500 forint shutter
Deviza

Megbotlott a forint, karnyújtásnyira a mélyponttól

Portfolio
Hétfő délelőtt ismét gyengülésnek indult a forint, a 335 feletti euróárfolyam azt jelenti, hogy egy hajszálra vagyunk a történelmi forintmélyponttól.

Matolcsy: nagy baj lenne, ha az MNB-nek árfolyamcélja lenne

Összességében a magyar gazdaság nem túlfűtött, bár néhány szektorban látszanak ennek jelei – mondta hétfőn Matolcsy György a parlament gazdasági bizottsága előtt. Az MNB elnöke a forintárfolyam kapcsán kiemelte: a jegybanknak nincs árfolyamcélja, épp az lenne a nagy baj, ha lenne.

Tovább a cikkhez

Megint esik a forint

Délelőttre 335,4-ig gyengült a forint az euróval szemben, ez 0,2%-kal magasabb a pénteki árfolyamnál. Így már tényleg csak egy hajszálra vagyunk a 336,3-as történelmi csúcstól, amit szeptemberben láttunk. A dollár 303 felett jár, az angol font pedig 292,86-nál áll. 

Hétfő reggel 334,74-nél járt a forint az euróval szemben, ez gyakorlatilag megegyezett a péntek esti szinttel. Napok óta azt mondhatjuk, hogy történelmi mélypontja közelében van a forint, már a múlt héten is folyamatosan a 335-ös szintet kerülgette. Innen pedig már csak egy kis ugrás a szeptemberben látott 336,3-as csúcs. Azt pedig mostantól szinte bármikor elérhetjük, hiszen az utóbbi egy hónapban 1,3%-os gyengülést produkált a forint. A dollárral szemben most 302,58-nál járunk, míg az angol font 391,8 forintba kerül hétfő reggel.

Egyelőre a régiós devizák piacán sem látszik komoly mozgás, a lengyel zloty és a cseh korona is a forinthoz hasonló stagnálással kezdi a hetet. A feltörekvő piacokon közben a török líra 0,1 százalékos erősödéssel kezdett a dollárral szemben, a dél-afrikai rand pedig alig mozdult.

A dollár piacán sem változott jelentősen a hangulat a hét elejére, az 1,1062 körüli szint mindössze 0,1 százalékkal magasabb, mint pénteken az euróval szemben. A következő napok fontos kérdése az 1,10-es lélektani szint áttörése lehet, ehhez azonban további hírekre, impulzusokra várnak a befektetők. A héten kamatdöntés nem lesz sem az USA-ban, sem Európában, viszont a hét végén fontos konjunktúraadatok érkeznek. A japán jen 0,1 százalékos gyengüléssel kezdte a hetet a dollárral szemben, az angol font pedig 0,3 százalékkal erősödött.

matolcsy191211
Frankfurti tőzsde
GettyImages-1186405330 ursula
tesla nemet berlin autogyar
greta191211
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. április 7.
Portfolio-MAGE Járműipar 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-al elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A legjobb karácsonyi ajándék
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
forint trader