Forint papírpénz és érme
Deviza

Alig enyhül a nyomás a forinton – Így nehéz lesz eltávolodni a 330-tól

Portfolio
Az elmúlt napokban-hetekben fokozatosan eltávolodott rekordgyenge árfolyamától a forint az euróval szemben, azonban a piaci pozícionáltság alig változott – derül ki az MNB friss ábrakészletéből. Vagyis nem kezdett drasztikusan csökkenni a magyar deviza piacán felépült sokezer milliárd forintnyi short állomány, ez pedig továbbra is komoly akadálya a forint tartós erősödésének.

Minden hónapban a kamatdöntés után teszi közzé a jegybank friss ábrakészletét, melyben az aktuális gazdasági és piaci folyamatokat elemzi. Ebben mostanában két grafikont szoktunk kiemelten figyelni, melyek a forint piaci pozícionáltságát jelzik. Ezek főleg akkor lettek érdekesek, amikor nyáron sorra döntötte új történelmi mélypontjait a magyar deviza, szeptember közepén 336 felett is járt az euró-forint jegyzés.

Onnan az utóbbi hetekben érezhetően csökkent a nyomás a forinton, hiszen 330 környékére kapaszkodott vissza, sőt szerdán 328 közelében is járt az árfolyam. Az utolsó két nap forinterősödése persze már nincs benne az MNB grafikonjaiban, az ábrakészlet valamivel kisebb forinterősödést mutat, 335-ről nagyjából egy százalékkal 332-ig jött le az árfolyam egy hónap alatt.

A jegybank egyik grafikonján ez jól meg is látszik, hiszen október második felére a napi pozícionáltságban szinte teljesen eltűntek a short pozíciók, enyhe nettó vételi erő látszott már a forint esetében, ami egybeesett az erősödéssel.

mnbábra191024egy

Ennél is fontosabb azonban a forint elleni spekulatív pozíciókat is mutató stock állomány, ami azt jelzi, hogy kumuláltan mekkora összegben fogadnak éppen a befektetők a forint gyengülésére. Ezen az ábrán a hosszabb időtáv miatt nehezebben látszik a fordulat, de az leolvasható róla, hogy a 2015. eleje óta 3000 milliárd forintosra duzzadt spekulatív állomány nem csökkent érdemben októberben sem, legfeljebb stagnált.

Vagyis továbbra is komoly erő áll a forint erősödésével szemben, ez magyarázhatja azt, hogy kisebb korrekciótól eltekintve nem tud tartósan erősödni a magyar deviza. Amíg ez a sok ezer milliárdos állomány nem csökken jelentősen, addig pedig maradhat a jelenlegi 330 körüli euróárfolyam.

Érdekes módon azonban van még egy oldala ennek a nagy spekulatív állománynak: ha a piacon már szinte mindenki a forint gyengülésére számít, akkor kisebb az esély arra, hogy új shortosok jelenjenek meg, így pedig a magyar deviza esetleges jelentős gyengülése sem valószínű. 

wall street_getty
borkai zsolt_győr_mti
Varga Mihály
Szekesfehervar panelbeszelgetes cimlap1500
Népszerű
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2019. november 20.
Office Stage - Út a hatékony irodához
2019. november 20.
Big Office Day Konferencia 2019
2019. november 20.
Big Office Consumption Based IT 2019
2019. november 21.
Property Investment Forum 2019
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-al elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Online előadás
Tudatos tervezés és stratégia nélkül nincs tőzsdei siker!
forint érme