forintdevizaárfolyam
Deviza

Megszólalt Zsiday a történelmi mélypontra gyengülő forintról

Portfolio
Zsiday Viktor szerint nem külső okok gyengítik a forint árfolyamát, hanem a Magyar Nemzeti Bank (MNB) monetáris politikája. A hazai kamatszint a legalacsonyabb a régióban, miközben a negatív reálkamatunk „világbajnok” lehet.

Minden nap olvasok kiváló cikkeket arról, hogy a forint aznap épp miért esik, ilyen a Brexit, Donald Trump, vagy éppen a német ipari termelés, mindig van valami indok a gyengélkedésre, pedig mindezek egyáltalán nem számítanak – írja blogjában Zsiday Viktor, befektető. Rámutatott: a devizák esetén az idő nagy részében a (részben jövőbeli, részben a jelenlegi) kamatszint a legmeghatározóbb fundamentum, ami logikus is, hiszen pénzek egymással szembeni cserearányáról van szó, amit az adott pénzek ára, azaz a kamat határoz meg.

Mindez nagyrészt megegyezik a Portfolio értékelésével, hiszen miután ezen a héten új történelmi mélypontra esett a forint, akkor azt írtuk, hogy már nem elsősorban a nemzetközi hírek mozgatják az árfolyamot, sokkal fontosabbá vált az MNB várható kamatpolitikája, a jegybank pedig a jelek szerint sziklaszilárdan hisz a laza monetáris politikában.

Korábbi cikkünk - amikor 330 fölé került az euró - pedig arról szólt, hogy a forint azért gyengül nagyobb mértékben, mint a régiós devizák, mert a forinton van legkisebb a reálkamat a felzárkózó térségben, vagyis, egyetlen jegybank sincsen a feltörekvő országok között, amelyik olyan laza monetáris politikát folytatna, mint az MNB. És a forint addig alulteljesítő is maradhat, amíg az MNB igyekszik jelentősen támogatni a GDP-növekedést, fenntartva az expanzív politikát.

Zsiday Viktor egy ábrán szemlélteti, hogy a nem eurót használó uniós országok közül a forint esetében a legalacsonyabb a kamatszint. Megjegyzi, hogy Magyarország teljesen kilóg a sorból, extrém alacsony a kamatszint.

"A hazai gazdaságban nincsenek komoly egyensúlytalanságok, s habár a folyó fizetési mérleg többlete már a múlté, de a működőtőke-beáramlást figyelembe véve a forintnak önmagától semmi oka nem lenne gyengülni. Kivéve egyetlen tényezőt: az egész régióban nálunk a legalacsonyabb a kamatszint, ami pedig a reálkamatszintet illeti, abban lassan világbajnokok leszünk, negatív értelemben" – írja Zsiday.

"Fontos tehát megérteni, hogy nem külső okok, nem a világgazdasági lassulás, vagy ősi kipcsak átok sújtja szeretett pénzünket (ezt tökéletesen igazolja az, hogy idén a cseh korona fél százalékot erősödött, a lengyel zloty meg fél százalékot gyengült, miközben a forint már 5% esésnél tart az euróval szemben), hanem ez egy tudatos stratégia eredménye" – vélekedett Zsiday. Szerinte a hazai jegybank devizagyengítéssel próbál védekezni a világgazdasági lassulás ellen, és ezt könnyedén eléri.

Az MNB bármikor, könnyedén tudja beállítani a forint árfolyamát 300 és 350 között nagyjából oda, ahova akarja, egyrészt verbális intervencióval, másrészt pedig a kamatszint változtatásával – folytatja a szakértő, aki szerint „egyelőre tökéletesen elégedettek a forint gyengülő trendjével, tehát tartják az alacsony kamatokat, de nem biztos, hogy ez mindig így lesz”.

Címlapkép: Getty Images

újszülött kisbaba kóráhz
hologram vezető asszisztens
orban viktor uj kozep-europa
élelmiszer étel getty
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. április 7.
Portfolio-MAGE Járműipar 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-al elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A legjobb karácsonyi ajándék
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
500 forint shutter