500 forint shutter
Deviza

Belevettek a forintba a kamatdöntés után

Portfolio
A keddi kamatdöntést követően erősödésbe kapcsolt a forint az euróval szemben, átmenetileg 333 közelében is járt a jegyzés.

Meghúzták a forintot az MNB-döntés után – Meddig erősödhet?

A Magyar Nemzeti Bank keddi kamatdöntése után látványosan erősödött a forint a vezető devizákkal szemben és a régiós devizák mezőnyéből is kilógott ez a mozgás, noha a jegybanki döntésben és közleményben nem volt meglepő információ. Megnéztük, hogy mit mutat a technikai elemzés, azaz meddig erősödhet első hullámban a forint.

Tovább a cikkhez

Belevettek a forintba

A jegybank vártnak megfelelő döntése után egyre jobban erőre kapott a forint, már 333,7 körül jár az euró jegyzése, sőt átmenetileg 333 közelében is volt az árfolyam. Így fél százalékot sikerült javítani tegnaphoz képest. 

Itt az MNB közleménye a kamatdöntésről

Alapvetően nem változott meg a Magyar Nemzeti Bank helyzetértékelése, a jegybank nem módosított a monetáris politikájával kapcsolatos kommunikációján az előző hónaphoz képest. A jegybank közleménye kiemelte, hogy "a Monetáris Tanács megítélése szerint a korábban még szimmetrikus inflációs kockázatok az elmúlt negyedévben aszimmetrikussá váltak. A lassuló európai konjunktúra hatásai miatt tovább erősödtek a lefelé mutató inflációs kockázatok. A globálisan meghatározó jegybankok lépései következtében lazábbá vált a külső monetáris politikai környezet". A jegybank szerint "a Tanács ezen tényezők árstabilitás fenntartására gyakorolt hatását a monetáris politika 5-8 negyedéves horizontján értékeli. A Monetáris Tanács a monetáris politikai döntéseinél óvatos megközelítést alkalmaz, melynek során nagyban támaszkodik a beérkező adatokra és a negyedévente megjelenő Inflációs jelentés előrejelzésére. A további lépések szükségességét az inflációs kilátások jövőbeni alakulása fogja meghatározni". Egyes elemzők azt várták, hogy az emelkedő hazai infláció és a gyors GDP-növekedés maitt az MNB az "aszimmetrikus" inflációs kockázatok hangsúlyozását elhagyhatja a közleményéből, erre azonban nem került sor, vagyis a jegybank továbbra is kifejezetten laza monetáris politikát fog folytatni.

Tovább a cikkhez

Itt az MNB kamatdöntése

Nem változtatott a monetáris kondíciókon a Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsa a mai kamatdöntő ülésen, összhangban a Portfolio által megkérdezett közgazdászok várakozásával. A 3 hónapos betéti kamatot (alapkamat) 0,9%-on tartották, az egynapos betét -0,05%-on, az egynapos hitel kamata pedig 0,9%-on maradt.

Tovább a cikkhez

Kapaszkodik a forint

Délelőttre 334,87-ig erősödött vissza a forint, ez 0,2%-kal alacsonyabb már a hétfő esti értéknél. A nap második felében persze jöhetnek még hevesebb mozgások az MNB döntése után. 

Kedd reggel 335,42-nél járt a forint az euróval szemben, ez megegyezett a hétfő esti árfolyammal. Innen kevesebb mint egy egységre, 336,3-nál volt a forint történelmi mélypontja szeptemberben, vagyis belátható közelségben van a fenyegetés, hogy korábban sosem látott árfolyamot látunk, az utóbbi hetek alulteljesítése alapján ez bármikor bekövetkezhet. Főleg úgy, hogy ma kamatdöntő ülést tart a jegybank Monetáris Tanácsa, alapesetben ugyan nem számítunk arra, hogy változik majd a kamatszint, de a közlemény akár izgalmakat is hozhat, főleg úgy, hogy Matolcsy György hétfőn megint azt hangsúlyozta, hogy a jegybanknak nincs árfolyamcélja, amivel azt üzenhette a piac felé, hogy az MNB nem lép majd közbe a rekordgyenge forint mellett sem. A dollárral szemben most 302,8 körül járunk, míg az angol font 392,65 forintba kerül.

Ma reggel egyelőre a régiós devizák piacán sem látunk jelentős elmozdulást, a lengyel zloty és a cseh korona is stagnálással kezdett az euróval szemben. A feltörekvő piacokon eközben a török líra 0,2 százalékkal erősödött a dollárral szemben, míg a dél-afrikai rand minimálisan mozdult csak.

Az euró-dollár árfolyamban sem látszik nagy mozgás az utóbbi napokban, a dollár ismételt erősödése megtorpant az 1,10-es lélektanilag fontos határ felett. Kedd reggel sem mozdult el onnan jelentősen, inkább az euró korrigál kicsit, így 1,1078-nál jár a jegyzés. A japán jen stagnálással kezdett, míg az angol font minimális, 0,1 százalékos erősödést mutat a dollárral szemben.

berlin
grönland
franciatüntetés
bika wall street index tőzsde
Frankfurti tőzsde
tsystems
donaldtrump
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Esti szeminárium
A legegyszerűbb módszer, hogy a valószínűségeket saját oldaladra állítsd.
A legjobb karácsonyi ajándék
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. április 7.
Portfolio-MAGE Járműipar 2020
forinteuroarolyambankjegy