Megszólalt az MNB a gyenge forintról
Deviza

Megszólalt az MNB a gyenge forintról

Portfolio
A Magyar Nemzeti Banknak (MNB) nincs árfolyamcélja - írta a jegybank a Reuters hírügynökség kérdésére, és a választ éppen azután tette közzé pár perccel a hírügynökség, hogy történelmi mélypontra zuhant a forint.

Mi történt ma délután?

Csütörtök délután történelmi mélypontra esett a forint árfolyama az euróval szemben 332 közeli szinten, ezt követően pedig megjelent a Reuters hírügynökségen, hogy: a Magyar Nemzeti Banknak nincs árfolyamcélja. Az MNB a hírügynökség kérdésére válaszolta ezt, és azt is hozzátették, hogy nem kommentálják a forint mozgását.

Azt is megjegyezték:

az árfolyam csak közvetetten befolyásolja a jegybank helyzetmegítélését, azon keresztül, hogy az hogyan hat az inflációra és a gazdasági kilátásokra.

A forint az eddigi történelmi mélypont (330,8) elesése után gyors ütemben 331,85-ig esett az euróval szemben, majd azóta valamelyest visszakorrigált. Amint technikai elemzési posztunkban rámutattunk: a 332 körüli szinten egy hosszú távú korlátba (ellenállás) ütközhetett a forint és egyelőre ez foghatta meg az esését.

Miért esett új történelmi mélypontra a forint?

A forint alapvetően külső tényezők miatt - a kockázatkerülés felerősödésével párhuzamosan - gyengült az elmúlt napokban, de a Magyar Nemzeti Bank tartósan laza monetáris politikája - a jelentősen negatív reálkamat - is a gyengébb árfolyam irányába terelheti a forintot.

A főbb okok a forintesés mögött:
  • Az amerikai-kínai kereskedelmi háború és a Brexit körüli bizonytalanság általánosan nyomasztja a befektetői hangulatot a világban
  • A német gazdaság recesszió felé halad, mindez pedig a gazdaságilag nyitottabb országokat, mint Magyarország, kedvezőtlenebb gazdasági helyzetbe hozza
  • Közben a feltörekvő piacok közül az egyik legnagyobb negatív reálkamattal a magyar eszközök rendelkeznek
  • A tavaly nyári forintesési hullám során felerősödtek az MNB-vel kapcsolatos kamatemelési várakozások, most viszont ennek nyoma sincs, mivel az infláció a toleranciasávon belül jár, és a globálisan extrém alacsony hozamkörnyezet lefelé szorítja a magyar hozamkörnyezetet is
  • Mindez együttesen ássa alá a forint erejét


Az MNB a héten szinten tartotta a kamatokat, azonban hangsúlyozta, hogy "az elmúlt hónapok várttól elmaradó inflációs alapfolyamatai és a külső konjunktúra folytatódó romlása a hosszabb távú inflációs kilátások esetében a lefelé mutató kockázatok erősödését jelzik". Ez pedig a tartósan laza monetáris kondíciók fenntartását vetíti előre.
Orbán Viktor Prága
GettyImages-1174045407
Budapest ingatlanpiac lakások madártávlat
Névtelen tervválság forint
GettyImages-1187738330
eromu
K_EPA20190122208
GettyImages-1175389290
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-al elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A tőzsdei tankönyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu
2019. november 20.
Office Stage - Út a hatékony irodához
2019. november 20.
Big Office Day Konferencia 2019
2019. november 20.
Big Office Consumption Based IT 2019
2019. november 21.
Property Investment Forum 2019
forint érme