forint190910
Deviza

Három út áll a forint előtt, de egyik sem lesz diadalmenet

Portfolio
Nem volt pánikszerű eladási hullám a forint piacán annak ellenére sem, hogy történelmi mélypontra gyengült a magyar deviza – hangzott el kedden az Equilor sajtóreggelijén. A cég szakemberei szerint nincs sok esély komolyabb forinterősödésre, a gyengülésre viszont lehet még tér, bár alapesetben arra számítanak, hogy 330 körül stabilizálódhat az árfolyam.

Mi lesz a forinttal?

Az utóbbi hetekben rekordszintre gyengült a forint az euróval szemben, ennek ellenére nem láttunk pánikszerű eladási hullámot, nem volt az az érzésünk, hogy mindenki szabadulni akarna a forinteszközeitől – mondta el a keddi sajtóreggelin Buró Szilárd, az Equilor pénzügyi innovációs vezetője.

Az utóbbi időszak forintgyengülésével kapcsolatban a szakember elmondta: nyár elején a piaci szereplők oldaláról elindult egy kamatemelési várakozás az MNB felé az emelkedő infláció miatt. A jegybank próbálta húzni az időt, sikerült is szigorítás nélkül „kibekkelnie” ezt az időszakot. Onnan kezdett gyengülni a forint, miután nem igazolódtak be a várakozások. Ehhez jött még a nemzetközi piacokon tapasztalt kockázatkerülés, ami csak fokozta a magyar deviza gyengülését, ugyanakkor a forint botladozása nem volt Magyarország-specifikus. Buró a következő időszakra három lehetséges forgatókönyvet vázolt fel a forint számára:

  1. Ha jönne egy megnyugvás a megállapodás nélküli Brexit elkerülésével és a kereskedelmi háború enyhülésével, akkor 325 környékére erősödhetne akár vissza a magyar deviza, de erre kicsi az esély. A 325 alatti euróárfolyamhoz pedig már komoly piaci optimizmus kellene, erre minimális esélyt látnak.
  2. Valamivel nagyobb az esélye annak, hogy valóban hard Brexit lesz és az amerikai-kínai kapcsolatok sem javulnak érdemben, illetve erősödnek az európai recessziós félelmek. Ebben az esetben újabb történelmi rekordok jöhetnek az árfolyamban, technikailag a 334-336-os euróárfolyam sem elképzelhetetlen.
  3. A legvalószínűbb forgatókönyvnek azt gondolja, hogy folytatódik a bizonytalanság, hol jobb, hol rosszabb hírek érkeznek majd, a forint pedig ebben a környezetben 327-332 között ingadozhat.

A nemzetközi devizapiaci trendekkel kapcsolatban az Equilor szakembere kiemelte: ugyan Donald Trump nem örül az erős dollárnak, de a közgazdasági törvényszerűségek szerint mégis tovább kellene erősödnie az amerikai devizának, minden mellette szól a kamatfelártól kezdve a menedékdeviza-szerepig. Ezt erősíti a technikai trend is, 2018 eleje óta több hullámban erősödik a dollár az euróval szemben. Buró Szilárd szerint jelenleg a világban szinte minden hír hatással van a dollár árfolyamára, és az elnök kiszámíthatatlan Twitter-üzenetein kívül szinte minden abba az irányba mutat, hogy további erősödésnek kellene jönnie. A brókercég pénzügyi innovációs vezetője arra számít, hogy a paritás felé mozdulhat az euró-dollár jegyzés, az azonban egy fontos lélektani és technikai szint, amit nem valószínű, hogy tartósan át tud majd törni a dollár.

Mit lép az MNB? Jöhet még lazítás?

Az Equilor szakértői egyébként továbbra is kedvezőnek látják a magyar makrogazdasági trendeket, szerintük az idei 4,2%-os növekedés után 2020-ban 3,8 százalékra, 2021-ben pedig 3,3 százalékra lassulhat a gazdaság bővülése. Emellett az adósság továbbra is csökken, a költségvetés pedig biztonságos helyzetben van.

Amerikában a prociklikus gazdaságpolitika mellett is nehéz fenntartani középtávon a jelenlegi növekedési ütemet – emelte ki Török Lajos, a cég vezető elemzője. Kiemelte: a kereskedelmi háború eltérően érinti az egyes szektorokat, egyelőre messze még a teljes megállapodás az USA és Kína között, de a feszültség már érezteti hatását a reálgazdaságban, nagy a bizonytalanság a cégvezetők körében.

A fenti romló gazdasági kilátások mellett kamatot vágott már a Fed, az elemző idén még egy lazításra számít. Szerinte meglepő, hogy a jegybank már az első törésvonalak megjelenésekor lazított, belekormányozta magát egy olyan helyzetbe, amikor muszáj volt lazítania. Mostanra a piacok teljes mértékben azt várják, hogy tovább csökken a kamat, újra jön az ingyen pénz.

Rövidtávon épp ez a legnagyobb kockázat, hogy a felfokozott várakozások ellenére mégsem lép a Fed, hanem ígéretéhez híven a beérkező adatokra koncentrál majd

véli Török Lajos.

Az Equilor vezető elemzője szerint csütörtökön várhatóan az EKB is további lépéseket jelent majd be, ez lehet egy új eszközvásárlási program elindítása vagy a többszintű kamatrendszer bevezetése. Utóbbi azt jelentené, hogy Svájchoz hasonlóan az eurózóna jegybankja is pozitív kamatot fizetne a bankoknak bizonyos összeghatárig, a felette lévő részre viszont nagyobb büntetőkamatot (még negatívabb rátát) számolna fel. Erre azért lehet szükség, mert a tartósan negatív kamat rontja a bankok marzsait, félő, hogy emiatt akár több európai pénzintézet is bajba kerülhet. Az összeghatár bevezetésével emellett arra ösztönözhetnék őket, hogy ne parkoltassanak sok pénzt a jegybankban, hanem a gazdaságot élénkítsék.

Az MNB időt nyert a nagy jegybankok lazításával, mivel az importált infláció nagyon alacsony a mérsékelt európai drágulási ütem miatt – véli az elemző. Most arra számít, hogy 2021 előtt nem fog szigorítani a magyar jegybank, sőt rövidtávon elképzelhető további lazítás.

Ez elsősorban a jelenlegi eszközök finomhangolását jelentheti, középtávon viszont nehéz egyértelműen kijelenteni, hogy nincsenek további ütőkártyák az MNB kezében, ma már nehéz bármire azt mondani, hogy unortodox – mondta a Portfolio kérdésére Török Lajos a további lehetséges lazítás módjáról.

Arra a kérdésünkre, hogy Matolcsy György jegybankelnök és Varga Mihály pénzügyminiszter egyre nyilvánvalóbb konfliktusa okozhat-e piaci hatásokat, az elemző kiemelte: a tegnapi hírek után úgy tűnik, hogy a piac nem figyel különösebben erre a csörtére, ha ez ismétlődő esemény lenne, akkor az elérhetné a befektetők ingerküszöbét is.

GettyImages-200487905-002
Csaknem pormentes lesz az ALDI magyarországi logisztikai bázisa
STA_0781
STA_0480
putyin
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online előadás
Tőzsdei hullámlovaglás kezdő kereskedőknek.
A tőzsdei tankönyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu
2019. november 20.
Office Stage - Út a hatékony irodához
2019. november 20.
Big Office Day Konferencia 2019
2019. november 20.
Big Office Consumption Based IT 2019
2019. november 21.
Property Investment Forum 2019
100as forint mnb