forint árfolyam deviza
Deviza

Beszakadtak a tőzsdék, erősödik a forint – Miért?

Portfolio
Miközben idei legnagyobb egynapi esését szenvedték el szerdán az amerikai vezető tőzsdeindexek számos aggodalom együttes hatásaként, aközben a forint és más régiós devizák mérsékelt erősödést produkáltak. Az okok itt is többfélék lehetnek.

A meglepően gyenge amerikai feldolgozóipari adat, a Brexit körüli aggodalmak, a Trump-felelősségre vonási téma, egyik legfőbb riválisának kórházba kerülése és az amerikai-kínai kereskedelmi háború kérdőjelei mind jókora részvénypiaci esést váltottak ki kedden és szerdán. 11 éve nem indult ennyire rosszul az amerikai tőzsdék egyetlen negyedéve sem.

Azt gondolhatnánk, hogy a globális kockázatkerülés ennyire markáns erősödése mellett a régiós devizákat megütik, és így a forint új történelmi mélypontra bukik, de mégsem ez történt, hanem ma például fél százalékkal erősödött az euróval szemben 335,7-ről 333,8-ig és közben a lengyel zloty szintén fél százalékos erősödést produkált.

A forint meglepőnek tűnő erősödése mögött több lehetséges magyarázat is áll:

  • a régióban befektetők már eddig is masszív forint elleni pozíciókat vettek fel az MNB ábrakészlete alapján, így az amerikai gazdasági kilátások romlása most ezen a képen már nem módosított érdemben, emiatt újabb short pozíciókat már feltehetően nem nyitottak érdemben (az európai konjunktúra-kilátások, főként a német már eddig is gyászosan nézett ki, ezt már beárazták a befektetők)
  • sőt, a romló külpiaci helyzet mellett a forint akár azért is erősödhetett ma, mivel a korábban nyitott forint short pozíciókat ilyenkor zárják. (Ez azokban az esetekben lehet igaz, ha a nagy negatív forint reálkamat miatt a forint vált finanszírozó devizává a carry trade pozíciók mögött, azaz ilyenkor a forintot eladják a befektetők, hogy magasabb kamatozású feltörekvő piaci devizákat vegyenek a pénzből és ilyen hangulati romlás esetén utóbbiakat eladják, így a pénz visszaáramlik a forintba és erősíti azt.)
  • csütörtökön hozza nyilvánosságra az Európai Bíróság azt a döntését, amelyben egy lengyel bank svájci frankalapú hitelét ítéli meg és ha az lesz a döntés, hogy a frankban nyújtott hitelt át kell váltani zloty-ra, akkor ez a mögöttes pozíciók miatt a zloty árfolyamára is kihat és az erre való készülés már ma erősíthette a zltoyt. A bírósági döntés az egész lengyel bankszektorra is iránymutató lehet (át kell váltaniuk zlotyra a pozíciókat), ami masszív veszteségeket okozhat az egész lengyel bankrendszernek.

A fenti okok mellett is fontos megjegyezni, hogy a forint még mindig jóval a 330-as szint felett jár az euróval szemben, azaz még mindig csak kb. 1%-ra távolodott el a minap 336 felett megjárt történelmi mélypontjáról, azaz nagy forinterősödésről még mindig nem beszélhetünk.

Címlapkép forrása: Carl Court/Getty Images

wall street_shutterstock
Kiadta újabb hard-Brexit felkészítő anyagát Brüsszel: ez vár az emberekre és cégekre
Alteo klub
boeing 737NG
LONDON, ENGLAND - OCTOBER 03: British Prime Minister Boris Johnson leaves 10 Downing Street on October 3, 2019 in London, England.
barcelona katalán tüntetés rendőrség
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online előadás
Befektetési termékek a magas hozam reményében.
A tőzsdei tankönyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu

Junior elemző/elemző

Junior elemző/elemző

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
2019. november 6.
Portfolio Private Health Forum 2019
2019. november 7.
Energy Investment Forum 2019
2019. november 14.
Portfolio Banking Technology 2019
2019. november 20.
Office Stage - Út a hatékony irodához
500 forint ötszázas bankjegy