penzvaltas forint dollar brexit
Deviza

Öt hete nem volt ilyen: 330-nál az euró

Portfolio
A hétvégi brit fejlemények hatására csökkent a megállapodás nélküli október végi Brexit esélye, ez pedig kicsit javította a kockázati étvágyat a világban és ez részben a forintot is segítette a hét első kereskedési napján. Így az euróval szemben 330-nál öthetes, a dollárral szemben 296-nál kéthavi csúcs közelében jár a magyar fizetőeszköz.

Öt hete nem volt ilyen: 330-nál a forint az euróval szemben

Az október végi megállapodás nélküli Brexit esélyének csökkenése javította hétfőn a nemzetközi befektetői hangulatot és így a font például 6 hónapos csúcsra ért 1,30-nál a dollárral szemben. A javuló hangulat részben a forintot is segítette, amely hétfőn kora délután 330-ig araszolt az euróval szemben, amelyre öt hete nem volt példa. Mivel a dollár is gyengélkedik, így vele szemben 295,5-nél kéthavi csúcsra ért a forint. Ma délután dől el a brit alsóházban, hogy a házelnök engedi-e a Boris Johnson által múlt héten kiharcolt új megállapodás mai második olvasatbeli tárgyalását, vagy sem. Az igazán fontos szavazás azonban jelen állás szerint kedden lesz, amikor a képviselők magáról a kilépési törvényről szavaznak, illetve ahhoz nyújthatnak be módosító indítványokat.

Szombaton úgy döntött a brit alsóház többsége, hogy ne legyen szavazás a Boris Johnson kormányfő által kiharcolt módosított Brexit-megállapodásról, helyette azt a sorrendet kövesse a kormány, hogy előbb ratifikálja a kilépési törvényt a brit jogrendben és majd ezután mondjon véleményt a ház magáról a megállapodásról. Ezzel és egy másik törvénnyel végülis arra kényszerítette az alsóház Johsont, hogy kérje az EU vezetőitől a 3 hónapos Brexit-halasztást január 31-ig, igaz a brit kormány továbbra is azt célozza, hogy a ratifikáció gyors végrehajtásával és a megállapodás melletti parlamenti többséggel még október 31-én éjfélkor meg tud történni a Brexit, igaz megállapodás mellett. A Goldman Sachs például már csak 5%-ra teszi a hónap végi megállapodás nélküli Brexitet, hiába fenyeget ezzel még mindig a brit kormány. A hétvégi Brexit-fejleményekről bővebben:

A font ma délelőtt 1,2950 körül jár a dollárral szemben, azaz a hétvégi fejlemények mellett most ugyanott jár, mind péntek este. A piacok várják a mai és holnapi brit alsóházi fejleményeket.

A megállapodás nélküli Brexit esélyének minimálisra csökkenése segíti hétfőn a globális kockázati étvágyat, és ez az euró erejét is táplálja, illetve vele együtt a régiós devizákat is. A forint ma reggel 331-ről 330,5-ig visszaerősödött az euróval szemben, azaz ott jár, ahol péntek este és ez egyúttal azt is jelenti, hogy ötheti csúcsa közelében billeg.

Technikai elemzési alapon a forint további erősödésére a 328-as szintig van még tér, itt egy erősebb támasz zóna mutatkozik az EURHUF előtt.

Amint e heti makronaptárunkból kiderül: a hét eleje csendesebbnek ígérkezik a makroadatok terén, és a keddi MNB kamatdöntésen is várhatóan nem változik a monetáris politikai keretrendszer. A Brexit esélyének csökkenése és a további Fed-vágások árazása dollárgyengülést váltott ki az elmúlt napokban és mivel közben a forint is kissé erősödött, így a dollár/forint jegyzések ma reggelre 296-ig süllyedtek, amelyre két hónapja nem volt példa.

Címlapkép forrása: MTVA/Bizományosi: Róka László

wall street_getty
borkai zsolt_győr_mti
Varga Mihály
Szekesfehervar panelbeszelgetes cimlap1500
Népszerű
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2019. november 20.
Office Stage - Út a hatékony irodához
2019. november 20.
Big Office Day Konferencia 2019
2019. november 20.
Big Office Consumption Based IT 2019
2019. november 21.
Property Investment Forum 2019
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-al elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Online előadás
Tudatos tervezés és stratégia nélkül nincs tőzsdei siker!
forint érme