vargamihálymti
Deviza

Varga Mihály: vége az aranykornak, kiszámítható forintárfolyam kell

Portfolio
Varga Mihály pénzügyminiszter az MKT vándorgyűlésén hangsúlyozta, hogy vége lehet az aranykornak, de recessziótól még nem kell tartani. A miniszter szerint a német lassulás egyelőre nem érződik Magyarországon, de a globális lassulás miatt több tényezőre is figyelni kell jelenleg a magyar kormánynak.
Erről a témáról is szó lesz a Portfolio Budapest Economic Forum 2019 konferenciáján.

Egy korszakhatárban vagyunk, vagyis az aranykor, ami mögöttünk van, kezd véget érni - mondta el Varga Mihály pénzügyminiszter a Magyar Közgazdasági Társaság (MKT) 57. Közgazdász-vándorgyűlésén, Nyíregyházán. A romló külső környezet az Európai Unióra és Magyarországra is hatni fog, de jelenleg még nincs recesszió - tette hozzá.

A kínai gazdaság növekedése lassul, de még mindig 6%-kal bővülnek, az USA GDP-je 2% körüli mértékben nő, azonban az EU növekedése ennél is lassabb. A német ipar már közel egy éve gyengélkedik, azonban a szolgáltató szektorban még nincs visszaesés - mondta Varga, aki szerint a szolgáltató szektor jó teljesítménye miatt még nincs recesszió. Azonban az üzleti bizalom 2012 óta nem volt ilyen alacsony Németországban.

Varga vitába szállt Matolcsy György MNB-elnökkel, aki előadásában arról beszélt, hogy a német problémák 6-9 hónap alatt begyűrűznek Magyarországra. Varga azt mondta, hogy a német ipar lassulása nem gyűrűzik be Magyarországra. "Nem igaz, hogy 6 hónap alatt begyűrűzik hozzánk a német ipar lassulása, ugyanis ők már közel egy éve lassulnak, és nálunk ennek nyoma sincs" - fejtegette Varga, aki szerint ennek az is az oka, hogy prémium autógyártók jöttek Magyarországra, amelyek jól teljesítenek.

Varga úgy számol, hogy a magyar gazdaság potenciális növekedése 3-3,5%-os, vagyis a jelenlegi 5%-os GDP-növekedésnél alacsonyabb, azonban a potenciális növekedés 2010-ben még 0-1% volt. A kormányzati intézkedések tehát jelentősen javítják a GDP-növekedést - tette hozzá. A miniszter szerint az EU-források mindössze 0,2%-ponttal javítják a gazdaság növekedését.

Varga felhívta a figyelmet, hogy Amerikában inverz hozamgörbe alakult ki, a befektetői bizalmatlanság érzékelhető, miközben növekszik az arany árfolyama és egyre többen keresnek rá a "recesszió" szóra. Varga szerint lassulás várható, de ez még nem recesszió. De ha mégis recesszió alakulna ki a világon, a magyar bankrendszer akkor is sokkal ellenállóbb, mint tíz éve, az államadósság deviza és külföldiek kezében lévő aránya a 2010-es közel 50%-ról 20-ra csökkent, miközben a költségvetés helyzete stabil. Varga kiemelte, hogy a 10 éves magyar állampapír hozama a lengyel alá csökkent, mindezek alapján további felminősítésekre számít.

Varga szerint több tényezőre kell figyelni a jelenlegi helyzetben:

  • A lassulás közepette fontos megőrizni az egyensúlyt. "A fiskális túlköltekezést és a tartalékok felélését el kell vetni, mert a fiskális szigor ad nekünk hitelességet. Az nem megy, hogy azt mondjuk, hogy csináljunk nullás költségvetést az egyik évben, a másik évben pedig azt, hogy kezdjünk el költekezni."
  • Meg kell próbálni a beruházási rátát magas szinten tartani, hogy a felzárkózási ne törjön meg.
  • Kiszámítható, stabil árfolyam kell ehhez. A befektetők számára egy komoly aggodalom, ha nem stabil a deviza, és a munkavállalók bérnövekedése is elveszik, ha leértékelődik a forint.
  • A munkaerő-tartalék mozgósítása is fontos. Aki közmunkás vagy vagy munkanélküli, azokat vissza kell terelni az elsődleges munkaerő-piacra. Varga számít a nyugdíjas dolgozókra is és a hölgyek foglalkoztatását is emelné.
  • A szakpolitikai javaslatok végrehajtása is nagyon fontos, mert programalkotásban jó a magyar szakpolitika, de ezeket meg is kell valósítani.
  • Növelni kell a vállalatok versenyképességét, különösen, ami a kkv-kat illeti, Varga ennek kapcsán utalt az ITM kkv-stratégiájára is.
  • Végül, a politikai és pénzügyi stabilitás megőrzése is nagyon fontos egy lassuló globális növekedési periódusban.

(Címlapkép: MTI/Szigetváry Zsolt)

BurgerKing
gold bar
Patek Philippe Grandmaster Chime Ref 6300A
FrankfurtTőzsde
GettyImages-992930858
Népszerű
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Esti szeminárium
Tőzsdei hullámlovaglás kezdő kereskedőknek.
A tőzsdei tankönyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu
2019. november 14.
Portfolio Banking Technology 2019
2019. november 20.
Office Stage - Út a hatékony irodához
2019. november 20.
Big Office Day Konferencia 2019
2019. november 20.
Big Office Consumption Based IT 2019
100 forint shutter