Deviza

Megint lépett az MNB, csak átmeneti lökést adott a forintnak

Portfolio
Az előzetesen meghirdetett összeg felét fogadta el a mai devizaswap-tenderen az MNB, a hírre a forint megint azonnal erősödésbe kapcsolt, akárcsak a múlt héten.

Az előzetesen meghirdetett közel 120 milliárd forintos tétel felét fogadta el az MNB a hétfői devizaswap-tenderen, mind a négy futamidő (1, 3, 6, 12 hónap) esetében egységesen 14,84 milliárd forint volt az elfogadott összeg. Pedig kereslet lett volna, mindegyik futamidőn meghaladta a 100 milliárd forintot a benyújtott ajánlat.

Ezzel a 109,1 milliárdnyi lejárat mellett 59,3 milliárd forintnyi ajánlatot fogadott el az MNB, vagyis még így is nagyjából 50 milliárddal tovább csökkent a swapállomány 2185 milliárd forint környékére.

devizaswap200127

A tender eredményének megjelenése után a forint hirtelen erősödött az euróval szemben, de ez a hatás csak pár percig tartott, hamar 338 fölé emelkedett a jegyzés. A minta nagyon hasonlít a múlt heti tenderéhez: akkor az MNB egyáltalán nem fogadott el ajánlatot, amire a forint rekord gyenge szint közeléből erősödni tudott, de a hatás akkor is csak néhány óráig tartott.

A jegybanki likviditási lépéseket azért figyeli kiemelten a piac, mert ezzel tudja a bankközi piacon kialakuló kamatszintet befolyásolni. A likviditást szűkítő lépések - még ha jelképes mértékűek is - jelzések lehetnek a jegybank felől, hogy finoman változtat az extrém laza monetáris politikáján. 

Az MNB továbbra is folyamatosan vizsgálja a likviditási folyamatokat, és amennyiben a Monetáris Tanács által eldöntött kiszorítási cél elérése indokolja, kész a swapállományt mindkét irányba módosítani

 - hangsúlyozza közleményében a jegybank. Ez azt jelenti, hogy a 300-500 milliárd forintos kiszorítási cél változatlan, ami érhető, hiszen ezt csak negyedévente vizsgálja felül a jegybank.

EU csucs koltsegvetes Charles Michel Emmanuel Macron Antonio Costa
wall_street_shutterstock_1089431897-20180518
koronavírus vuhan kína járvány
koronavírus maszk ruha
scarlet lady_virgin
moszkva_shutterstock-20170929
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Tőzsdetanfolyam
Alapoktól a kereskedési, befektetési stratégiákig.
webinárium
Hogyan lovagolhatod meg a forint árfolyammozgását? Tőlünk megkapod a választ!
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
deviza trader forint árfolyam kereskedő