forint200124
Deviza

Meddig gyengül a forint? Már senki nem hiszi, hogy itt a vége

Majdnem biztosra lehet venni, hogy látunk még 340 feletti euróárfolyamot 2020-ban, vagy legalábbis nagyon komoly fordulat kellene ahhoz, hogy ez ne történjen meg – derül ki a Portfolio elemzői körképéből. Az általunk megkérdezett szakértők azt is elárulták, szerintük milyen árfolyamnál avatkozna be a Magyar Nemzeti Bank, illetve hogy reagálhatnak a forint egyre kellemetlenebb esésére.

Itt a vége a forintgyengülésnek?

Múlt hét csütörtökön sosem látott mélypontra gyengült a forint az euróval szemben, 337,57-nél volt az árfolyam csúcsa. Ezzel az év eleje óta 1,6 százalékot veszített a magyar deviza, egy év alatt pedig 5,4%-kal értékelődött le. Részben ennek apropóján megkérdeztük az elemzőket, mit várnak az év hátralevő részében.

Az elemzők közül már senki nem számít arra, hogy a jelenlegi szinten megáll a forint gyengülése, egyöntetűen azt gondolják, hogy átlépi majd a 340-es, újabb lélektani határt is az euró-forint árfolyam még 2020-ban.

Az év végére viszont mindenki azt gondolja, hogy enyhül majd a nyomás kicsit a forinton, vagyis talán nem lesz tartósan 340 felett a jegyzés. Ez egyébként egybecseng az MNB véleményével, a jegybank szerint az év elején még folytatódhat az infláció emelkedése a decemberi 4%-ról, utána viszont a második félévben lassan mérséklődhet a drágulási ütem, ez pedig a jegybank kamatpolitikájával kapcsolatos várakozásokat is befolyásolhatja.

Rövid távon az lehet a legfontosabb, hogy az MNB hétfőn miként alakítja a forintlikviditást nyújtó FX-tendereket és ezt miként értékeli a piac. Amennyiben egy jelentős mennyiséget nem újítana meg (márpedig erre van esély), úgy a piaci ezt egyértelműen úgy értékelné, hogy az MNB akár készen állhat a szigorításra. Akkor pedig megismétlődhet a tavaly év eleji forgatókönyv, amikor a piac komolyan várta a szigorítást és így zárhatják a short pozíciókat, erősítve ezzel a forintot – véli Virovácz Péter.

Amennyiben a swapállomány alakulása mégsem lesz elég meggyőző a piacok számára és a keddi kamatdöntés során sem kapnak a piaci szereplők új impulzust, úgy akár már a héten elérhető lehet a 340-es EUR/HUF árfolyam

 - teszi hozzá az ING Bank elemzője.

Hosszabb távon Virovácz szerint a 345-ös szint már erős ellenállás az euró-forint árfolyam esetében. A legfontosabb gát egyértelműen a piaci pozícionáltság és a forint már most is jelentős alulértékeltsége. Mára rekord méretű lehet a short pozíciók állománya a forintpiacon, és amikor mindenki ennyire egy irányba áll, akkor ez komoly akadálya lehet egy újabb jelentős gyengülési hullámnak – mondta.

A szakember szerint az MNB rövidtávon a swapállománnyal kontrollálni tudja majd az árfolyamot, az év második felében pedig az amerikai elnökválasztás miatti bizonytalanság a dollár gyengülését hozhatja, így pozitív lehet a feltörekvő devizák számára. Ennek köszönhetően erősödhet vissza esetleg 340 alá a forint is.

Valaki a 350-et sem tartja elképzelhetetlennek

Az alapforgatókönyv mellett arra is kíváncsiak voltunk, hogy extrém esetben milyen árfolyamot tudnak elképzelni a szakemberek. Nyeste Orsolya, az Erste Bank elemzője szerint a 350-es euró sem zárható ki. Ehhez az kellene, hogy a nagy nemzetközi jegybankok politikája váratlanul a szigorítás felé mutasson, amit az MNB nem kellő gyorsasággal reagálna le. A másik ilyen tényező az lehetne, ha az euró-dollár árfolyam gyorsan a paritás felé indulna, vagyis jelentősen erősödne az amerikai deviza, ami általában negatív a feltörekvő piacok számára.

Véleményem szerint az extrém forgatókönyvek eredete a globális piaci környezetben bekövetkező gyors változás lenne

 - foglalta össze Nyeste.

Regős Gábor, a Századvég Gazdaságkutató elemzője is azt gondolja, hogy nem teljesen irreális egy 350-es euró-forint árfolyam, ehhez az kellene, hogy a külső környezetből valamilyen sokkhatás érjen minket, illetve ezzel párhuzamosan elmaradjon az MNB szigorítása.

A jegybank kezében a forint sorsa

Többször utaltunk már rá, hogy az MNB döntései nagyban befolyásolják a forint sorsát, emellett az infláció alakulását figyelik még árgus szemmel a befektetők. A főbb hazai gazdasági szektorok devizaérzékenysége jelentősen csökkent a válság óta. Az elmúlt 2-3 évben az államadósságra vonatkozó szabályok miatt kemény korlátok voltak érvényben a devizaárfolyam kapcsán, azonban ezzel párhuzamosan az elmúlt években tovább csökkent az államadósság devizaaránya, miközben az ÁKK tavaly decemberben megfogalmazott 2020-as célja a devizaarány csökkentése legalább 15% körüli szintre. Mindez azt jelenti, hogy a korábbi kemény korlátok helyett jelenleg az inflációs pálya, mint puha korlát van érvényben, amit az árfolyam befolyásol – emelték ki a Portfolio kérdésére az MKB Bank elemzői.

A bank szakértői szerint amennyiben az EUR/HUF-árfolyam a jelenlegi szinteken vagy valamelyest felette ragad akkor az infláció minden más tényező változatlansága mellett 2020 végéig 4% fölött mozoghat.

Ezzel az infláció az MNB toleranciasávján kívülre kerülne, amely a monetáris politikában finomhangolást eredményezhet, amennyiben az MNB úgy ítéli meg, hogy a második körös inflációs hatások is felerősödnek

 - emelték ki.

Lényeges kérdés, hogy mikor avatkozna be a jegybank akár szóbeli intervencióval, akár konkrét lépésekkel. Nyeste Orsolya szerint erre akkor kerülhet sor, ha veszélyben érzik az inflációs célt, illetve ha bármilyen jelét látják annak, hogy az áremelkedési ütem a második negyedévtől nem fordul vissza a 3%-os cél irányába, illetve az adószűrt maginfláció tartósan elmozdul felfelé a 3,5-4%-os sávból. Ebben az esetben az Erste szakértője szerint elsősorban a likviditás befolyásolásán keresztül tud hatékonyan lépni az MNB a magasabb kamatok és ezáltal az erősebb forintárfolyam érdekében.

Amennyiben ez a finomhangolás nem lenne elég hatékony, akkor jöhetne a verbális intervenció a jegybank részéről, illetve akár már márciusban beemelhet a közleményébe a Monetáris Tanács egy előretekintő iránymutatást – véli Virovácz Péter. Szerinte ahhoz, hogy számottevő monetáris politikai fordulat következzen be, a makrogazdasági környezetnek kell gyökeresen megváltoznia. A vártnál dinamikusabb magyar gazdasági növekedés és erősebb bérkiáramlás, valamint az európai gazdasági helyzet jelentős javulása (amely az EKB-t is fordulatra ösztönözné) tolhatná a jegybankot a fordulat irányába.

Regős Gábor szerint a márciusi inflációs jelentésig nem számíthatunk komolyabb lépésre a jegybanktól, majd a forintárfolyam és az első két havi inflációs adat függvényében dönthetnek a további lépésekről. Addig legfeljebb a swapállományon keresztül vagy valamilyen verbális intervencióval avatkozhat be az MNB.

Ha a forint árfolyama tartósan gyenge marad, akkor a szigorítás szükséges lesz, figyelembe véve, hogy ez egyrészt már tartósan veszélyezteti a jegybanki inflációs cél elérését, illetve reálgazdasági szinten is inkább árt, mivel a kkv-k inkább importálnak, mint exportálnának

 - vélekedik a Századvég elemzője.

Szerintem kamatemelésre csak akkor kerülne sor, ha az inflációs kilátások ezt indokolnák - a jelenlegi inflációs előrejelzés alapján ez nincs így – véli Török Zoltán, a Raiffeisen Bank szakembere. Így szerinte marad a verbális beavatkozás, illetve a finomhangolás a swaptendereken és a kiszorítandó likviditás szabályozásán keresztül .

Címlapkép: Getty Images

EU csucs koltsegvetes Charles Michel Emmanuel Macron Antonio Costa
wall_street_shutterstock_1089431897-20180518
koronavírus vuhan kína járvány
koronavírus maszk ruha
scarlet lady_virgin
moszkva_shutterstock-20170929
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu
Tőzsdetanfolyam
Alapoktól a kereskedési, befektetési stratégiákig.
webinárium
Hogyan lovagolhatod meg a forint árfolyammozgását? Tőlünk megkapod a választ!
deviza trader forint árfolyam kereskedő