budapest magyarország forint árfolyam
Deviza

2020: készüljünk az új történelmi forintmélypontra!

Portfolio
Leértékelődő pályán maradhat a forint, így ne lepődjünk meg azon, ha 2020-ban új történelmi mélypontot is látunk az euró ellenében - a Portfolio által megkérdezett elemzők összességében így vélekednek a hazai fizetőeszköz 2020-as kilátásairól. Arra is kíváncsiak voltunk, milyen árfolyamra számítanak a nyári hónapokban.

Idén kivételesen nemcsak arra kértük a hazai makroelemzők egy részét, hogy küldjék el nekünk az általuk 2020-ra várt legfontosabb pozitív és negatív kockázatokat, hanem arra is kíváncsiak voltunk, mit gondolnak a forint idei évi kilátásairól. A forint idei trendszerű gyengülése és az új történelmi mélypontjai ugyanis fontos piaci eseménynek számítottak.

Két kérdést tettünk fel a hazai fizetőeszköz 2020-as teljesítményével kapcsolatban. 

  1. Lesz-e új forintmélypont 2020-ban az euróval szemben és ha igen, akkor milyen okokból kifolyólag?
  2. Hová várják az EUR/HUF kurzusát 2020. június végére?

Álljon itt a forint árfolyamának alakulása 2019-ben a szemléltetés kedvéért:

Lesz új forintmélypont

Az elemzők konszenzusa egyértelmű: idén könnyen belefér egy új forintmélypont. Nyeste Orsolya, az Erste Bank elemzője felidézte, hogy történelmi mélypontokat ért el a forint 2019-ben, s bár az év vége felé konszolidálódott az EUR/HUF kurzusa, tartós nominális felértékelődésre nem számítanak. A szakértő azt is kifejti, miért gondolja így. "A magyar monetáris politika irányvonala laza, a reálkamatok mélyen negatívak, s a közeljövőben ebben nem várható változás. Emellett úgy tűnik, hogy a hazai monetáris politika – legalábbis amíg nem lát komolyabb inflációs veszélyt - egyfajta versenyképességi tartalékként tekint a forint nominális leértékelődésére. Az EUR/HUF árfolyama így továbbra sem mutat majd egyértelmű trendet, az erős volatilitás a 335-ös pontbecslésünk körül maradhat" - írta válaszában az elemző, majd hozzátette:

hosszabb távon összességében lassú konszolidált leértékelődésre számítunk. Ebbe a forgatókönyvbe pedig könnyen belefér az új forintmélypont 2020-ban.

Tardos Gergely, az OTP Bank Elemzési Központjának igazgatója hasonlóan vélekedett válaszában, mivel azt írta, hogy jó eséllyel láthatunk 2020-ban új forintmélypontot, mert amíg az európai infláció alacsony addig maradhat egy lassú leértékelődő pályán a forint. "Ez azt jelentené, hogy lenne olyan időpont, amikor a korábbi csúcsa fölé kerül az árfolyam, még ha arra is számítunk, hogy az idő túlnyomó részében alatta tartózkodik majd" - tette hozzá.

Virovácz Péter, az ING Bank vezető közgazdásza azzal kezdte válaszát, hogy 

ahogy idén, úgy várhatóan 2020-ban is a forint marad a legkevésbé vonzó fizetőeszköz a befektetők számára.

"A folyó fizetési mérleg ismét deficitbe fordult, miközben a Magyar Nemzeti Bank monetáris politikája túl laza (növekedést és inflációt ösztönző) ahhoz, hogy a forint árfolyamát stabilizálja vagy erősíteni tudja. A 3-hónapos Bubor 20 bázispont alatt tartózkodik, ami a jelenlegi inflációs folyamatokat figyelembe véve a leginkább negatív reálhozamot generálja a teljes feltörekvő-piaci szegmensben. Ebben jelentős változásra pedig nem számíthatunk egészen addig, amíg a jegybank továbbra is fenntartja a likviditási többletet a deviza-swap tenderekkel" - magyarázza a várható folyamatok hátterét az elemző, aki arra is figyelmeztet:

A 2018-as évvel szemben úgy vélem 2020-ban nem lesz majd egy olyan határvonal az EUR/HUF keresztben, ami képes lehet megállítani egy esetlegesen újrainduló árfolyamesést.

"Egészen addig, amíg a külső környezetben a negatív kockázatok uralkodnak és az importált infláció visszahúzza a belső árfolyamatokat, az MNB-nek nem szükséges beavatkoznia az árfolyam mozgásába" - teszi hozzá az elemző, aki összefoglalóan azt mondja: 2020-ban gyengülésre számítanak, de már közel sem olyan mértékűre, mint azt láttuk 2018-ban vagy 2019-ben. 

Samu János, a Concorde vezérigazgató-helyettese szerint jelenleg a forint nem tekinthető drágának versenyképességi összehasonlításban. "A gazdaság kivitelének alakulása, a külső egyensúly helyzete ugyanezt támasztja alá. Ilyen alapon a forint akár erősödhetne is. A jegybank által alacsonyan tartott bankközi kamatok viszont a forint leértékelődését támogatják. Az alacsony kamatok mellett (ma az MNB által számított egyéves reálkamat -3% körül van) a forint finanszírozó deviza lett, azaz a forint eladásából más – esetleg régiós – deviza vásárlása nagy valószínűséggel kifizetődő tevékenység" - fejti ki a szakember. "Ez a deviza folyamatos leértékelődését eredményezi. A gyakorlattal valószínűleg akkor hagy fel a központi bank, ha a folyamatosan gyengülő árfolyam inkompatibilis lesz az inflációs céljával" - vetíti előre Samu János, aki szerint a jegybank legutóbbi kamatdöntése kapcsán ismét szimmetrikusnak ítélte meg az inflációs kockázatokat, így a forint az infláció megnyugtató lecsökkenéséig egy sávban maradhat az euróval szemben.

Hol lesz a forint június végén?

Nyeste Orsolya, Erste Bank: "335 a pontbecslésünk, ami körül a kurzus viszonylag széles sávban ingadozhat".

Tardos Gergely, OTP Bank: 336-338

Virovácz Péter, ING Bank: "Bár lehetnek még epizódok, amikor az infláció erősödik és közel lesz a célsáv tetejéhez, a nehezén – piaci szempontból nézve – talán már túl vagyunk. Az MNB egy óvatosabb hangvétellel képes lehet egy ideig kontroll alatt tartani a forintot. A strukturális folyamatokat azonban nem tudja eltéríteni: a mélyen negatív reálkamatok és a deficites folyó fizetési mérleg együttese a 340-es új rekord felé mozgathatja a forintot, melyet várhatóan 2020 júniusában látni fogunk. A jó hír azonban, hogy a nyár lehet a forint mélypontja és ez követően egy erősödésre számítunk, elsősorban a javuló nemzetközi környezet hatására".

Címlapkép forrása: Mathias Kniepeiss/Getty Images

Frankfurti tőzsde
Bejelentették a nagy megállapodást az Intesa és az Intrum között
vitézy dávid
brexit
coronavirus
Gázolaj
wall street
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól
A tőzsdei könyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

értékesítési vezető

értékesítési vezető

Szerkesztő - újságíró

Szerkesztő - újságíró

Event Driven Equity Analyst

Event Driven Equity Analyst

Szakmai asszisztens

Szakmai asszisztens

Privát banki tanácsadó

Privát banki tanácsadó
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
forint