forint érme
Deviza

Délutánra szárnyakat kapott a forint a reggeli mélypont után

Portfolio
Kedd délelőtt új történelmi mélypontra gyengült a forint az euróval szemben, 337 felett is járt a jegyzés, majd onnan kezdett visszakapaszkodni, délutánra komoly erősödést láttunk.

Nagyon rákapcsolt a forint

Délutánra 335,5 környékére erősödött vissza a forint, ez a reggeli mélyponthoz képest majdnem fél százalékos erősödést jelent, de tegnaphoz képest is 0,1 százalékos javulásnak felel meg a forint szempontjából. 

Most dől el a forint sorsa - Innen nincs megállás a 350-ig?

A forint új történelmi mélypontra gyengült az euróval szemben kedden reggel, ezért áttekintettük, hogy mi várhat a hazai devizára a technikai elemzés alapján.

Tovább a cikkhez

Enyhül a nyomás a forinton

Délre kicsit visszaerősödött a forint, most 336,2 körül jár az euróval szemben a reggeli 337 feletti mélypont után. Kérdés, hogy az amerikai piacok nyitásával jön-e újabb gyengülési hullám. 

Már jó hangulatban is mélypontra esik a forint – Mi állítja meg a magyar devizát?

Miközben a nemzetközi hangulat alapvetően pozitív, a részvénypiacok csúcsot csúcsra halmoznak, mindenki a kereskedelmi háború első megállapodásának aláírását várja, a forint új mélypontra esett az euróval szemben kedd reggel. Vagyis már nem elsősorban a nemzetközi hírek mozgatják az árfolyamot, sokkal fontosabbá vált az MNB várható kamatpolitikája, a jegybank pedig a jelek szerint sziklaszilárdan hisz a laza monetáris politikában.

Tovább a cikkhez

Elesnek az ellenállások?

Reggel jeleztük, hogy a forint gyengülésének két technikai szint állhat ellent, az eddigi mélypontot jelentő 336,3, illetve a 337-es kurzus, ami a többéves gyengülő sáv felső széle. Az előbbit simán átvitte az euró árfolyama, de még az utóbbit fölé is kiszúrt, tehát az árfolyam erősen teszteli a technikai szinteket.

Mi segíthetne a forintnak?

Most azt sem mondhatjuk, hogy a nemzetközi hangulat javulása vagy a kereskedelmi háborús feszültségek enyhülése tehetne jót a forintnak, hiszen az utóbbi napokban nem volt kiemelkedően rossz a hangulat a piacokon. Az viszont erőt adhatna, ha az MNB óvatos jelzést küldene a befektetőknek, eloszlatná a további lazítással kapcsolatos várakozásokat, ha zavarja a gyenge forint. Alapesetben erre csak december 17-én lesz lehetősége a Monetáris Tanácsnak, amikor kamatdöntő ülést tartanak és új inflációs előrejelzéssel is előrukkolnak. Ha a jegybank valamit kommunikálni akar, akkor azt soron kívül is megteheti egy nyilatkozattal például. 

Jártunk 337 felett is

Az új történelmi mélypont után hirtelen löktek még egyet a forinton, 337,24 volt a teteje, jelenleg 336,75 körül jár a jegyzés. 

Itt az új történelmi mélypont!

Reggel hamar átvitte a korábbi 336,3-as szintet az euró-forint jegyzés, már 336,45 forintot kell adni egy euróért, ami 0,2%-kal magasabb a tegnapinál. A dollár most 305,6-nál jár, az angol font pedig 393,8 forintba kerül. 

A forint erejének nem ideális a jelenlegi környezet. Amikor a világgazdaságból nagyon rossz hírek érkeznek, akkor a befektetői kockázatkerülés gyengítheti az árfolyamot. Ám a jó hírek sem hatnak erősítésként: az élénkülésre utaló jelek hatására a tőkepiaci szereplők újraértékelik a fejlett országok nagy jegybankjainak kamatpolitikáját, és magasabb kamatszinteket kezdenek árazni. A Magyar Nemzeti Bank azonban nagyon hiteles, az extra laza monetáris politikája melletti elköteleződést a piacok elhiszik. Így a hazai kamatkörnyezet a fejletthez képest még lazábbnak tűnik, ami szintén forintgyengüléshez vezet.

Rövid távon két ellenállási szint látszik, ami megfoghatja a gyengülést. Az egyik a történelmi mélypont szeptemberi szintje, a 336,3. a másik a sokéves gyengülő trendsáv felső széle, ami jelenleg 337 körül húzódik.

A dollárral szemben szintén gyengült a forint, az európai bankközi piacok nyitása előtt 305 felett járnak a jegyzések.

Címlapkép: Shutterstock

újszülött kisbaba kóráhz
hologram vezető asszisztens
orban viktor uj kozep-europa
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. április 7.
Portfolio-MAGE Járműipar 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-al elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A legjobb karácsonyi ajándék
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
500 forint shutter