forint regiós
Deviza

A forintot sorra veri a régió (is)

Történelmi csúcson járnak a közép-európai régió devizái a forinttal szemben.  Az euróval szembeni történelmi mélypontja után a lengyel zloty, a horvát kuna és a cseh korona is sosem látott magasságokba erősödött a forinthoz képest. Ez főként a forint gyenge teljesítményének és az MNB ezzel kapcsolatos toleranciájának köszönhető, emellett a régiós piacokról érkező bíztató hírek is biztosították a kuna, a korona és a zloty relatív felülteljesítését.

A forint relatív gyengesége:

A forint a régiós devizákhoz képest rosszabbul teljesít: az euróhoz viszonyított árfolyam az év eleje óta 3,3%-kal esett. Ehhez képest a lengyel zloty csak 1,2%-kal esett, a cseh korona 0,7%-kal, a horvát kuna pedig még erősödni is tudott az euróhoz képest, 0,3%-kal. Ebből láthatjuk, hogy a forint esése a régiós devizákhoz képest elsősorban a forint euróval szembeni alulteljesítésének tudható be, de egyedi régiós hatások is közrejátszanak..

Lengyelország:

A lengyel zloty a forinthoz képest az utóbbi pár hónapban erősödést mutatott, ahogy azt a grafikon is mutatja. 2019 márciusában a zloty a forinthoz képest elkezdett erősödni, és 73,0-as szintről 76,9 körülig erősödött. A forint a zlotyhoz képest utoljára 2008 októberében volt hasonlóan gyenge, de akkor is csak a 76,6-es szintet érte el.

A lengyel zloty erős időszakot tudhat maga mögött. A jelenleg is kormányzó jobb oldali, nacionalista és euroszkeptikus PiS párt előreláthatólag meg tudja tartani a többségét mindkét házban az október 13-án tervezett választásokon. A piac ezt a politikai bizonytalanság mérséklődéseként értékelte, ráadásul az unió és Lengyelország viszonyában is némi enyhülés mutatkozott.

Ezen felül a lengyel jegybank változatlanul hagyta az alapkamatot szerdán, arra hivatkozva, hogy a lengyel gazdaság még mindig túlteljesítő a régióban, noha a lassulás már náluk is elkezdődött. Megjegyezte, hogy az infláció ugyan magas, 3,5%, de ez várhatóan 2020 végére vissza fog esni 2,3%-ra.

Tovább erősíti még a lengyel árfolyamot, hogy a kormány új fiskális programokat jelentett be hétfőn. A PiS új növekedés ösztönző programot tervez bevezetni 2020-ra. A lengyel, átszámítottan 200 ezer forintos bruttó minimálbérről itt írtunk.

Horvátország:

A nyárnak ugyan már vége van, így a nyaraló magyarokat már nem érinti a kuna árfolyam csúcsa. Igaz nyáron sem volt már olcsó a horvát fizetőeszköz, a kuna viszont azóta is jól teljesít. 2011 óta, egy nagyobb visszaesés után stabilan erősödik, és az akkori 35 körüli HRK/HUF árfolyam mára már 44,8-nál jár. 

HRKHUF

A grafikonból nem csak azt láthatjuk, hogy a kuna a forinthoz képest történelmi magaslatokba erősödött, de a támaszpontoknál láthatjuk az egyértelműen felfelé ívelő lineáris trendet, ami 2011-ben kezdődött és még mindig tart.

A kuna erősödése (az euróval szemben is) betudható annak, hogy Horvátország 2019 júliusában elhatározta az euró bevezetését. A horvát kormány már kérte is felvételést az ERM II-be. Az európai árfolyam-mechanizmusba való belépés lehetősége a befektetőket bizakodással töltöttel el, így volt képes a kuna az euróhoz képest is erősödni.

Csehország:

A cseh korona is történelmi árfolyamot produkált tegnap, amikor is egy koronáért 12,81 forintot fizettek a piacokon. A korona még nem látott magas szintje hasonlóan magyarázható az euróval szembeni relatív jobban teljesítésével.

elektromosroller
Westminster brexit brit kilepes tortenelmi dontes
Brexit london tuntetes1500
GettyImages-1167008922
Furjes Balazs Budapest Liget projekt1500
100 forint shutter
onlinevásárláse-kereskedelem
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online előadás
Befektetési termékek a magas hozam reményében.
A tőzsdei tankönyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

Junior elemző/elemző

Junior elemző/elemző

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
2019. november 6.
Portfolio Private Health Forum 2019
2019. november 7.
Energy Investment Forum 2019
2019. november 14.
Portfolio Banking Technology 2019
2019. november 20.
Office Stage - Út a hatékony irodához
500 forint ötszázas bankjegy