forintérmeforintarfolyam
Deviza

Tépik a forintot a történelmi mélypont után

Portfolio
Péntek reggel még a minap megjárt történelmi mélypontja közelében kezdte a napot a forint, majd aztán délelőtt határozott erősödést mutatott különösebb fundamentális hír nélkül. Úgy tűnik, hogy a kétszer is tesztelt 337 körüli technikai akadály után most az erősödés felé mozdult a magyar fizetőeszköz.

Még tovább erősödött a forint

Átmenetileg 333 közelében, azaz 1%-os pluszban is járt a forint az elmúlt percekben az euróval szemben, aztán elakadt a nagy lendület. Most éppen 333,6 körül hullámzik az árfolyam. A dollár ellenében pedig 303,2-nél jár a kereskedés.

Tépik a forintot a történelmi mélypont után

Tovább gyorsult a forint erősödési hulláma, már 334 alatt jár a kereskedés a bankközi piacon, azaz reggel óta 2 egységgel jött lejjebb az árfolyam az euróval szemben. A dollár kurzusa 303,4-nél jár most. A régiós devizák közül teljesen kilóg a forint mai erősödése, a zloty és a líra is csak 0,1%-kal erősödött az euróval szemben, így ez is növeli az esélyét annak, hogy a mai forintmozgás mögött elsősorban technikai elemzési tényezők állnak (ld. az alábbi posztunkban a kétszer is tesztelt 337-es árfolyamot és az arról való lefordulást).

Meglódult a forint a történelmi mélypont után

A reggeli stabil, 336 körüli kezdés után az utóbbi egy órában látványos forinterősödés bontakozott ki, amelynek nyomán a jegyzések 334,7-ig süllyedtek az euróval szemben. Különösebb fundamentális hírt nem láttunk a mozgás mögött, igaz a régiós devizák közül a török líra is erősödik kicsit egy török jegybanki optimista üzenet mellett. Tegnap már felhívtuk rá a figyelmet, hogy a 337 körüli szinten dupla tetőt rajzolt az EURHUF a grafikonra és ez arra mutat, hogy az ott húzódó emelkedő trendvonal (ld. alább) még mindig kitart, visszatartja a forintot a további eséstől. A technikai elemzés szabályai szerint egy ilyen dupla tető után (sikertelen áttörési kísérletek a trendvonalon) gyakori, hogy a másik irányba indul el az árfolyam. Most is ezt látjuk (korábban nyitott forint short pozíciók zárása, új forint long pozíciók nyitása), és éppen ezért ilyen hullámszerű a mai mozgás is.

A forint dollárral szembeni árfolyamánál is látszik a fordulat: a jegyzések 304,2-ig estek mostanra. 

A héten többször is új történelmi mélypontra zuhant a forint az euróval szemben, csütörtökön 337,27-es szinten állította be az új historikus szintet. Csütörtök délután 336-os árfolyamig kapaszkodott a hazai deviza, és a péntek reggelt is innen indítja a forint. Az amerikai dollárért 305,1 forintot kell adni.

A nap folyamán több makrogazdasági adat is érkezik Magyarországról és külföldről is. Délelőtt a KSH teszi közzé a harmadik negyedéves részletes GDP-adatokat és a szeptemberi kereseti statisztikákat. Az előzetes adatok szerint 5%-kal nőtt a magyar gazdaság.

Az Európai Unióból a francia GDP-adatok mellett a novemberi EU-s és eurózónás inflációt ismerhetjük meg. Az utóbbi hónapokban az infláció lefelé tartott, miközben a gazdaság gyengélkedik, így az Európai Központi Banknak újra kellett indítania az eszközvásárlási programját. A mai inflációs adat fontos lesz az EKB monetáris politikájának várható alakulása miatt.

Címlapkép: Getty Images

forint200117
mnb epulet
hotel recepció
cimlap_alteo_0128
Frankfurti tőzsde
McDonalds
appleiphone
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu

Szerkesztő - újságíró

Szerkesztő - újságíró

Event Driven Equity Analyst

Event Driven Equity Analyst

Privát banki tanácsadó

Privát banki tanácsadó
Esti webinárium
Közérthető előadás kezdőknek.
A tőzsdei könyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
forint200117