a világ legrosszabb devizai között a forint forintgyengülés történelmi mélypont
Deviza

A világ legrosszabb devizái között idén a forint

Portfolio
Mind az euróval, mind a dollárral szemben a világ ötödik legrosszabbul teljesítő devizája jelenleg idén a forint – derül ki a Portfolio 29 leggyakrabban használt devizára kiterjedő gyorsvizsgálatából. A régiós devizák közül a török líra és a román lej van még körülöttünk.

Miután kedden 337 feletti árfolyammal új történelmi forintmélypont alakult ki az euróval szemben és 306-nál 18 éves mélypont körül jár az árfolyam a dollárral szemben, megnéztük gyorsan, hogy mindez mit jelent az év elejéhez képest. Az alábbi ábrát kaptuk.

Amint láthatjuk: az argentin peso 59%-os dollárral szembeni hanyatlása nagyon kiugrik a mezőnyből, utána a chilei peso, és a brazil reál következik. A török líra és a forint csaknem fej-fej mellett rendre 9,3% és 9,2%-kal esett eddig a dollárral szemben. Utánunk a svéd korona, majd a román lej követezik rendre 8,1%-os és 7,2%-os eséssel. A lengyel zloty 4,7%-os, a cseh korona pedig 3,4%-os eséssel megúszta idáig az évet. Mivel az euró 4,2%-ot esett eddig idén a dollárral szemben, így vele szemben a forint esése is kisebb: jelenleg 4,8%-os.

Az euróval szemben szintén az ötödik legnagyobb esést mutatja idén a forint eddig a 29 devizát tartalmazó vizsgálatunk alapján.

A forint ma egyébként estefele ismét gyengült 336-ról 336,6-ig az euróval szemben, így kezdi közelíteni a tegnapi 337,3-as eddigi történelmi szintet. 

A dollárral szemben 306-nál jár a kereskedés, ott 308 felett lenne új 18 éves forintmélypont.

Amint tegnapi cikkünkben rámutattunk: 337 körül egy technikai ellenállás húzódik a forint euróval szembeni árfolyamában, ami egyelőre visszatartja a nagyobb eséstől, de ha ez a szint nem tart már ki, akkor közép távon akár 350-es, vagy afeletti árfolyam is elképzelhető a grafikon alapján.

Címlapkép forrása: Arpad Kurucz/Anadolu Agency/Getty Images

újszülött kisbaba kóráhz
hologram vezető asszisztens
orban viktor uj kozep-europa
élelmiszer étel getty
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. április 7.
Portfolio-MAGE Járműipar 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-al elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A legjobb karácsonyi ajándék
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
500 forint shutter