Ilyet csak egyszer csinált a forint a történelemben, mint ma
Deviza

Ilyet csak egyszer csinált a forint a történelemben, mint ma

Portfolio
Idáig csak egyszer, tavaly július elején történt az meg, hogy a bankközi kereskedés aktív időszakában, délután 5 órakor a 330 feletti szinten járt az euró a forinttal szemben. Ma ugyanez történt, azaz úgy is fogalmazhatunk, hogy a kulcsfontosságú szint felett "zárt" a forint - másodszor a történelemben.
Mivel az utóbbi fél órában sincs érdemi visszaerősödés, most is 330,2-nél jár az árfolyam, így benne van a levegőben, hogy a következő napok során új történelmi forintmélypontot, azaz 330,8 feletti euróárfolyamot látunk.

Ilyet csak egyszer csinált a forint a történelemben, mint ma
Tavaly nyáron egyébként a gyenge forint láttán jelentősen felerősödtek az MNB-vel kapcsolatos kamatemelési várakozások a piacon és az akkori piaci beszámolónk szerint ez indíthatta el a hullámszerű forinterősödést, ami aztán a következő napokban is kitartott és egészen 323-ig süllyedt az árfolyam.Most viszont nem beszélhetünk a kamatemelési várakozások jelentős erősödéséről.

Ilyet csak egyszer csinált a forint a történelemben, mint ma
A 3 hónapos BUBOR-ral (0,26%) ugyanis szinte teljesen megegyezik a határidős kamatpálya egy évig terjedő szakasza (az 1 hónap múlva induló 3 hónapos FRA is 0,26%, akárcsak a 3 és 6 hónap múlva induló 3 hónapos FRA, míg a 9 hónap múlva induló 3 hónapos jegyzés 0,31%).

Lényegében tehát belátható időre nincs beárazva kamatemelés az MNB-től, ez pedig most a tavalyival ellentétben nem ad táptalajt a forintnak az erősödés irányába.

Az MNB a tegnapi kamatdöntéskor egyébként a várttal egyezően nem nyúlt a monetáris kondíciókhoz és a lefelé mutató inflációs kockázatok erősödését emelte ki közleményében:Azt, hogy nincsenek kamatemelési (monetáris szigorítási) várakozások a piacon, az alábbi referenciahozam adatok is jól érzékeltetik: a hozamgörbe rövidebb szegmensében a hozamok 0% közelében mozognak, a 3 éves referenciapapír hozama is mindössze 0,37%, az 5 évesé pedig a jegybanki "irányadó ráta" 0,9%-os értékével egyezik meg.

Ilyet csak egyszer csinált a forint a történelemben, mint ma
A globális hozamsivatag, illetve az egyre terjedő negatív hozamkörnyezet fontos tényező abban, hogy még a történelmi mélypont közelébe bukó forint mellett sem tudnak érdemben emelkedni a forintalapú állampapír hozamaink. Emellett az, hogy a 3%-os inflációs cél körüli toleranciasávban mozog és várhatóan itt is marad a magyar infláció, fontos tényező abban, hogy most nem kezdenek erősödni az MNB-vel kapcsolatos kamatemelési várakozások, így tehát ez sem ad most táptalajt a forint erősödéséhez.

Közben viszont nagyon sok most a bizonytalanság és a jelentősen romló konjunktúrára utaló jel a világban (amerikai-kínai kereskedelmi háború, az európai autóvámok megemelésének kérdése, mi lesz a Brexittel). Ezek egy külkereskedelmileg fokozottan nyitott gazdaságot, mint amilyen a magyar, akár jelentősen is lassíthatnak, főként úgy, hogy a legtöbb előrejelzés már egyébként is lassulást vetített előre a magyar gazdaságban. Mindez tehát a forintot érthetően megviseli, amely kapcsán ráadásul a feltörekvő piacokon az egyik legnagyobb negatív reálkamattal találkozhatnak a nemzetközi befektetők.

A forint egyébként nemcsak az euróval szemben billeg történelmi mélypontja közelében, hanem egyre inkább ahhoz közelít a dollárral szemben is. A globális kockázatkerülés és a relatív magas (állampapír) kamatok miatt ugyanis a dollár fokozottan erős a főbb devizákkal szemben, így a dollár/forint jegyzések most este is 298-nál járnak a bankközi piacon. 2016 végén a forintgyengülési hullám 302,5-ig tartott, ahhoz képest tehát már csak bő 1%-os távolságra járunk.

Ilyet csak egyszer csinált a forint a történelemben, mint ma
Címlapkép forrása: Akos Stiller/Bloomberg via Getty Images
Ader Janos 2050 Magyarorszag klimasemlegesseg GettyImages-810451352
Varga Judit magyar vetoGettyImages-1156220693
repules szegell iata GettyImages-1180597944
unios tagsag visszaforditas Emmanuel Macron GettyImages-1187821001
Motor app Continental
Frankfurti tőzsde
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2019. november 20.
Office Stage - Út a hatékony irodához
2019. november 20.
Big Office Day Konferencia 2019
2019. november 20.
Big Office Consumption Based IT 2019
2019. november 21.
Property Investment Forum 2019
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu
Online előadás
Első lépések a tőzsdei megtakarítások felé.
A tőzsdei tankönyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
500 forint shutter