forintarfolyam
Deviza

Történelmi mélypont: soha nem volt még ilyen gyenge a forint

Portfolio
Reggel még a Brexit-megállapodás miatti piaci bizakodás mellett kis erősödéssel kezdett a forint, de ahogy ez a bizakodás teljesen megfordult délutánra, úgy kezdett el ismét gyengülni a forint és késő délután új történelmi mélypontra is bukott az euróval szemben 334,32-nél.

Beragadt 333,7-nél a forint

Azt követően, hogy a délutáni órákban újabb történelmi mélypontot könyvelhetett el a forint az euróval szemben, valamelyest visszaerősödött a hazai fizetőeszköz, jelenleg tartja magát a a 333,7-es szint körül.

Elemző: tovább gyengülhet a forint a történelmi mélypontja után

A forint tovább gyengülhet a történelmi mélypontjáról az OTP Bank elemzése szerint, miután a Magyar Nemzeti Bank (MNB) várhatóan a jövő héten nem változtat a monetáris politikáján.

Tovább a cikkhez

Jön vissza az új mélypontról a forint

Miután adataink szerint ma új történelmi mélypontra bukott a forint az euróval szemben 334,32-nél, gyorsan elkezdett visszaerősödni. Ez technikai hatásnak is betudható, hiszen az eddigi mélypont körül számos korábbi forint short pozíciót zárhattak ( hétvégéhez közeledve), illetve új vételi pozíciókat nyithattak a befektetők. Jelenleg 333,8 körül hullámzik az árfolyam.

És meg is van: új történelmi mélypontra bukott a forint

Az elmúlt percben 334,32-ig esett a forint az euróval szemben, így a mai nap sem múlik el történelmi forintmélypont nélkül. Kedden 334,31-nél volt adataink szerint az eddigi mélypont.

Fillérekre járunk az új forint történelmi mélyponttól

A megállapodás nélküli Brexit újra megugró esélye miatt a forint 20 fillérre megközelítette a kedden 334,3-nál elért történelmi mélypontját a péntek délutáni kereskedésben. Amint külön cikkünkben megírtuk: egy lapértesülés szerint maga Boris Johnson sem számít arra, hogy az október EU-csúcson összejön a nagy alku az északír tartalékmegoldás kiváltására, márpedig ez azt jelentené, hogy vagy megállapodás nélkül esik ki az ország, vagy a tagság újabb meghosszabbítását kellene kérnie Johnsonnak, amire viszont többszöri ígérete szerint semmilyen esetben sem hajlandó. Jelenleg egyébként 334-nél billeg az euró, 303,3-nál a dollár jegyzése. A forint az euróval szemben ma egyébként 0,5%-ot esett, miközben a lengyel zloty 0,85%-kal esett már.

Brexit: bevallotta szűk körben Johnson a kellemetlen igazságot

A Financial Times információi szerint Boris Johnson brit miniszterelnök azt mondta kollégáinak: nem számít arra, hogy az október közepi kulcsfontosságú EU-csúcson összejönne egy teljes, jogilag működőképes új kilépési megállapodás az uniós vezetőkkel. A hírre a font tovább esett a vezető devizákkal szemben, és most már gyengébb, mint amikor tegnap este az Európai Bizottság elnöke bizakodóan nyilatkozott a megállapodás esélyeiről.

Tovább a cikkhez

Újra gyengül a forint, közel az új mélypont

Kéthavi csúcsra ugrott 1,2575-nél a font a dollárral szemben délelőtt arra a piaci reménykedésre, hogy tényleg összejöhet az EU és az Egyesült Királyság között egy kilépéses megállapodás, hiszen tegnap este erről beszélt Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke. Ő azt mondta: érzelmileg nem ragaszkodik az északír-ír tartalékmegoldáshoz, de helyette olyan megoldás kell, ami a célokat ugyanúgy teljesíti és erre még összességében lát esélyt.

Aztán ma délelőtt az ír külügyminiszter már arról beszélt: egyelőre semmiféle életképes, részletesen kidolgozott és komoly javaslat nem érkezett a brit kormánytól a tartalékmegoldás helyett és ugyanezt mondták brüsszeli illetékesek is, így egyre inkább mélyrepülésbe kezdett a font és kora délutánra már gyengőbb szintre bukott, mint ahonnan a pozitív Juncker-üzenet hatására elindult. Jelenleg 1,2480 körül hullámzik az árfolyam.

Ahogy a font visszaesett, úgy kezdett el megint gyengülni például a forint is: az euróval szemben reggel még 332,20 körül is járt, aztán mostanra 333,5-ig esett, azaz kevesebb, mint egy egységre járunk a minap 334,3-nál megjárt forint történelmi mélyponttól. A forint a dollárral szemben jelenleg 302,7 körül hullámzik a bankközi piacon.

Péntek reggel 332,47-nél járt a forint az euróval szemben, ez gyakorlatilag megegyezett a csütörtök esti árfolyammal. Ezzel lassan egy hónapja képtelen elmozdulni a 330 feletti szintről a magyar deviza, egy kisebb leszúrástól eltekintve augusztus vége óta nem tud érdemben visszakapaszkodni. A történelmi csúcs 334,3-nál volt néhány napja, továbbra is az fenyeget, ha romlik kissé a nemzetközi vagy a hazai hangulat. A következő napok legnagyobb kérdése az lehet, hogy jövő kedden az MNB elég bátor lesz-e tovább lazítani, illetve milyen üzenetet küld a jegybank a Fed és az EKB kamatcsökkentései után. Most a dollárral szemben 300,7-nél járunk, az angol font pedig 378 forintba kerül.

eurhuf190920

A régiós versenytársak sem mutatnak jelentős mozgást péntek reggel, a lengyel zloty és a cseh korona is stagnálással kezdte a napot. A feltörekvő piacokon eközben a török líra 0,1 százalékkal gyengült a dollárral szemben, míg a dél-afrikai rand majdnem fél százalékkal erősödött.

A dollár erősödése is megtorpant, a héten a Fed sem küldött olyan jeleket, melyek a további javulást megalapoznák. Péntek reggel 1,106 körül járt az euró-dollár jegyzés, ami 0,15%-kal volt magasabb a tegnapinál. Egyelőre nem látni, mitől erősödne vissza tartósan 1,10 alá az amerikai deviza, a befektetők a jegybanki döntések után a kereskedelmi háborús feszültségekre figyelnek elsősorban. Közben az angol font majdnem fél százalékkal erősödött ma reggelre, miutánj Jean-Claude Juncker tegnap esti nyilatkozata alapján mégis lehet esély a Brexit-megállapodásra. 

eurusd190920
újszülött kisbaba kóráhz
hologram vezető asszisztens
orban viktor uj kozep-europa
élelmiszer étel getty
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. április 7.
Portfolio-MAGE Járműipar 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-al elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A legjobb karácsonyi ajándék
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
500 forint shutter