forint191120
Deviza

Fokozták a nyomást a forinton, de ez csak a kezdet – Jön a 350-es euró?

Az utóbbi hetekben megint inkább a forint ellen fogadtak a külföldi piaci szereplők, részben ennek köszönhetően gyengült újra történelmi mélypontja közelébe a magyar deviza. Innen kedden egy kis korrekciót láttunk, de egyre több elemző gondolja úgy, hogy a forint hosszabb távú gyengülő trendje folytatódhat, 2020-ban akár 350 közelébe is emelkedhet az euró jegyzése.

Itt az utóbbi hetek forintgyengülésének oka

Az utóbbi hetekben kicsit megint emelkedett a külföldi piaci szereplők forint short állománya, vagyis egyre többen fogadtak a magyar deviza ellen – derül ki az MNB szokásos ábrakészletéből. Ez pedig megmagyarázhatja, miért gyengült a forint a november elején látott 328-as szintről 336 közelébe az euróval szemben. Kedd reggel a szeptemberben látott 336,3-as történelmi csúcsot is megközelítette az euró-forint jegyzés.

A jegybank kedden a kamatdöntést követően publikálta szokásos ábrakészletét a gazdasági és piaci folyamatokról. Ebben szokás szerint a forintpiaci pozicionáltsággal kapcsolatban is találunk ábrákat. A szokásos napi grafikonon az látszik, hogy az elmúlt hetekben többségben voltak a forint ellen felvett pozíciók a külföldi befektetők részéről:

mnbábrakészlet191120egy

A kumulált pozicionáltságon kevésbé látható a változás, mivel arra vonatkozóan hosszabb idősort közöl az MNB. A grafikon végén azonban látszik már, hogy az utóbbi hónapok csökkenése után megint emelkedésnek indult a külföldiek forint elleni short állománya.

A második grafikonon jól látszik, hogy a forint ellen felvett spekulatív pozíciók állománya hónapok óta nem tud csökkenni a 3000 milliárd forintos szintről, többek között ez akadályozza meg a magyar deviza jelentősebb erősödését. Ha ugyanis a forint ellen fogadó külföldi befektetők elkezdenék lezárni ezeket a pozíciókat, akkor az már önmagában erősíthetné a magyar devizát. Azonban a jelek szerint még nem várják a gyengülés végét, az időről időre tapasztalható kisebb korrekciók a shortosok egy részét „kirázzák”, de jelentősen nem csökken a forint elleni spekuláció.

Miért mennek ennyien a forint ellen?

Persze a shortállomány emelkedése, illetve szinten maradása valaminek az eredménye, a befektetők valamiért azt gondolják, hogy a forint sebezhetőbb, mint például a régiós versenytársak, ezért érdemes lehet a gyengülésére játszani. Az pedig látszik, hogy tartósan a forintot érzik a legsebezhetőbbnek.

Hónapok óta arról írunk, hogy alapvetően két tényező dolgozik a forint ellen:

  • A nemzetközi környezet, ami sokáig negatív volt a kereskedelmi háborús feszültségek miatt, illetve
  • a belső tényezők, melyek közül ki lehet emelni, hogy az egész feltörekvő piacon nálunk a legalacsonyabb a reálkamat.

Érdekesség, hogy az utóbbi hetekben talán enyhültek a nemzetközi recessziós félelmek, a befektetők abban bíznak, hogy az EKB szeptemberben bejelentett lépéseivel elkerülhető lesz a jelentős gazdasági lassulás. Ennek hatására elvileg erősödnie kellene a forintnak, azonban úgy tűnik, hogy megint a második tényező esik erősebben latba. Abban pedig nincs változás, sőt egyre több az olyan elemzői vélemény, hogy a Fed és az EKB lazítása után akár komolyabb eszközvásárlásba is kezdhet az MNB, vagyis tovább lazíthat a monetáris kondíciókon.

Az OTP elemzői is azt emelték ki a keddi kamatdöntés után, hogy ugyan átmenetileg emelkedik megint az infláció, ami rövidtávon óvatossá teheti a jegybankot, jövő tavasztól viszont megint a 3%-os jegybanki cél alá eshet a pénzromlás üteme, éves átlagban 2,8%-os inflációval számolnak 2020-ban. Ez pedig az európai gazdaság lassulása mellett további mozgásteret teremthet az MNB-nek, ha lazítani szeretne.

A bank elemzői szerint jövőre akár további forintgyengülés is jöhet, hiszen az árfolyam nem okoz jelentős károkat a gazdaságban, így az MNB-nek csak akkor érdemes lépnie, ha veszélybe kerül az inflációs célja. A romló nemzetközi konjunktúra mellett pedig a gyengébb forint akár egyfajta automatikus stabilizáló szerepet is betölthet az export élénkítésén keresztül.

Néhányan már 350 körüli eurót látnak

Abban egyébként egyre több szakértő ért egyet, hogy a forint gyengülése folytatódhat 2020-ban is a fenti okok miatt. Októberben már idéztük a Societé Generale véleményét, a francia bank elemzői szerint egy év múlva 348-nál lehet az euró-forint jegyzés. Ők is arra alapozzák véleményüket, hogy az MNB akár még lazább monetáris politika felé is elmozdulhat, szerintük már decemberben bejelentheti a jegybank a jelenlegi kötvényvásárlási program kiterjesztését. Az igazán nagy dobások viszont csak 2020-ban lehetnek, az egynapos betéti kamatot visszavághatják mínusz 0,15%-ra, illetve a hosszú ideje 0,9%-os alapkamat kismértékű csökkentésére is van lehetőség.

Az elemzők szerint az MNB számára kedvező a jelenlegi gyengének számító forintárfolyam, a jegybank tűréshatára „jóval 340 felett” van, így jövőre sem érezheti kényelmetlenül magát, ha további gyengülés jön.

Hasonló véleményt közölt a napokban a JP Morgan is, az amerikai bank elemzői szerint a következő egy évben fokozatosan 346-ig gyengül majd a forint az euróval szemben. Szerintük az MNB Monetáris Tanácsa azért van nehéz helyzetben, mert ugyan lazítani szeretne, de ezt rövidtávon nehezen teheti meg, mivel a maginfláció egyelőre nem közeledik a 3%-hoz, sőt októberben érezhetően emelkedett.

Technikailag a forint közép- és hosszabb távú árfolyam kilátásai kapcsán érdemes a havi alapú grafikont vizsgálni, amely arra mutat rá, hogy egy háromszögben halad fokozatosan felfelé az EURHUF, azaz gyengülő trendben van a forint. Jelenleg ennek a háromszögnek a felső szára közelében mozog az árfolyam a 336 körüli zónában és ez a felső szár (emelkedő trendvonal) tartja vissza a forintot a további érdemi gyengüléstől. Ahhoz tehát, hogy érdemben tovább gyengülhessen a forint, előbb ezt a 336 körüli ellenállást kellene tartósan áttörnie felfelé az EURHUF-nak és ebben az esetben ez a 336 körüli árfolyamszint egy újabb forinterősödési kísérletnél már támaszként funkcionálna.

Ha tartósan a háromszögön belül tud maradni az EURHUF, akkor lefelé a 320 körüli tartományt érdemes figyelni, mert ott jár a hosszú távú, 11 éves, emelkedő trendvonal, azaz a háromszög alsó szára. Ez a 320 körüli zóna tudna tehát megálljt parancsolni a forint nagyobb erősödési hullámának, igaz látni kell azt is, hogy a háromszögön belül további, még meredekebb emelkedő trendvonal is behúzható az idén tavasztól induló forintgyengülési hullámra. Ez a trendvonal jelenleg 330 körül jár, így egy intenzívebb forinterősödésnek először ezen kellene lefelé átjutnia. Ha ez sikerülne, még ebben az esetben is 10 egységnyi távolságra járna a fentebb jelzett 11 éves emelkedő trendvonaltól az EURHUF, tehát még 330 alatti forint is azt jelentené, hogy továbbra is gyengülő trendben van a magyar fizetőeszköz.

Címlapkép: Getty Images

újszülött kisbaba kóráhz
hologram vezető asszisztens
orban viktor uj kozep-europa
élelmiszer étel getty
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. április 7.
Portfolio-MAGE Járműipar 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-al elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A legjobb karácsonyi ajándék
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
500 forint shutter