Deviza

Öthavi csúcsra ugrott a kínai jüan és sokhavi csúcsra a kínai tőzsdék

Portfolio
MTI
Öthavi csúcsra ugrott a kínai jüan a dollárral szemben kedden azután, hogy visszatért a globális piacokra a kockázatvállalási kedv az amerikai-iráni konfliktus miatti aggodalmak enyhülésének köszönhetően. Ez, és a közelgő amerikai-kínai kereskedelmi alku első fázisa együttesen sokhavi csúcsra emelte a különböző tőzsdeindexeket is Kínában.

Jó erőben a jüan

A válságok idején biztos menedéknek számító japán jen és arany iránti kereslet csökkent kedd reggel, ami általában kedvez a kínai és más ázsiai devizáknak. Kedden erősítette a jüan árfolyamát Kína központi bankja, amely 6,969 jüan/dollárban szabta meg a középárfolyamot a piacok nyitása előtt. Ez 0,04 százalékkal, 28 pippel erősebb az előző napi 6,9718 jüan/dollárnál.

A Kínán belüli (onshore) piacon az azonnali jegyzésekben 6,9690 jüanon indult a dollárral való kereskedés, és délután a 6,94-es szint alá is benézett az árfolyam, azaz rövid időre a 200 napos mozgóátlag alá bukott az árfolyam. Félidőben 6,9543, záráskor pedig 6,9376 jüanon forgott a dollár, tavaly július vége óta a legerősebb szinten. A Kínán kívüli (offshore) piacon kedden félidőben 6,9515 jüanon állt a dollár jegyzése, és délután december közepe óta először a 6,94-es szint alá csúszott a keresztárfolyam.

Elemzők szerint a jüan árfolyamában még nem alakult ki egyértelmű irány. A befektetők továbbra is aggodalommal várják, hogy konkrétabb részleteket közöljenek a decemberben tető alá hozott amerikai-kínai kereskedelmi megállapodásról, amelyet a tervek szerint január 15-én írnak alá Washingtonban.

Az azonnali jegyzésekben a geopolitikai feszültségek enyhülése mellett az is támogatta a jüan erősödését, hogy a határidős piacokon nőtt a jüan iránti kereslet. Elemzők fontosnak nevezték, hogy enyhültek a kínai fizetőeszköz egyszeri meredek leértékelésétől való félelmek, amelyek tavaly alakultak ki a 7 jüan/dolláros lélektani küszöb áttörése után. A kínai jegybank 3 milliárd dollárt meghaladó devizatartaléka is segít a külföldi befektetők bizalmát fenntartani a jüanban denominált eszközök iránt.

A kereskedelmi kilátások javulása, az újabb kínai gazdaságélénkítő intézkedések és közel-keleti feszültség enyhülése rég látott csúcsokra repítették a legfontosabb kínai tőzsdeindexeket.

Nőtt a kínai devizatartalék

A kínai devizatartalékot kezelő szervezet (SAFE) kedden azt közölte, hogy a devizatartalék egy hónap alatt 12 milliárd dollárral, 3108 milliárd dollárra bővült december végére, ami nagyobb volt, mint a Reuters elemzői konszenzusában várt 7 milliárd dollár. Kína devizatartaléka 2018 végén 35 milliárd dollárral alacsonyabb volt.

Szintén kedden a kínai központi bank azt közölte, hogy az ország aranytartalékának a nagysága december végén 62,64 millió uncia (1 uncia=31,1035 gramm) volt, második hónapja nem változott.

A tőzsdeindexek is sokhavi csúcsra ugrottak

A sanghaji tőzsde fő mutatója, a Shanghai Composite (SSEC) 0,69 százalékkal, 3104,80 pontra emelkedett, ami tavaly április 25. óta a legmagasabb érték. A Sanghajban és Sencsenben jegyzett 300 legnagyobb társaság CSI-300-as indexe pedig 0,75 százalékkal, 4160,23 pontra kúszott fel, ami 2018. február 5. óta a legmagasabb záróérték.

A kisebbik, a sencseni börze fő mutatója, a Shenzhen Component Index 1,22 százalékkal, 10 829,04 pontra, 2018. áprilisi szintre, a fejlett technológiai vállalatok részvényeit követő ChiNext-index pedig 1,62 százalékkal, 2219,16 pontra, 2018. májusi szintre emelkedett kedden.

Frankfurti tőzsde
Bejelentették a nagy megállapodást az Intesa és az Intrum között
vitézy dávid
brexit
coronavirus
Gázolaj
wall street
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

Értékesítési vezető

Értékesítési vezető

Szerkesztő - újságíró

Szerkesztő - újságíró

Event Driven Equity Analyst

Event Driven Equity Analyst

Szakmai asszisztens

Szakmai asszisztens

Privát banki tanácsadó

Privát banki tanácsadó
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól
A tőzsdei könyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
forint