, azaz január eleje után egy újabb "villám összeomlás" történt, feltehetően japán befektetők líraeladási hulláma és az alacsony likviditás együttese miatt - írja a Reuters.
Pénteken 5,7540-en zárt a líra/dollár árfolyam a bankközi piacon, majd az amerikai-kínai kereskedelmi háborús feszültség további éleződése miatt hétfő hajnalban új 11 éves mélypontra bukott a kínai jüan a dollár ellenében, ez pedig átfogó kockázatcsökkentést indított be a feltörekvő piacokon. Ennek jegyében a japán befektetők is zárni kezdték a korábban a magas kamatozású török lírában nyitott pozíciójukat, és a hajnali alacsony likviditás mellett ez átmenetileg 6,47-ig tolta fel a líra/dollár árfolyamot. Ez 12,5% körüli zuhanást jelent a pénteki záráshoz képest. Amilyen hirtelen jött a líra zuhanása, olyan gyorsan el is múlt, aztán az árfolyam a hétfő reggeli kereskedésben 5,8 körül stabilizálódott, ami 1%-os líraesésnek felel meg.

A lírát egyébként a negatív nemzetközi befektetői légkör mellett az is nyomasztja az utóbbi hetekben, hogy a jegybanki vezetés láthatóan igyekszik Erdogan elnök kedvében járni azzal, hogy a rendelkezésére álló eszközökkel próbál gazdaságélénkítést elérni. A közelmúltban ugyanis nemcsak az irányadó rátát csökkentették, hanem a kötelező tartalékrátát is, ami a hitelkihelyezés bővülését segítheti, sőt további ösztönzőt is kapnak a kereskedelmi bankok, ha 10% feletti a hitelbővülésük mértéke. Egyes elemzői félelmek szerint ez túlságosan gyors hitelnövekedést jelent és ez is a gyengülő líra irányába mutat.

Összeomlott egy pillanat alatt éjjel a török líra
Címlapkép forrása: Carlos Becerra/Bloomberg via Getty Images
Frankfurt Stock Exchange
Gyopáros Alpár, Csorna és térsége fideszes országgyûlési képviselõje, a modern települések fejlesztéséért felelõs kormánybiztos beszédet mond a premontrei apátság idõsotthonának alapkõletételi ünnepségén 2019. augusztus 16-án.
shutterstock_1277173258
Greenpeace activists board a BP oil rig (photo by Kristian Buus/In Pictures via Getty Images Images)
china child
Laszlo Trocsanyi, Hungary's minister of justice
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Tőzsdetanfolyam
Légy tudatos a pénzügyeidben, vedd a saját kezedbe az irányítást.
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

Pénzügyi modellező

Pénzügyi modellező

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
2019. szeptember 25.
Követeléskezelési trendek 2019
2019. október 1.
Öngondoskodás 2019
2019. október 16.
Budapest Economic Forum 2019
2019. október 17.
Portfolio-MAGE Ipar 4.0 konferencia 2019
shutterstock_1277173258