forintdevizaárfolyam
Deviza

Megszólalt Zsiday a történelmi mélypontra gyengülő forintról

Portfolio
Zsiday Viktor szerint nem külső okok gyengítik a forint árfolyamát, hanem a Magyar Nemzeti Bank (MNB) monetáris politikája. A hazai kamatszint a legalacsonyabb a régióban, miközben a negatív reálkamatunk „világbajnok” lehet.

Minden nap olvasok kiváló cikkeket arról, hogy a forint aznap épp miért esik, ilyen a Brexit, Donald Trump, vagy éppen a német ipari termelés, mindig van valami indok a gyengélkedésre, pedig mindezek egyáltalán nem számítanak – írja blogjában Zsiday Viktor, befektető. Rámutatott: a devizák esetén az idő nagy részében a (részben jövőbeli, részben a jelenlegi) kamatszint a legmeghatározóbb fundamentum, ami logikus is, hiszen pénzek egymással szembeni cserearányáról van szó, amit az adott pénzek ára, azaz a kamat határoz meg.

Mindez nagyrészt megegyezik a Portfolio értékelésével, hiszen miután ezen a héten új történelmi mélypontra esett a forint, akkor azt írtuk, hogy már nem elsősorban a nemzetközi hírek mozgatják az árfolyamot, sokkal fontosabbá vált az MNB várható kamatpolitikája, a jegybank pedig a jelek szerint sziklaszilárdan hisz a laza monetáris politikában.

Korábbi cikkünk - amikor 330 fölé került az euró - pedig arról szólt, hogy a forint azért gyengül nagyobb mértékben, mint a régiós devizák, mert a forinton van legkisebb a reálkamat a felzárkózó térségben, vagyis, egyetlen jegybank sincsen a feltörekvő országok között, amelyik olyan laza monetáris politikát folytatna, mint az MNB. És a forint addig alulteljesítő is maradhat, amíg az MNB igyekszik jelentősen támogatni a GDP-növekedést, fenntartva az expanzív politikát.

Zsiday Viktor egy ábrán szemlélteti, hogy a nem eurót használó uniós országok közül a forint esetében a legalacsonyabb a kamatszint. Megjegyzi, hogy Magyarország teljesen kilóg a sorból, extrém alacsony a kamatszint.

"A hazai gazdaságban nincsenek komoly egyensúlytalanságok, s habár a folyó fizetési mérleg többlete már a múlté, de a működőtőke-beáramlást figyelembe véve a forintnak önmagától semmi oka nem lenne gyengülni. Kivéve egyetlen tényezőt: az egész régióban nálunk a legalacsonyabb a kamatszint, ami pedig a reálkamatszintet illeti, abban lassan világbajnokok leszünk, negatív értelemben" – írja Zsiday.

"Fontos tehát megérteni, hogy nem külső okok, nem a világgazdasági lassulás, vagy ősi kipcsak átok sújtja szeretett pénzünket (ezt tökéletesen igazolja az, hogy idén a cseh korona fél százalékot erősödött, a lengyel zloty meg fél százalékot gyengült, miközben a forint már 5% esésnél tart az euróval szemben), hanem ez egy tudatos stratégia eredménye" – vélekedett Zsiday. Szerinte a hazai jegybank devizagyengítéssel próbál védekezni a világgazdasági lassulás ellen, és ezt könnyedén eléri.

Az MNB bármikor, könnyedén tudja beállítani a forint árfolyamát 300 és 350 között nagyjából oda, ahova akarja, egyrészt verbális intervencióval, másrészt pedig a kamatszint változtatásával – folytatja a szakértő, aki szerint „egyelőre tökéletesen elégedettek a forint gyengülő trendjével, tehát tartják az alacsony kamatokat, de nem biztos, hogy ez mindig így lesz”.

Címlapkép: Getty Images

bkk_busz_bkv
dzsudzsak balazs focista
Nagy bejelentés készülhet: délután megszólal Matolcsy György
forintka191126getty
Történelmi csúcson az Európai Unió támogatottsága
Váci úti felüljáró
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu

Értékesítési vezető

Értékesítési vezető

Szerkesztő - újságíró

Szerkesztő - újságíró

Event Driven Equity Analyst

Event Driven Equity Analyst

Szakmai asszisztens

Szakmai asszisztens

Privát banki tanácsadó

Privát banki tanácsadó
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól
A tőzsdei könyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Nagy bejelentés készülhet: délután megszólal Matolcsy György