forint190911
Deviza

Új mélypont: már 1000 forintot kell adni 3 euróért

Portfolio
Szerdán is folytatódik a gyenge forint időszaka, folyamatosan új mélypontokat látunk a piacokon, kora délután 333 felett is járt átmenetileg a jegyzés.

332,4-nél a forint

Folytatódik a forint enyhe erősödése, a kora esti órákban egy euróért 332,4 forintot kell adni,holott ez a szám napközbne volt már 333,5 is. MIndeközben a dollárral szemben is sikerült kiscit levegőhöz jutni, ott 301,9-nél járnak a jegyzések.

Új mélypontról fordult a forint

A késő délutáni kereskedés során egészen 333,5-ig zuhant a forint az euróval szemben, ami természetesen új történelmi forintmélypontot jelent, de az utóbbi fél órában egy fordulat kezdett kibontakozni, hiszen a jegyzések 332,85-ig visszasülyedtek. A dollár kitartóan erősebb szinten ragadt az euróval szemben 1,10-nél, így a dollár/forint jegyzések sem tudnak süllyedni: jelenleg 302,7-nél járnak a jegyzések, de jártak 303,5-nél is, ami új 18 éves forintmélypontot jelentett ma délután.

Amennyiben az elmúlt két hét relatív árfolyammozgásait nézzük az euróval szemben, azt látjuk, hogy a forint kezd leválni a régióról, azaz alulteljesíti régiós versenytársait, hishen 1,3%-os esést mutat augusztus végéhez képest, míg a többiek jellemzően erősödtek.

Egy hónapos távon még jobban látszik a gyenge forint, illetve a forint alulteljesítése: itt már 2,5%-os esésről beszélünk, ami alig marad el a török líra 2,7%-os esésétől. A zloty-korona páros 0,3-0,5%-os gyengüléssel megúszta ezt az időszakot az euróval szemben.

Beindította a rakétákat a dollár

A forint a dollár erősödésével párhuzamosan esik, az amerikai deviza 0,4%-ot javított az euróval szemben, így az 1,10-es lélektani határt közelíti a jegyzés. Különösebb hírt egyelőre nem látunk a piacon, vélhetően a holnapi EKB-döntésre figyelnek a befektetők. 

Tovább gyengül a forint

Az új történelmi mélypontról tovább gyengül a forint, már 332,7-nél jár az euróval szemben. A dollár most 302,34-nél jár.

Erősödik a dollár a holnapi nagy döntés előtt

A dollár erősödésbe kapcsolt az EKB holnapi kamatdöntése előtt, részben ennek köszönhető a forint újabb mélypontja is. Lassan az 1,10-et közelíti az euró-dollár árfolyam, ami 0,15%-kal alacsonyabb a tegnapinál. 

Délelőttre ismét gyengülésnek indult a forint, most 332,15-nél járunk az euróval szemben, ami 0,1 százalékkal magasabb a tegnapi jegyzésnél. Ezzel megint alulteljesítő a magyar deviza, a régiós verenytársak egyelőre stagnálnak.

Szerda reggel 331,53-nál jár a forint az euróval szemben, ez 0,05 százalékkal volt alacsonyabb a tegnap esti árfolyamnál. Kedden ismét új történelmi mélypontot láttunk a forint szempontjából, 331,97-nél is járt a jegyzés, aminél magasabbra sosem volt példa. A dollárral szemben 300,14-nél jártunk, míg az angol font 371 forintba kerül.

A forint tegnapi érezhető gyengülésének és alulteljesítésének több oka is lehetett: a legfontosabb, hogy a reggel megjelent inflációs statisztika tovább csökkenő áremelkedési ütemről tanúskodott, 3,1%-ra esett az éves drágulási ütem, ami egy hajszállal elmaradt az elemzők várakozásaitól is. Emellett kisebb hatása annak is lehetett, hogy Matolcsy György jegybankelnök és Varga Mihály pénzügyminiszter vitája a nyilvánosság előtt zajlott, ami szintén nem a legjobb üzenet a befektetők felé.

A legfontosabb kérdés, meddig gyengülhet a forint, rövidtávon technikailag 336 körül van egy komolyabb ellenállás az árfolyamban, vagyis ha tovább romlik a hangulat, akkor ott tarthat egy megállót a forint. 

A régióban tegnap és ma reggel sem látunk komoly elmozdulásokat, a lengyel zloty és a cseh korona is alig mozdul az euróval szemben. A feltörekvő piacokon kedden csak a török líra gyengülése volt a forintéhoz mérhető, ami arra utal, hogy a nemzetközi hangulat romlása, a kockázatkerülés erősödése is hatással lehetett a magyar devizára. Szerda reggel a líra további 0,3%-os eséssel kezdett a dollárral szemben, miközben a dél-afrikai rand stagnált.

Az euró-dollár jegyzés letáborozott kicsivel 1,10 felett, a befektetők az EKB holnapi kamatdöntésére várnak, ami várhatóan heves mozgásokat hoz majd a piacon. A várakozások szinte garantált lazításról szólnak, a kérdés csak az, milyen eszközöket vethet be az európai jegybank. A japán jen szerda reggelre 0,2 százalékkal gyengült a dollárral szemben, míg az angol font minimális erősödéssel kezdett.

máv0921
Autóbaleset
online bolt_shutter
orvosi kamara0921
palkovicslászló0921
shutterstock_1100688464_rugalmas
brexit0115
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Tőzsdetanfolyam
Légy tudatos a pénzügyeidben, vedd a saját kezedbe az irányítást.
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

Pénzügyi modellező

Pénzügyi modellező

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
2019. szeptember 25.
Követeléskezelési trendek 2019
2019. október 1.
Öngondoskodás 2019
2019. október 16.
Budapest Economic Forum 2019
2019. október 17.
Portfolio-MAGE Ipar 4.0 konferencia 2019
shutterstock_1488477983 (1)