forintka191126getty
Deviza

Szenved ma a forint, megint a történelmi mélypont küszöbén

Portfolio
A hétfő délutáni hullámszerű erősödés nyomán hétfőn és kedden este is 334 közelében járt a forint az euróval szemben, szerda reggel óta azonban folyamatosan gyengül, sőt délutánra ez már esésnek tűnik, hiszen 336 felett jár az árfolyam.

Egyre rosszabbul néz ki a forint

Estére 336,4-ig gyengült a forint, amivel már megint belátható közelségbe került a tavaly novemberben látott 337,2-es történelmi csúcs az árfolyamban. Ezzel kedd estéhez képest már 0,6%-os gyengülést mutat a magyar deviza, miközben például a lengyel zloty 0,2 százalékkal, a cseh korona pedig 0,1 százalékkal esett csak vissza. 

Már megint esik a forint

Délután újabb forintgyengülési hullám indult el, így a mai napot nézve már lényegében forintesésről beszélhetünk. A reggeli 334 közeli euróárfolyam ugyanis az imént 336 feletti szintre is emelkedett, ez 0,55%-os gyengülés tegnap estéhez képest. Ebben szerepet játszhat Donald Trump amerikai elnök mai újabb fenyegetése az európai jelentős vámemelésekről, igaz a régiós devizák közül a lengyel zloty csak 0,1%-kal, a cseh korona pedig csak 0,3%-kal gyengült, így tehát a forint ismét kilóg a régióból. A dollárral szembeni forintjegyzések 0,5%-kal 303-ig emelkedtek mostanra.

Újra gyengül a forint, 335 felett az euró

Reggel óta fokozatosan újra gyengül a forint és ma már 1 egységgel 335 fölé emelkedett az euró jegyzése a bankközi piacon. A dollár kurzusa 302,2-ig emelkedett. A lengyel zloty is gyengült picit (0,1%-ot) az euróval szemben délelőtt.

Az elmúlt hetekben az 1,11-1,12-es, tavaly ősz óta pedig lényegében az 1,10-1,12-es sávba ragadt bele az euró a dollárral szemben, és ma reggelre az árfolyam a berajzolt emelkedő trendvonalhoz ért. Ez elvileg a dollár gyengülése, az euró erősödése felé mutatna, de lehet, hogy érdemi mozgást csak az EKB holnapi kamatdöntése, pontosabban az azt követő sajtótájékoztatón elhangzó információk váltanak ki. Elvileg holnapi ülésén kezd neki a jegybank a monetáris stratégiája felülvizsgálatának, és így áttételesen annak is, hogy a középtávú inflációs célját módosítsa-e. A vizsgálat legalább év végéig el fog tartani, mégis érdekes lehet, hogy Christine Lagarde új elnökként mit sugall az esetleges változásokról.

Amennyiben a forint hosszú távú grafikonjára nézünk az euróval szemben, csak azt látjuk, hogy érthető volt a hétfői visszaerősödése, hiszen a fenti trendvonal visszatartotta 337-nél a további gyengüléstől. Egyelőre tehát ebben a háromszögben mozog továbbra is az árfolyam, felülről a 337-338-as zóna korlátozza a forint gyengülését, az erősödés útjában pedig a 330-331-es támasz zóna látszik.

A hétfő délutáni 337-es szintről egy óra alatt 334 közelébe erősödött a forint, azóta 334-335 között hullámzott az árfolyam, ma reggel 334,5-nél kereskednek ebben a relációban. Ez azt jelenti, hogy értett a piac az MNB hétfő délutáni jelzéséből (337-es szintnél nem akarta szinten tartani a bankrendszeri forint likviditást, hanem finoman akarta jelezni a piacnak, hogy ennél a szintnél tovább most nem feltétlenül szeretné hagyni a forint gyengülését), igaz nincs azóta további forinterősödés egyelőre.

Amennyiben a dollár visszagyengülne (fenti ábra alapján), akkor a dollár/forint jegyzések tovább süllyedhetnének, így távolodna lefelé az árfolyam a berajzolt csökkenő trendvonaltól. Jelenleg 301,8 körül jár a kereskedés a bankközi piacon.

Címlapkép forrása: Getty Images

Koronavírus
Koronavírus
OTP
koronavírus coronavirus virus
Koronavírus Észak-Olaszország
szentendrei hév megálló
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Tőzsdetanfolyam
Alapoktól a kereskedési, befektetési stratégiákig.
Online előadás
Online előadás a tőzsdei befektetésekről, kezdőknek.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
2020. március 18.
Lakás Konferencia 2020
dollár shutter