GettyImages-457534496
Deviza

Magára talált a forint, ledolgozta délelőtti esését

Portfolio
A 335-ös szint elsőre megfogta a forint gyengülését, onnan erősödésbe tudott kapcsolni a magyar deviza, így estére 334 alá kapaszkodott.

Belehúzott a forint

A nap második felére fokozatosan talált magára a forint, kora este már 333,92-nél jár az euróval szemben, amivel ledolgozta teljes délelőtt látott esését. A dollár most 299,74-nél jár, míg az angol font 389,27 forintba kerül. 

Alig mozdult a forint délután

Délután 334,5-ös szint környékén mozog az euró/forint kurzus, vagyis érdemben nem változott az árfolyam az elmúlt órákban. Az amerikai dollárt 300,6-os szinten jegyzik hétfőn délután.

Ma sem megy a forintnak

Délelőttre 335-ig gyengült a forint az euróval szemben, ez további 0,3%-os visszaesést jelent péntek estéhez képest. Vagyis úgy tűnik, hogy folytatódik a múlt héten látott botladozás.

A pénteki esés után hétfő reggel tovább gyengült a forint, így az euróval szemben már 334,5-nél jár a kereskedés. Ez tavaly december eleje óta a leggyengébb forintot jelenti.

Amennyiben megnézzük, hogy mi okozta a múlt heti intenzív forintgyengülést az enyhülő geopolitikai feszültségek és az e hétre várt amerikai-kínai kereskedelmi megállapodás ellenére, az alábbi két ábra jó magyarázatot ad. Az euróval szemben a berajzolt emelkedő trendvonal állította meg a forint erősödését és onnan indult el újra az esés, a dollárral szemben pedig a 200 napos (nagyon erős támasz) mozgóátlag, illetve az emelkedő trendvonal lehetett a forintesés egyik lényeges kiváltó oka.

Amennyiben a dollárral szembeni mozgást tartjuk most meghatározó erejűnek arra, hogy mi vár a forintra az euróval szemben, akkor azt mondhatjuk, hogy a dollárral szemben még 4-5 egységnyi tér van felfelé, amíg beleütközik az árfolyam egy rövid távú csökkenő trendvonalba. Ha ezt átfordítjuk arra, hogy az euróval szemben meddig eshet a forint, akkor

azt mondhatjuk, hogy akár rövid távon új történelmi forintmélypont alakulhat ki az euróval, hiszen ez a 4-5 egységnyi mozgás már 337 feletti árfolyamszintet indikálna az euróval szemben.

Amint a heti makronaptárunkban jeleztük: a holnapi magyar inflációs adatra fokozottan kell figyelni, mert az a forint árfolyamára is visszahathat, ha a magas inflációs adat mellett a piac továbbra is extrém laza monetáris politikára számít (ez további forintgyengülést is kiválthat). Szerdán pedig az amerikai-kínai kereskedelmi megállapodás első fázisát írhatják majd alá Washingtonban és az erről megjelenő információk lehetnek globálisan is lényeges hatásúak a pénz- és tőkepiacokra.

Címlapkép forrása: Carl Court/Getty Images

Frankfurti tőzsde
Bejelentették a nagy megállapodást az Intesa és az Intrum között
vitézy dávid
brexit
coronavirus
Gázolaj
wall street
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól
A tőzsdei könyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu

Értékesítési vezető

Értékesítési vezető

Szerkesztő - újságíró

Szerkesztő - újságíró

Event Driven Equity Analyst

Event Driven Equity Analyst

Szakmai asszisztens

Szakmai asszisztens

Privát banki tanácsadó

Privát banki tanácsadó
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
forint