forint érme
Deviza

Délutánra szárnyakat kapott a forint a reggeli mélypont után

Portfolio
Kedd délelőtt új történelmi mélypontra gyengült a forint az euróval szemben, 337 felett is járt a jegyzés, majd onnan kezdett visszakapaszkodni, délutánra komoly erősödést láttunk.

Nagyon rákapcsolt a forint

Délutánra 335,5 környékére erősödött vissza a forint, ez a reggeli mélyponthoz képest majdnem fél százalékos erősödést jelent, de tegnaphoz képest is 0,1 százalékos javulásnak felel meg a forint szempontjából. 

Most dől el a forint sorsa - Innen nincs megállás a 350-ig?

A forint új történelmi mélypontra gyengült az euróval szemben kedden reggel, ezért áttekintettük, hogy mi várhat a hazai devizára a technikai elemzés alapján.

Tovább a cikkhez

Enyhül a nyomás a forinton

Délre kicsit visszaerősödött a forint, most 336,2 körül jár az euróval szemben a reggeli 337 feletti mélypont után. Kérdés, hogy az amerikai piacok nyitásával jön-e újabb gyengülési hullám. 

Már jó hangulatban is mélypontra esik a forint – Mi állítja meg a magyar devizát?

Miközben a nemzetközi hangulat alapvetően pozitív, a részvénypiacok csúcsot csúcsra halmoznak, mindenki a kereskedelmi háború első megállapodásának aláírását várja, a forint új mélypontra esett az euróval szemben kedd reggel. Vagyis már nem elsősorban a nemzetközi hírek mozgatják az árfolyamot, sokkal fontosabbá vált az MNB várható kamatpolitikája, a jegybank pedig a jelek szerint sziklaszilárdan hisz a laza monetáris politikában.

Tovább a cikkhez

Elesnek az ellenállások?

Reggel jeleztük, hogy a forint gyengülésének két technikai szint állhat ellent, az eddigi mélypontot jelentő 336,3, illetve a 337-es kurzus, ami a többéves gyengülő sáv felső széle. Az előbbit simán átvitte az euró árfolyama, de még az utóbbit fölé is kiszúrt, tehát az árfolyam erősen teszteli a technikai szinteket.

Mi segíthetne a forintnak?

Most azt sem mondhatjuk, hogy a nemzetközi hangulat javulása vagy a kereskedelmi háborús feszültségek enyhülése tehetne jót a forintnak, hiszen az utóbbi napokban nem volt kiemelkedően rossz a hangulat a piacokon. Az viszont erőt adhatna, ha az MNB óvatos jelzést küldene a befektetőknek, eloszlatná a további lazítással kapcsolatos várakozásokat, ha zavarja a gyenge forint. Alapesetben erre csak december 17-én lesz lehetősége a Monetáris Tanácsnak, amikor kamatdöntő ülést tartanak és új inflációs előrejelzéssel is előrukkolnak. Ha a jegybank valamit kommunikálni akar, akkor azt soron kívül is megteheti egy nyilatkozattal például. 

Jártunk 337 felett is

Az új történelmi mélypont után hirtelen löktek még egyet a forinton, 337,24 volt a teteje, jelenleg 336,75 körül jár a jegyzés. 

Itt az új történelmi mélypont!

Reggel hamar átvitte a korábbi 336,3-as szintet az euró-forint jegyzés, már 336,45 forintot kell adni egy euróért, ami 0,2%-kal magasabb a tegnapinál. A dollár most 305,6-nál jár, az angol font pedig 393,8 forintba kerül. 

A forint erejének nem ideális a jelenlegi környezet. Amikor a világgazdaságból nagyon rossz hírek érkeznek, akkor a befektetői kockázatkerülés gyengítheti az árfolyamot. Ám a jó hírek sem hatnak erősítésként: az élénkülésre utaló jelek hatására a tőkepiaci szereplők újraértékelik a fejlett országok nagy jegybankjainak kamatpolitikáját, és magasabb kamatszinteket kezdenek árazni. A Magyar Nemzeti Bank azonban nagyon hiteles, az extra laza monetáris politikája melletti elköteleződést a piacok elhiszik. Így a hazai kamatkörnyezet a fejletthez képest még lazábbnak tűnik, ami szintén forintgyengüléshez vezet.

Rövid távon két ellenállási szint látszik, ami megfoghatja a gyengülést. Az egyik a történelmi mélypont szeptemberi szintje, a 336,3. a másik a sokéves gyengülő trendsáv felső széle, ami jelenleg 337 körül húzódik.

A dollárral szemben szintén gyengült a forint, az európai bankközi piacok nyitása előtt 305 felett járnak a jegyzések.

Címlapkép: Shutterstock

McDonalds
appleiphone
The Hungarian central bank, also known as Magyar Nemzeti Bank,
Frankfurti tőzsde
Brexit Michel Barnier europai unio
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu

Szerkesztő - újságíró

Szerkesztő - újságíró

Event Driven Equity Analyst

Event Driven Equity Analyst

Privát banki tanácsadó

Privát banki tanácsadó
Esti webinárium
Közérthető előadás kezdőknek.
A tőzsdei könyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
forint200117