GettyImages-1188222657
Deviza

Gyengül a forint, újra kulcsszint felett az euró

Portfolio
Hajnalban már kis gyengülés látszott a forint euróval szembeni árfolyamában a 330 feletti zónában, aztán kora délután ütöttek egyet a magyar fizetőeszközön, így az euró jegyzések ismét a kulcsfontosságúnak tartott 331-es szint fölé lendült.

Gyengül a forint, újra kulcsszint felett az euró

Az elmúlt percekben gyengülni kezdett a forint és az euró jegyzése 331,3-ig ugrott, azaz a technikai elemzési szempontból fontos 331-es szint (emelkedő trendvonal) felett jár a kereskedés. A dollár kurzusa 299-ig emelkedett, ott kéthetes forintmélypontról beszélhetünk.

Azzal, hogy a brit kormányfő saját magát is bekorlátozta az EU-val kötendő kereskedelmi megállapodás idejét és tartalmát illetően, újra nő a feszültség a szigetország devizapiacán, ezt pedig jól mutatja az, hogy a font másfél éves csúcsról mekkorát esett az elmúlt kereskedési napok során. A forint szenved közben: az euróval szemben továbbra is egy kulcsszint alatt jár az árfolyam.

Nagy megkönnyebbülés volt a brit pénz- és tőkepiacokon a december 12-i előrehozott választásokat követő napokban amiatt, hogy erős politikai felhatalmazást kapott végre az egyik oldal, és így a Brexit legalább halad valamerre. A kormányzó Konzervatív Párt vezetőjének, Boris Johnsonnak a célkitűzése szerint január 31-én éjfélkor biztosan elhagyja az EU-t a szigetország, de nagy kérdés, hogy mi jön utána. A múlt pénteken elfogadott kilépési törvénytervezet ugyanis nem engedi az átmeneti időszak 2020. december 31. utánra kinyújtását, márpedig kis eséllyel lehet egy bonyolult kereskedelmi viszonyrendszert 11 (valójában június végéig 5) hónap alatt kitárgyalni. Főleg úgy, hogy Johnson az EU-s szabályoktól eltérő otthoni brit szabályokat akar az adózásban, környezetvédelemben, szociális jogokban, amiről az EU hallani se akar akkor, ha a britek tényleg szabadkereskedelmihez közeli viszonyrendszer akarnak az unióval.

A kettő együtt nem fér meg, tehát ha akadálymentes kereskedelmet akarnak, akkor csaknem a közös piaccal azonos szabályoknak kell érvényben lenni a briteknél is. Ez azonban szembe menne Johnson politikai ígéretével, a szabályozási szabadsággal. A nagy bizonytalanság, az átmeneti periódus utáni viszonyrendszerrel kapcsolatos kérdőjelek jól látszanak a font piacán, amely a választások éjszakáján még egészen 1,35-ig kilőtt a dollárral szemben, ami másfél éves csúcs volt. Aztán gyorsan visszahullott az exit poll közzétételekor érvényes 1,3180-ig, azóta pedig tovább esett 1,30 közelébe. Amíg nem tisztul a kép, hogy mi lesz a 2020 utáni időszakban, lesz-e esetleg kereskedelmi megállapodás nélküli brit kizuhanás, addig a font jelentős újbóli erősödésére korlátozott az esély. A téma további részletei:

Az euró dollárral szembeni árfolyamában is volt múlt héten egy látványos emelkedés, de a lefelé tartó 200 napos mozgóátlag végülis útját állta ennek, és látványosan le is fordult az árfolyam az 1,1150-es zónából. A jelek szerint a támasz 1,10 körül húzódik, az ellenállás pedig 1,1180-1,120 körül látszik jelenleg.

A forint euróval szembeni árfolyamánál eközben a 331-es szintet kell figyelni, ott húzódik a berajzolt emelkedő trendvonal, amit alulról visszatesztelt ugyan az árfolyam, de fölé már nem tudott tartósan emelkedni. Egyelőre ma reggel is 330,7 körül jár a kereskedés és a makronaptárunk igencsak szegény a hétre, így év végi, hangulati alapú kereskedésre lehet számítani a z alacsonyabb likviditás mellett akár nagyobb kilengések mellett.

A forint dollárral szembeni árfolyamában szintén berajzolva az emelkedő trendvonalat azt látjuk, hogy végülis az meg tudta tartani az USDHUF-ot, és 294 körülről nem véletlenül pattant el újra északi irányba az árfolyam. A ma reggeli 298,5 körüli árfolyam közelíti az 50 és 100 napos mozgóátlagot, amely 299,3-nál metszi egymást.

Címlapkép forrása: Alex Kraus/Bloomberg via Getty Images

intel logo company
koronavirus2
usacapitolium
imf
koronavirus2
ferihegyi reptér
koronavírus
forint200124
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu

Szerkesztő - újságíró

Szerkesztő - újságíró

Event Driven Equity Analyst

Event Driven Equity Analyst

Privát banki tanácsadó

Privát banki tanácsadó
Esti webinárium
Közérthető előadás kezdőknek.
A tőzsdei könyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
forint200117