forintarfolyam
Deviza

Történelmi mélypont: soha nem volt még ilyen gyenge a forint

Portfolio
Reggel még a Brexit-megállapodás miatti piaci bizakodás mellett kis erősödéssel kezdett a forint, de ahogy ez a bizakodás teljesen megfordult délutánra, úgy kezdett el ismét gyengülni a forint és késő délután új történelmi mélypontra is bukott az euróval szemben 334,32-nél.

Beragadt 333,7-nél a forint

Azt követően, hogy a délutáni órákban újabb történelmi mélypontot könyvelhetett el a forint az euróval szemben, valamelyest visszaerősödött a hazai fizetőeszköz, jelenleg tartja magát a a 333,7-es szint körül.

Elemző: tovább gyengülhet a forint a történelmi mélypontja után

A forint tovább gyengülhet a történelmi mélypontjáról az OTP Bank elemzése szerint, miután a Magyar Nemzeti Bank (MNB) várhatóan a jövő héten nem változtat a monetáris politikáján.

Tovább a cikkhez

Jön vissza az új mélypontról a forint

Miután adataink szerint ma új történelmi mélypontra bukott a forint az euróval szemben 334,32-nél, gyorsan elkezdett visszaerősödni. Ez technikai hatásnak is betudható, hiszen az eddigi mélypont körül számos korábbi forint short pozíciót zárhattak ( hétvégéhez közeledve), illetve új vételi pozíciókat nyithattak a befektetők. Jelenleg 333,8 körül hullámzik az árfolyam.

És meg is van: új történelmi mélypontra bukott a forint

Az elmúlt percben 334,32-ig esett a forint az euróval szemben, így a mai nap sem múlik el történelmi forintmélypont nélkül. Kedden 334,31-nél volt adataink szerint az eddigi mélypont.

Fillérekre járunk az új forint történelmi mélyponttól

A megállapodás nélküli Brexit újra megugró esélye miatt a forint 20 fillérre megközelítette a kedden 334,3-nál elért történelmi mélypontját a péntek délutáni kereskedésben. Amint külön cikkünkben megírtuk: egy lapértesülés szerint maga Boris Johnson sem számít arra, hogy az október EU-csúcson összejön a nagy alku az északír tartalékmegoldás kiváltására, márpedig ez azt jelentené, hogy vagy megállapodás nélkül esik ki az ország, vagy a tagság újabb meghosszabbítását kellene kérnie Johnsonnak, amire viszont többszöri ígérete szerint semmilyen esetben sem hajlandó. Jelenleg egyébként 334-nél billeg az euró, 303,3-nál a dollár jegyzése. A forint az euróval szemben ma egyébként 0,5%-ot esett, miközben a lengyel zloty 0,85%-kal esett már.

Brexit: bevallotta szűk körben Johnson a kellemetlen igazságot

A Financial Times információi szerint Boris Johnson brit miniszterelnök azt mondta kollégáinak: nem számít arra, hogy az október közepi kulcsfontosságú EU-csúcson összejönne egy teljes, jogilag működőképes új kilépési megállapodás az uniós vezetőkkel. A hírre a font tovább esett a vezető devizákkal szemben, és most már gyengébb, mint amikor tegnap este az Európai Bizottság elnöke bizakodóan nyilatkozott a megállapodás esélyeiről.

Tovább a cikkhez

Újra gyengül a forint, közel az új mélypont

Kéthavi csúcsra ugrott 1,2575-nél a font a dollárral szemben délelőtt arra a piaci reménykedésre, hogy tényleg összejöhet az EU és az Egyesült Királyság között egy kilépéses megállapodás, hiszen tegnap este erről beszélt Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke. Ő azt mondta: érzelmileg nem ragaszkodik az északír-ír tartalékmegoldáshoz, de helyette olyan megoldás kell, ami a célokat ugyanúgy teljesíti és erre még összességében lát esélyt.

Aztán ma délelőtt az ír külügyminiszter már arról beszélt: egyelőre semmiféle életképes, részletesen kidolgozott és komoly javaslat nem érkezett a brit kormánytól a tartalékmegoldás helyett és ugyanezt mondták brüsszeli illetékesek is, így egyre inkább mélyrepülésbe kezdett a font és kora délutánra már gyengőbb szintre bukott, mint ahonnan a pozitív Juncker-üzenet hatására elindult. Jelenleg 1,2480 körül hullámzik az árfolyam.

Ahogy a font visszaesett, úgy kezdett el megint gyengülni például a forint is: az euróval szemben reggel még 332,20 körül is járt, aztán mostanra 333,5-ig esett, azaz kevesebb, mint egy egységre járunk a minap 334,3-nál megjárt forint történelmi mélyponttól. A forint a dollárral szemben jelenleg 302,7 körül hullámzik a bankközi piacon.

Péntek reggel 332,47-nél járt a forint az euróval szemben, ez gyakorlatilag megegyezett a csütörtök esti árfolyammal. Ezzel lassan egy hónapja képtelen elmozdulni a 330 feletti szintről a magyar deviza, egy kisebb leszúrástól eltekintve augusztus vége óta nem tud érdemben visszakapaszkodni. A történelmi csúcs 334,3-nál volt néhány napja, továbbra is az fenyeget, ha romlik kissé a nemzetközi vagy a hazai hangulat. A következő napok legnagyobb kérdése az lehet, hogy jövő kedden az MNB elég bátor lesz-e tovább lazítani, illetve milyen üzenetet küld a jegybank a Fed és az EKB kamatcsökkentései után. Most a dollárral szemben 300,7-nél járunk, az angol font pedig 378 forintba kerül.

eurhuf190920

A régiós versenytársak sem mutatnak jelentős mozgást péntek reggel, a lengyel zloty és a cseh korona is stagnálással kezdte a napot. A feltörekvő piacokon eközben a török líra 0,1 százalékkal gyengült a dollárral szemben, míg a dél-afrikai rand majdnem fél százalékkal erősödött.

A dollár erősödése is megtorpant, a héten a Fed sem küldött olyan jeleket, melyek a további javulást megalapoznák. Péntek reggel 1,106 körül járt az euró-dollár jegyzés, ami 0,15%-kal volt magasabb a tegnapinál. Egyelőre nem látni, mitől erősödne vissza tartósan 1,10 alá az amerikai deviza, a befektetők a jegybanki döntések után a kereskedelmi háborús feszültségekre figyelnek elsősorban. Közben az angol font majdnem fél százalékkal erősödött ma reggelre, miutánj Jean-Claude Juncker tegnap esti nyilatkozata alapján mégis lehet esély a Brexit-megállapodásra. 

eurusd190920
bkk_busz_bkv
dzsudzsak balazs focista
Nagy bejelentés készülhet: délután megszólal Matolcsy György
forintka191126getty
Történelmi csúcson az Európai Unió támogatottsága
Váci úti felüljáró
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól
A tőzsdei könyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu

Értékesítési vezető

Értékesítési vezető

Szerkesztő - újságíró

Szerkesztő - újságíró

Event Driven Equity Analyst

Event Driven Equity Analyst

Szakmai asszisztens

Szakmai asszisztens

Privát banki tanácsadó

Privát banki tanácsadó
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
Nagy bejelentés készülhet: délután megszólal Matolcsy György