Ilyet csak egyszer csinált a forint a történelemben, mint ma
Deviza

Ilyet csak egyszer csinált a forint a történelemben, mint ma

Portfolio
Idáig csak egyszer, tavaly július elején történt az meg, hogy a bankközi kereskedés aktív időszakában, délután 5 órakor a 330 feletti szinten járt az euró a forinttal szemben. Ma ugyanez történt, azaz úgy is fogalmazhatunk, hogy a kulcsfontosságú szint felett "zárt" a forint - másodszor a történelemben.
Mivel az utóbbi fél órában sincs érdemi visszaerősödés, most is 330,2-nél jár az árfolyam, így benne van a levegőben, hogy a következő napok során új történelmi forintmélypontot, azaz 330,8 feletti euróárfolyamot látunk.

Ilyet csak egyszer csinált a forint a történelemben, mint ma
Tavaly nyáron egyébként a gyenge forint láttán jelentősen felerősödtek az MNB-vel kapcsolatos kamatemelési várakozások a piacon és az akkori piaci beszámolónk szerint ez indíthatta el a hullámszerű forinterősödést, ami aztán a következő napokban is kitartott és egészen 323-ig süllyedt az árfolyam.Most viszont nem beszélhetünk a kamatemelési várakozások jelentős erősödéséről.

Ilyet csak egyszer csinált a forint a történelemben, mint ma
A 3 hónapos BUBOR-ral (0,26%) ugyanis szinte teljesen megegyezik a határidős kamatpálya egy évig terjedő szakasza (az 1 hónap múlva induló 3 hónapos FRA is 0,26%, akárcsak a 3 és 6 hónap múlva induló 3 hónapos FRA, míg a 9 hónap múlva induló 3 hónapos jegyzés 0,31%).

Lényegében tehát belátható időre nincs beárazva kamatemelés az MNB-től, ez pedig most a tavalyival ellentétben nem ad táptalajt a forintnak az erősödés irányába.

Az MNB a tegnapi kamatdöntéskor egyébként a várttal egyezően nem nyúlt a monetáris kondíciókhoz és a lefelé mutató inflációs kockázatok erősödését emelte ki közleményében:Azt, hogy nincsenek kamatemelési (monetáris szigorítási) várakozások a piacon, az alábbi referenciahozam adatok is jól érzékeltetik: a hozamgörbe rövidebb szegmensében a hozamok 0% közelében mozognak, a 3 éves referenciapapír hozama is mindössze 0,37%, az 5 évesé pedig a jegybanki "irányadó ráta" 0,9%-os értékével egyezik meg.

Ilyet csak egyszer csinált a forint a történelemben, mint ma
A globális hozamsivatag, illetve az egyre terjedő negatív hozamkörnyezet fontos tényező abban, hogy még a történelmi mélypont közelébe bukó forint mellett sem tudnak érdemben emelkedni a forintalapú állampapír hozamaink. Emellett az, hogy a 3%-os inflációs cél körüli toleranciasávban mozog és várhatóan itt is marad a magyar infláció, fontos tényező abban, hogy most nem kezdenek erősödni az MNB-vel kapcsolatos kamatemelési várakozások, így tehát ez sem ad most táptalajt a forint erősödéséhez.

Közben viszont nagyon sok most a bizonytalanság és a jelentősen romló konjunktúrára utaló jel a világban (amerikai-kínai kereskedelmi háború, az európai autóvámok megemelésének kérdése, mi lesz a Brexittel). Ezek egy külkereskedelmileg fokozottan nyitott gazdaságot, mint amilyen a magyar, akár jelentősen is lassíthatnak, főként úgy, hogy a legtöbb előrejelzés már egyébként is lassulást vetített előre a magyar gazdaságban. Mindez tehát a forintot érthetően megviseli, amely kapcsán ráadásul a feltörekvő piacokon az egyik legnagyobb negatív reálkamattal találkozhatnak a nemzetközi befektetők.

A forint egyébként nemcsak az euróval szemben billeg történelmi mélypontja közelében, hanem egyre inkább ahhoz közelít a dollárral szemben is. A globális kockázatkerülés és a relatív magas (állampapír) kamatok miatt ugyanis a dollár fokozottan erős a főbb devizákkal szemben, így a dollár/forint jegyzések most este is 298-nál járnak a bankközi piacon. 2016 végén a forintgyengülési hullám 302,5-ig tartott, ahhoz képest tehát már csak bő 1%-os távolságra járunk.

Ilyet csak egyszer csinált a forint a történelemben, mint ma
Címlapkép forrása: Akos Stiller/Bloomberg via Getty Images
nemet autoipar autogyartas
cimlap_2050klimasemlegesseg
shutterstock_1420888847
nyugdíj191203gettystock
varga mihály MTI
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. április 7.
Portfolio-MAGE Járműipar 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu

Értékpapír üzletkötő

Értékpapír üzletkötő
Online előadás
Hazai és nemzetközi kitekintés.
A legjobb karácsonyi ajándék
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
forintdevizaárfolyam