shutterstock_1457337218
Deviza

Meglódult a forint és közelít a falhoz

Portfolio
Fokozatosan erősödik a forint az MNB ma délutáni - meglepetés nélküli - kamatdöntése után és így kora estére már 329 közelébe süllyedt az euró jegyzése, amire hat hete nem volt példa. Ezzel egyébként egyre jobban megközelítette az árfolyam azt a zónát, ami technikai elemzési alapon első körben megállíthatja a forint menetelését. A dollárral szemben egyébként már el is akadt ez a menetelés, igaz ebben a megállapodás nélküli Brexit esélyének jelentős csökkenése, a dollár általános világpiaci gyengülése is szerepet játszik.

Már 329 alatt az euró

Tovább tart a forint lendülete, hiszen már 329 alatt jár az euró jegyzése a bankközi piacon. Ez másfél hónapos forintcsúcs. A dollárral szembeni forintjegyzések 295,6-nál járnak, azaz itt is közel a kéthavi csúcs. Az alábbi második ábra egyébként azt mutatja, hogy a forint a mai lendületével nem lóg ki a régiós devizák mezőnyéből.

Meglódult a forint és közelít a falhoz

Fokozatosan tovább erősödött délután a forint és így az euróval szemben már 329,4-nél jár a kereskedés, ami újabb hathetes forintcsúcsot jelent. Ezzel közelíti az árfolyam azt a zónát, ami technikai elemzési alapon már megállíthatja a forint menetelését (ld. berajzolt emelkedő trendvonal, illetve támasz szint).

A dollárral szembeni forintmenetelés ma már elakadt, legalábbis nem tudott tovább erősödni a forint. A reggeli 296,2 után most újra kissé 296 alatt jár a kereskedés. Tegnap 295,5-nél érte el kéthavi csúcsát a forint.

Hathetes csúcsra erősödött a forint az MNB döntése után

Bár a 3 órakor megjelent MNB kamatdöntési közlemény nyelvezete nem változott a múlt havihoz képest, a forint kicsit még tovább erősödött és az euróval szemben 329,7-ig araszolt, ahol utoljára hat hete járt a magyar fizetőeszköz. A dollárral szemben 296,2-nél jár a kereskedés, azaz vele szemben nem tudott ma tovább erősödni a forint.

Itt az MNB közleménye a kamatdöntés után!

A várakozásoknak megfelelően 0,9%-on tartotta irányadó kamatát mai ülésén a jegybank monetáris tanácsa. Az egynapos betéti és hitel kamatlábak sem változtak, eszerint a kamatfolyosó két széle továbbra is -0,05% és a 0,9%. Az MNB kamatdöntést követően kiadott közleményében hangsúlyozta: "a Monetáris Tanács megítélése szerint a korábban még szimmetrikus inflációs kockázatok az elmúlt negyedévben aszimmetrikussá váltak. A lassuló európai konjunktúra hatásai miatt tovább erősödtek a lefelé mutató inflációs kockázatok." Ezek az üzenetek megegyeznek az előző hónapban közöltekkel, vagyis az MNB továbbra is laza monetáris politikát folytathat.A fogyasztóiár-index értéke az év végéig – a tavalyi üzemanyagár-csökkenés bázishatása miatt – újra nő, majd fokozatos mérséklődést követően a 3 százalékos inflációs cél szintjén stabilizálódik. Az adószűrt maginfláció a következő hónapokban enyhén emelkedik, majd a külső dezinflációs hatások miatt a korábban vártnál alacsonyabb pálya mentén 3 százalékra csökken.Az MNB kiemeli, hogy "a globálisan meghatározó jegybankok lépései következtében lazábbá vált a külső monetáris politikai környezet. (...) A Monetáris Tanács a monetáris politikai döntéseinél óvatos megközelítést alkalmaz, melynek során nagyban támaszkodik a beérkező adatokra és a negyedévente megjelenő Inflációs jelentés előrejelzésére. A további lépések szükségességét az inflációs kilátások jövőbeni alakulása fogja meghatározni". Vagyis az MNB adatvezérelt üzemmódban van és nem kötelezte el magát.

Tovább a cikkhez

Kicsit tovább erősödött a forint

Minimálisan, mintegy 20 fillérrel, erősödni tudott a forint az MNB ma délutáni - meglepetés nélküli - kamatdöntése nyomán az euróval szemben 329,9-ig, azaz szeptember 9. óta nem látott erős szinten jár jelenleg a bankközi piacon. A dollárral szemben tegnap járt kéthavi csúcson a forint 295,5-nél, de azóta a dollár fordult, így a reggeli posztunkban berajzolt technikai akadály (emelkedő trendvonal) tényleg megállította a forint menetelését. A jegyzések jelenleg ugyanis 296,3-nál járnak a bankközi piacon.

Itt a jegybank kamatdöntése!

A várakozásoknak megfelelően 0,9%-on tartotta irányadó kamatát mai ülésén a jegybank monetáris tanácsa. Az egynapos betéti és hitel kamatlábak sem változtak, eszerint a kamatfolyosó két széle továbbra is -0,05% és a 0,9%.

Tovább a cikkhez

Itt a jegybank kamatdöntése!

A várakozásoknak megfelelően 0,9%-on tartotta irányadó kamatát mai ülésén a jegybank monetáris tanácsa. Az egynapos betéti és hitel kamatlábak sem változtak, eszerint a kamatfolyosó két széle továbbra is -0,05% és a 0,9%.

Tovább a cikkhez

Ma este 8 óra tájban eldől, hogy a brit kilépési törvény mellett megvan-e a parlamenti többség, vagy sem (csekély többséggel várhatóan összejön a többség) és utána rögtön az is eldől, hogy a nagyon erőltetett törvényhozási menetrend megvalósulhat-e még csütörtökig. Ha igen, akkor még teljesítheti Boris Johnson brit kormányfő azt az ígéretét, hogy október 31-ig kiviszi megállapodás mellett az országot az EU-ból, ha viszont az erőltetett menetet leszavazzák a képviselők, akkor bizony ez a célja elbukik, az EU-nak a Brexit harmadik halasztását is engedélyeznie kell és így elindulhatnak a folyamtok az előrehozott választások felé.

A font mindenesetre féléves csúcsközelben várja az esti izgalmakat a dollárral szemben 1,30 közelében és ha sikerül a megállapodás melletti kilépés, akkor jóval 1,30 fölé drágulhat a brit fizetőeszköz rövid távon.

A megállapodás nélküli hónap végi Brexit esélye mindenesetre csekély már és részben ez táplálja most a kockázati étvágyat a világban, ami a forintnak is jót tett. Az euróval szemben az elmúlt napokban fokozatosan 330-ig erősödött, ami hathetes forintcsúcsot jelent.

Amennyiben technikai elemzési alapon nézzük az EURHUF árfolyamot, azt látjuk, hogy az emelkedő trendvonal és a támaszszint a 328-328,5 körüli zónában állíthatja meg a forint erősödését első körben, azaz van még minimális tér a forint további erősödésére.

A forint a gyengélkedő dollárral szemben 295,5-ig erősödött, ami csaknem kéthavi forintcsúcsot jelent és amint látjuk: ez a szint egyúttal a berajzolt emelkedő trendvonalnál húzódik, azaz itt első körben megállhat a forint menetelése.

Címlapkép forrása: MTI Fotó/Szigetváry Zsolt

borkai zsolt_győr_mti
Varga Mihály
Szekesfehervar panelbeszelgetes cimlap1500
boris johnson
Népszerű
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-al elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Online előadás
Tudatos tervezés és stratégia nélkül nincs tőzsdei siker!
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu
2019. november 20.
Office Stage - Út a hatékony irodához
2019. november 20.
Big Office Day Konferencia 2019
2019. november 20.
Big Office Consumption Based IT 2019
2019. november 21.
Property Investment Forum 2019
forint érme