HUNGARY - NOVEMBER 17:  Hungarian Forint notes of differing denominations (Photo by Balint Porneczi/Bloomberg via Getty Images)
Deviza

Újabb mélypont: sosem volt ilyen gyenge a forint!

Portfolio
Kedden sem megy a forintnak, délelőttre 333 fölé gyengült az euróval szemben, majd nemsokára új történelmi csúcsot döntött az árfolyam. Kora délután elérte a 334-es szintet is az euró/forint kurzus. A hazai deviza a régióval együtt esik, azonban Matolcsy György MNB-elnök kedden megjelent cikke sem segítette a forintot.

334 az új mélypont

Az elmúlt percekben elérte a 334-es szintet az euró/forint kurzus, ez az új történelmi mélypont. Ma a régiós devizákkal együtt esik a forint, azonban a hazai deviza gyengüléséhez hozzájárult Matolcsy György MNB-elnök rövid cikke is.

Matolcsy az alacsony kamatok örökkévalóságáról ír

A Bloomberg Businessweek egy nyári cikkére hivatkozva tett közzé egy rövid írást Matolcsy György. A Növekedés.hu oldalon megjelent írásban a Magyar Nemzeti Bank elnöke a tartósan alacsony kamatok mellett érvel, bár nem teljesen világos, hogy a cikk értelmezésről vagy továbbgondolásáról van-e szó. Az írás nem tartalmaz újdonságot a jegybank eddig ismert szerepfelfogásához képest, illetve nincs is közvetlen monetáris politikai üzenete, mégis hozzájárulhatott a forint mai, új történelmi mélypontra gyengüléséhez, hiszen mégis csak az MNB-elnöke mondja ki, hogy a monetáris politikák tartósan lazák maradnak a világban.

Tovább a cikkhez

333,52 az új csúcs

A rekordgyenge forint is szóba kerül majd a Budapest Economic Forum konferenciánkon.

Az elmúlt percekben 333,52-ig gyengült a forint az euróval szemben, ez új csúcsot jelent az árfolyamban. 

Már 333 felett az euró

Délelőttre tovább gyengült a forint az euróval szemben, a jelenlegi 333,1 körüli árfolyam már 0,3%-kal magasabb a hétfőinél. A dollár 302,3 forintba kerül, az angol font pedig 375,4 körül jár. Az újabb gyengülés elsősorban az amerikai-iráni feszültségeknek köszönhető, emellett a Fed holnapi döntésével kapcsolatos várakozások határozzák meg a hangulatot. 

A forint kilátásai is szóba kerülnek a Budapest Economic Forum 2019 konferencián október 16-án.

Kedd reggel 332,4 közelében járt a forint az euróval szemben, ez 0,1 százalékkal volt magasabb a hétfő esti árfolyamnál. Így a magyar deviza kézzelfogható közelségbe került 333,5 körüli mélypontjától, tegnap 332,5 körül is járt az euró-forint jegyzés. A dollárral szemben most 301,8-nál járunk, míg az angol font 374,6 forintba került.

A régióban a lengyel zloty és a cseh korona is minimális elmozdulással kezdte a napot, míg a feltörekvő piacokon a török líra minimális, 0,1 százalékos gyengülést mutat a dollárral szemben, a dél-afrikai rand pedig 0,4 százalékot veszített.

Az euró-dollár jegyzés tegnap átmenetileg az 1,10-es lélektani határ alatt is járt, vagyis továbbra is kifejezetten erős a dollár, amihez hozzájárulnak a nemzetközi feszültségek is, most éppen az olajár emelkedése és a lehetséges amerikai-iráni feszültség aggasztja a befektetőket. Kedd reggel 1,1005 körül jár a keresztárfolyam, ami a holnapi Fed döntés előtt kiemelten fontos a piac számára, hiszen hosszabb távon az amerikai jegybank lépése döntheti el az irányt. Az újabb 25 bázispontos kamatcsökkentést szinte biztosra veszik a befektetők, ha emellett a jövőbeli lazításokkal kapcsolatban óvatos hangot üt meg a Fed, akkor az akár további dollárerősödést válthat ki, ha viszont utalnak arra, hogy még az idén egy vagy több vágás jöhet, akkor elvileg felfelé fordulhat az euró-dollár. A japán jen minimális gyengüléssel kezdte a napot, míg az angol font 0,1 százalékkal gyengül.

A befektetők ma elsősorban az amerikai-iráni konfliktussal kapcsolatos hírekre figyelhetnek, emellett a Fed holnapi döntésével kapcsolatos várakozások határozhatják meg a hangulatot.

BÉT
Tarlos Istvan Budapest fopolgarmester valasztas
Orban Viktor Varhelyi Oliver unios biztos jeloles
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-al elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A tőzsdei tankönyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
2019. október 16.
Budapest Economic Forum 2019
2019. október 17.
Portfolio-MAGE Ipar 4.0 konferencia 2019
2019. október 17.
Hiventures - Portfolio KKV Tőkefinanszírozás 2019
2019. november 6.
Portfolio Private Health Forum 2019
100as forint mnb