100as forint mnb
Deviza

334-ig botladozott a forint - De miért minket találtak meg megint?

Portfolio
Csütörtökön megint jelentősen gyengült a forint az euróval szemben, napközben 333 felett is járt átmenetileg a jegyzés. Ezzel a magyar deviza feltűnő alulteljesítéssel kezdi az évet, aminek okai változatlanok a tavalyihoz képes: a nemzetközi hangulat ingadozásai mellett a magyar jegybank laza monetáris politikája aggasztja a befektetőket.

Miért a forintot büntetik megint a befektetők?

Fontos új hír nem jelent meg az elmúlt napokban, ami a forint tegnapi és mai gyengülését okozná, márpedig a magyar deviza több mint egy százalékot bukott az euróval szemben. Orbán Viktor miniszterelnök tegnapi sajtótájékoztatója sem tartogatott igazán nagy meglepetéseket, az sem számít új információnak, hogy a kormányfő szerint "jelenleg nincs napirenden" az euró bevezetése, mivel annak a mostani helyzetben "beláthatatlan, brutális következményei lennének", ez nagyjából egyezik az eddigi kormányzati állásponttal. 

De akkor miért haladunk megint a történelmi mélypont felé? A hét elején még foghattuk arra, hogy az amerikai-iráni feszültség miatt romlik a nemzetközi hangulat, mostanra viszont a világ tőzsdéin erőteljes pozitív fordulat állt be. Alepvetően tehát ugyanazzal magyarázhatjuk a forint mostani gyengülését, amivel a tavaly novemberi történelmi forintmélypontot 337 felett:

  • A legerősebb érv az, hogy jelenleg a magyar reálkamat a legalacsonyabb a feltörekvő piacokon, ez egyértelműen a forint ellen szól, hiszen így olcsó most a forintot shortolni. Ráadásul a jegybank eddigi kommunikációja alapján belátható időn belül nem is számíthatunk szigorításra. 
  • A nemzetközi hangulat továbbra is bizonytalan, az amerikai-iráni konfliktus mellett folyamatosan napirenden van a kereskedelmi háború vagy az észak-koreai feszültség. 
  • Sokan aggódnak amiatt, hogy gyakorlatilag teljesen elfogyott a magyar fizetési mérleg korábbi években jelentős többlete, emiatt lassan megint külső finanszírozásra van utalva az ország. 
  • Ha javul a nemzetközi hangulat, akkor pedig a befektetők elkezdhetnek arra számítani, hogy a Fed és az EKB lassan szigorítani kezd, miközben az MNB kiállása egyelőre erősebbnek tűnik a laza kondíciók fenntartása mellett. 

A 334-et is kipipálhatjuk

Kora délutánra 334-ig gyengült a forint, ez már 0,4%-kal magasabb a tegnap esti szintnél. A dollár most 301 közelében jár, az angol font pedig 393,68 forintba kerül. Ezzel a teljesítménnyel továbbra is alulteljesítő a forint a lengyel zloty és a cseh korona egyaránt 0,1 százaklékos gyengülése mellett. 

300 felett a dollár

A dollárral szemben 300 fölé gyengült a magyar deviza, amire több mint egy hónapja, december eleje óta nem volt példa. Ez elsősorban a forint botladozásának köszönhető, bár ma a dollár is 0,1 százalékos erősödést mutat az euróval szemben, ami csak ráerősít erre a hatásra. 

Pénteken is szenved a forint

Péntek délelőttre 333,6-ig emelkedett az euró jegyzése, ez már 0,3%-os forintgyengülést jelent tegnap késő estéhez képest, a tavalyi záróárfolyamnál pedig 0,8%-kal magasabb. A magyar deviza továbbra is alulteljesítő, a régióban a lengyel zloty és a cseh korona ennél jóval kisebb, minimális gyengülést mutat. 

Péntek reggel 332,6 körül indul a forint az euróval szemben, ez minimális gyengülést jelent a tegnap késő esti szinthez képest. Csütörtökön napközben 333,2 körül is járt a jegyzés, ami jelentős gyengülést jelentett a reggeli 330,5-ös árfolyamhoz képest. Ezzel egyébként alulteljesítő volt a magyar deviza az egyébként sem túl rózsás feltörekvő piaci hangulatban. Az év eleje óta a forint nagyjából fél százalékkal gyengült, miközben a lengyel zloty és a cseh korona erősödni tudtak az euróval szemben. A tendencia oka ugyanaz, ami tavaly már mélypontra küldte a forintot: a nemzetközi kockázatvállalás alakulása mellett az MNB várhatóan még évekig nem szigorít majd monetáris politikáján, ami a forint ellen dolgozik. Részben ezért gondolja egyre több elemző azt, hogy 2020-ban a tavalyi 337,24-es csúcs után újabb rekordot láthatunk majd. A dollárral szemben most 299,44-nél járunk, míg az angol font 391,54 forintba kerül.

A régiós versenytársak már említettük, hogy a forintnál lényegesen jobb teljesítménnyel kezdték az évet, péntek reggel a lengyel zloty a magyar devizához hasonlóan kismértékű gyengülést mutat az euróval szemben, a cseh korona pedig stagnál. Közben a feltörekvő piacokon a török líra 0,2 százalékkal gyengült a dollárral szemben, a dél-afrikai rand pedig 0,3 százalékos erősödéssel indította a napot.

Az euró-dollár jegyzésben sem látunk érdemi kilengéseket az utóbbi napokban, bár ma reggelre az 1,11-es határt közelíti a jegyzés, ami fontos lehet. Talán a délután érkező amerikai munkaerőpiaci adatok hozhatnak hevesebb mozgásokat a piacon, akkor akár ezt az 1,11-et is célba veheti a dollár. A japán jen 0,1 százalékos gyengüléssel kezdte a hét utolsó munkanapját a dollárral szemben, míg az angol font minimális erősödést mutat.

Címlapkép: Shutterstock

Frankfurti tőzsde
forintka191126getty
OTP fiók
Bejelentették a nagy megállapodást az Intesa és az Intrum között
vitézy dávid
brexit
coronavirus
Gázolaj
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól
A tőzsdei könyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu

Értékesítési vezető

Értékesítési vezető

Szerkesztő - újságíró

Szerkesztő - újságíró

Event Driven Equity Analyst

Event Driven Equity Analyst

Szakmai asszisztens

Szakmai asszisztens

Privát banki tanácsadó

Privát banki tanácsadó
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
forintka191126getty