Valutaváltó a budapesti Blaha Lujza térnél 2018. június 28-án.
Deviza

Látványos fordulat a forintnál a történelmi mélypont után

Portfolio
Miközben a világ tőzsdéin a recessziós félelmek miatt durva lefordulás történt az elmúlt 3 napban, aközben a forint éppen erőre kapott, igaz nem egyedüliként a régióban. Közben a dollárindex 2,5 éves csúcsról lefordult, mivel az euró/dollárnál is volt egy fordulat.

A váratlanul gyengére sikeredett amerikai ISM feldolgozóipari és szolgáltatói beszerzési menedzser indexek nagy amerikai részvénypiaci esést váltottak ki az elmúlt 3 napban (amiből volt egy kis emelkedés tegnap), a dollárt pedig ütni kezdték, mert a recessziós/jelentős gazdasági lassulási félelmek miatt a piac elkezdte szinte biztosra árazni az októberi újabb Fed-vágást és már decemberre is több mint 50%-osra teszi az idei negyedik vágás esélyét.

Ez a piaci fejlemény a kétéves mélypontra, 1,0880-ig bukó euró/dollárt megugrasztotta, azaz gyengült a dollár és ezzel párhuzamosan 2,5 éves csúcsról fordult le a dollárindex is (éppen beleütközött az index az emelkedő trendvonalba 99-nél).

Az amerikai lassulási félelmek átfogó menedékkeresést váltottak ki a nemzetközi pénz- és tőkepiacokon és ebben a környezetben elsőre furcsának tűnhet a forint erősödése, márpedig az elég látványosra sikeredett az elmúlt 3 napban: 336 közeléből 332-ig süllyedt az euró és 308 felettről 302-ig a dollár jegyzése. Éppen a borongós nemzetközi befektetetői hangulatban állt fel tehát a forint az euróval szemben a történelmi mélypont közeléből, illetve 18 éves mélypontról a dollárral szemben, amely mögött több tényező is meghúzódhat.

Amint minapi cikkünkben már rámutattunk, a forint látványos fordulata mögött több tényező is meghúzódhat:

  • a régióban befektetők már eddig is masszív forint elleni pozíciókat vettek fel az MNB ábrakészlete alapján (több mint 3000 milliárd forint a short pozíciók állománya), így az amerikai gazdasági kilátások romlása most ezen a képen már nem módosított érdemben, emiatt újabb short pozíciókat már feltehetően nem nyitottak nagyobb volumenben (az európai konjunktúra-kilátások, főként a német már eddig is gyászosan nézett ki, ezt már beárazták a befektetők)
  • sőt, a romló külpiaci helyzet mellett a forint akár azért is erősödhetett ma, mivel a korábban nyitott forint short pozíciókat ilyenkor zárják. (Ez azokban az esetekben lehet igaz, ha a nagy negatív forint reálkamat miatt a forint vált finanszírozó devizává a carry trade pozíciók mögött, azaz ilyenkor a forintot eladják a befektetők, hogy magasabb kamatozású feltörekvő piaci devizákat vegyenek a pénzből és ilyen hangulati romlás esetén utóbbiakat eladják, így a pénz visszaáramlik a forintba és erősíti azt.)
  • csütörtökön hozta nyilvánosságra az Európai Bíróság azt a döntését, amelyben egy lengyel bank svájci frankalapú hitelét ítélte meg és erre készülve a zloty szerdán már erősödött, amit a forint is lekövetett, majd a döntés csütörtöki megjelenése tovább erősítette  zlotyt, ami a forintot is megával húzhatta.

A fenti harmadik tényezőt – a forint és a zloty szoros együttmozgását az utóbbi két hétben jól mutatja az alábbi ábra is:

Ma délután fél háromkor az átfogó amerikai munkaerőpiaci jelentésre kell majd nagyon figyelni, mert ebből kapunk képet arról, hogy mennyire erős még a gazdaság munkahely-teremtő képessége a gyengülő ISM adatok mellett, majd magyar idő szerint az éjszakai órákban (amikor a piacok már zárva lesznek) Jerome Powell amerikai jegybankelnök is beszédet mond egy konferencián, amelynek üzeneteit majd a hétfő hajnali kereskedésben tudják majd lereagálni a befektetők.

Címlapkép forrása: MTI Fotó: Szigetváry Zsolt

wall street_shutterstock
Kiadta újabb hard-Brexit felkészítő anyagát Brüsszel: ez vár az emberekre és cégekre
Alteo klub
boeing 737NG
LONDON, ENGLAND - OCTOBER 03: British Prime Minister Boris Johnson leaves 10 Downing Street on October 3, 2019 in London, England.
barcelona katalán tüntetés rendőrség
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online előadás
Befektetési termékek a magas hozam reményében.
A tőzsdei tankönyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu

Junior elemző/elemző

Junior elemző/elemző

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
2019. november 6.
Portfolio Private Health Forum 2019
2019. november 7.
Energy Investment Forum 2019
2019. november 14.
Portfolio Banking Technology 2019
2019. november 20.
Office Stage - Út a hatékony irodához
500 forint ötszázas bankjegy