forint190911
Deviza

Új mélypont: már 1000 forintot kell adni 3 euróért

Portfolio
Szerdán is folytatódik a gyenge forint időszaka, folyamatosan új mélypontokat látunk a piacokon, kora délután 333 felett is járt átmenetileg a jegyzés.

332,4-nél a forint

Folytatódik a forint enyhe erősödése, a kora esti órákban egy euróért 332,4 forintot kell adni,holott ez a szám napközbne volt már 333,5 is. MIndeközben a dollárral szemben is sikerült kiscit levegőhöz jutni, ott 301,9-nél járnak a jegyzések.

Új mélypontról fordult a forint

A késő délutáni kereskedés során egészen 333,5-ig zuhant a forint az euróval szemben, ami természetesen új történelmi forintmélypontot jelent, de az utóbbi fél órában egy fordulat kezdett kibontakozni, hiszen a jegyzések 332,85-ig visszasülyedtek. A dollár kitartóan erősebb szinten ragadt az euróval szemben 1,10-nél, így a dollár/forint jegyzések sem tudnak süllyedni: jelenleg 302,7-nél járnak a jegyzések, de jártak 303,5-nél is, ami új 18 éves forintmélypontot jelentett ma délután.

Amennyiben az elmúlt két hét relatív árfolyammozgásait nézzük az euróval szemben, azt látjuk, hogy a forint kezd leválni a régióról, azaz alulteljesíti régiós versenytársait, hishen 1,3%-os esést mutat augusztus végéhez képest, míg a többiek jellemzően erősödtek.

Egy hónapos távon még jobban látszik a gyenge forint, illetve a forint alulteljesítése: itt már 2,5%-os esésről beszélünk, ami alig marad el a török líra 2,7%-os esésétől. A zloty-korona páros 0,3-0,5%-os gyengüléssel megúszta ezt az időszakot az euróval szemben.

Beindította a rakétákat a dollár

A forint a dollár erősödésével párhuzamosan esik, az amerikai deviza 0,4%-ot javított az euróval szemben, így az 1,10-es lélektani határt közelíti a jegyzés. Különösebb hírt egyelőre nem látunk a piacon, vélhetően a holnapi EKB-döntésre figyelnek a befektetők. 

Tovább gyengül a forint

Az új történelmi mélypontról tovább gyengül a forint, már 332,7-nél jár az euróval szemben. A dollár most 302,34-nél jár.

Erősödik a dollár a holnapi nagy döntés előtt

A dollár erősödésbe kapcsolt az EKB holnapi kamatdöntése előtt, részben ennek köszönhető a forint újabb mélypontja is. Lassan az 1,10-et közelíti az euró-dollár árfolyam, ami 0,15%-kal alacsonyabb a tegnapinál. 

Délelőttre ismét gyengülésnek indult a forint, most 332,15-nél járunk az euróval szemben, ami 0,1 százalékkal magasabb a tegnapi jegyzésnél. Ezzel megint alulteljesítő a magyar deviza, a régiós verenytársak egyelőre stagnálnak.

Szerda reggel 331,53-nál jár a forint az euróval szemben, ez 0,05 százalékkal volt alacsonyabb a tegnap esti árfolyamnál. Kedden ismét új történelmi mélypontot láttunk a forint szempontjából, 331,97-nél is járt a jegyzés, aminél magasabbra sosem volt példa. A dollárral szemben 300,14-nél jártunk, míg az angol font 371 forintba kerül.

A forint tegnapi érezhető gyengülésének és alulteljesítésének több oka is lehetett: a legfontosabb, hogy a reggel megjelent inflációs statisztika tovább csökkenő áremelkedési ütemről tanúskodott, 3,1%-ra esett az éves drágulási ütem, ami egy hajszállal elmaradt az elemzők várakozásaitól is. Emellett kisebb hatása annak is lehetett, hogy Matolcsy György jegybankelnök és Varga Mihály pénzügyminiszter vitája a nyilvánosság előtt zajlott, ami szintén nem a legjobb üzenet a befektetők felé.

A legfontosabb kérdés, meddig gyengülhet a forint, rövidtávon technikailag 336 körül van egy komolyabb ellenállás az árfolyamban, vagyis ha tovább romlik a hangulat, akkor ott tarthat egy megállót a forint. 

A régióban tegnap és ma reggel sem látunk komoly elmozdulásokat, a lengyel zloty és a cseh korona is alig mozdul az euróval szemben. A feltörekvő piacokon kedden csak a török líra gyengülése volt a forintéhoz mérhető, ami arra utal, hogy a nemzetközi hangulat romlása, a kockázatkerülés erősödése is hatással lehetett a magyar devizára. Szerda reggel a líra további 0,3%-os eséssel kezdett a dollárral szemben, miközben a dél-afrikai rand stagnált.

Az euró-dollár jegyzés letáborozott kicsivel 1,10 felett, a befektetők az EKB holnapi kamatdöntésére várnak, ami várhatóan heves mozgásokat hoz majd a piacon. A várakozások szinte garantált lazításról szólnak, a kérdés csak az, milyen eszközöket vethet be az európai jegybank. A japán jen szerda reggelre 0,2 százalékkal gyengült a dollárral szemben, míg az angol font minimális erősödéssel kezdett.

mexikói katonák
wall street_shutterstock
Kiadta újabb hard-Brexit felkészítő anyagát Brüsszel: ez vár az emberekre és cégekre
Alteo klub
boeing 737NG
LONDON, ENGLAND - OCTOBER 03: British Prime Minister Boris Johnson leaves 10 Downing Street on October 3, 2019 in London, England.
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online előadás
Befektetési termékek a magas hozam reményében.
A tőzsdei tankönyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu

Junior elemző/elemző

Junior elemző/elemző

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
2019. november 6.
Portfolio Private Health Forum 2019
2019. november 7.
Energy Investment Forum 2019
2019. november 14.
Portfolio Banking Technology 2019
2019. november 20.
Office Stage - Út a hatékony irodához
500 forint ötszázas bankjegy