Megszólalt az MNB a gyenge forintról
Deviza

Megszólalt az MNB a gyenge forintról

Portfolio
A Magyar Nemzeti Banknak (MNB) nincs árfolyamcélja - írta a jegybank a Reuters hírügynökség kérdésére, és a választ éppen azután tette közzé pár perccel a hírügynökség, hogy történelmi mélypontra zuhant a forint.

Mi történt ma délután?

Csütörtök délután történelmi mélypontra esett a forint árfolyama az euróval szemben 332 közeli szinten, ezt követően pedig megjelent a Reuters hírügynökségen, hogy: a Magyar Nemzeti Banknak nincs árfolyamcélja. Az MNB a hírügynökség kérdésére válaszolta ezt, és azt is hozzátették, hogy nem kommentálják a forint mozgását.

Azt is megjegyezték:

az árfolyam csak közvetetten befolyásolja a jegybank helyzetmegítélését, azon keresztül, hogy az hogyan hat az inflációra és a gazdasági kilátásokra.

A forint az eddigi történelmi mélypont (330,8) elesése után gyors ütemben 331,85-ig esett az euróval szemben, majd azóta valamelyest visszakorrigált. Amint technikai elemzési posztunkban rámutattunk: a 332 körüli szinten egy hosszú távú korlátba (ellenállás) ütközhetett a forint és egyelőre ez foghatta meg az esését.

Miért esett új történelmi mélypontra a forint?

A forint alapvetően külső tényezők miatt - a kockázatkerülés felerősödésével párhuzamosan - gyengült az elmúlt napokban, de a Magyar Nemzeti Bank tartósan laza monetáris politikája - a jelentősen negatív reálkamat - is a gyengébb árfolyam irányába terelheti a forintot.

A főbb okok a forintesés mögött:
  • Az amerikai-kínai kereskedelmi háború és a Brexit körüli bizonytalanság általánosan nyomasztja a befektetői hangulatot a világban
  • A német gazdaság recesszió felé halad, mindez pedig a gazdaságilag nyitottabb országokat, mint Magyarország, kedvezőtlenebb gazdasági helyzetbe hozza
  • Közben a feltörekvő piacok közül az egyik legnagyobb negatív reálkamattal a magyar eszközök rendelkeznek
  • A tavaly nyári forintesési hullám során felerősödtek az MNB-vel kapcsolatos kamatemelési várakozások, most viszont ennek nyoma sincs, mivel az infláció a toleranciasávon belül jár, és a globálisan extrém alacsony hozamkörnyezet lefelé szorítja a magyar hozamkörnyezetet is
  • Mindez együttesen ássa alá a forint erejét


Az MNB a héten szinten tartotta a kamatokat, azonban hangsúlyozta, hogy "az elmúlt hónapok várttól elmaradó inflációs alapfolyamatai és a külső konjunktúra folytatódó romlása a hosszabb távú inflációs kilátások esetében a lefelé mutató kockázatok erősödését jelzik". Ez pedig a tartósan laza monetáris kondíciók fenntartását vetíti előre.
shutterstock_1077065507
donaldtrumpgolf
Boris Johnson Brexit igeret beszed1500
Brexit Boris Johnson ketto level Donald Tusk
GettyImages-1135670779
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2019. november 6.
Portfolio Private Health Forum 2019
2019. november 7.
Energy Investment Forum 2019
2019. november 14.
Portfolio Banking Technology 2019
2019. november 20.
Office Stage - Út a hatékony irodához
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu

Junior elemző/elemző

Junior elemző/elemző

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
Online előadás
Befektetési termékek a magas hozam reményében.
A tőzsdei tankönyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
500 forint ötszázas bankjegy