1000forint
Deviza

Nem tudta az MNB megállítani a forint esését, 338 felett járt az euró

Portfolio
Hétfő délután ismét történelmi mélypontra gyengült a forint az euróval szemben, ezen az MNB devizaswap-tenderének eredménye sem változtatott.

Estére erősödött a forint

Nap végére valamelyest erősödött a forint, miközben az új történelmi mélypont 338,75-ön volt, jelenleg már csak 337,30 forintot kell adni egy euróért.

338,74 - most épp ez az új mélypont

Az utóbbi percekben visszafordult kicsit a forint, most 338 alatt jár egy hajszállal. A történelmi mélypont jelenleg 338,74-nél van, ott volt a gyengülés teteje ma délután. 

338-nál járunk már

Az MNB swaptenderének eredménye után hirtelen 336,5 környékére ugrott a forint, de nem sokáig tartott ki a javulás, perceken belül megint lejtőre került a magyar deviza. Most 338 körül járunk, ami már 0,6%-os forintesést jelent péntek estéhez képest. A dollár 306,58-nál áll, míg az angol font 400,56 forintba kerül. 

Megint lépett az MNB, lökést adott a forintnak is

Az előzetesen meghirdetett összeg felét fogadta el a mai devizaswap-tenderen az MNB, a hírre a forint megint azonnal erősödésbe kapcsolt, akárcsak a múlt héten.

Tovább a cikkhez

Reggeli elemzői körképünk alapján irány a 340

Majdnem biztosra lehet venni, hogy látunk még 340 feletti euróárfolyamot 2020-ban, vagy legalábbis nagyon komoly fordulat kellene ahhoz, hogy ez ne történjen meg – derül ki a Portfolio elemzői körképéből. Az általunk megkérdezett szakértők azt is elárulták, szerintük milyen árfolyamnál avatkozna be a Magyar Nemzeti Bank, illetve hogy reagálhatnak a forint egyre kellemetlenebb esésére.

Tovább a cikkhez

Itt is van az új mélypont!

337,63-nál volt az új csúcs az euró-forint jegyzésben, ezzel ismét rekordgyenge szintre esett a magyar deviza. 

Lassan jön a swaptender

Délután három óra körül várjuk az MNB mai swaptenderének eredményhirdetését. Egyelőre annyit olvashatunk a jegybank honlapján, hogy 324 millió euró (mintegy 110 milliárd forint) értékben hirdetett meg devizacserét a jegybank, ami magasabb a mai lejáratoknál. A hír összefügghet a forint gyengülésével, akkor kezdett esni a magyar deviza, amikor kiderült a kínálat az MNB részéről, ez ugyanis arra utalhat, hogy a likviditás múlt heti váratlan szűkítése csak egyszeri lépés volt. 

Ugyanakkor azt érdemes kiemelni, hogy az MNB likviditást szabályozó lépései önmagukban nem árulnak el sokat a bankrendszer likviditásáról, hiszen azt sok más tényező is befolyásolja.

Mindjárt itt a mélypont

Már 337,5-ig gyengült a forint az euróval szemben, ez 0,4%-kal magasabb a péntek esti jegyzésnél. Ezzel fillérekre vagyunk a csütörtökön látott forintmélyponttól. A dollár 306-nál jár, az an gol font pedig 400 forintot ér. 

Ma sem áll meg a gyengülés

Hétfő délelőttre 337-ig gyengült a forint az euróval szemben, ez már 0,3%-kal magasabb a péntek esti árfolyamnál és alig 60 fillérre van a csütörtökön látott mélyponttól. 

Hétfő reggel 336,6-nál járt a forint az euróval szemben, ez egy egységgel marad el a múlt héten látott történelmi csúcstól. Csütörtökön 337,6-nál volt történelmi mélyponton a forint, a következő napokban is ez határozhatja meg a kereskedés irányát. A forint szempontjából kulcsfontosságú lesz az MNB hétfő délutáni devizaswap-tendere, illetve a keddi kamatdöntés, melyen szintén erős üzenetet küldhet a jegybank a befektetőknek. A dollárral szemben most 305-nél indul a forint napja, az angol font pedig 398,8 forintba kerül.

A régiós versenytársak közül a lengyel zloty és a cseh korona is minimális gyengüléssel kezdtek az euróval szemben, miközben a feltörekvő piacokon a török líra stagnálással kezdett, a dél-afrikai rand pedig 0,7 százalékkal gyengült a dollárral szemben.

A dollár a múlt héten az EKB kamatdöntése után kapcsolt rá, így kitört a korábban jellemző 1,11-1,12-es sávból, lassan megint az 1,10-es lélektani határt közelíti. A befektetők most a Fed szerda esti döntésére figyelnek elsősorban, ami további impulzust hozhat, akár 1,10 alá is erősödhet az amerikai deviza. A japán jen hétfő reggel 0,2 százalékkal erősödött a dollárral szemben, az angol font pedig 0,1 százalékot veszített.

A forint szempontjából ma az MNB devizaswap-tendere lehet érdekes miután a múlt héten a jegybank meglepetésre egyetlen ajánlatot sem fogadott el likviditási tenderén.

koronavírus coronavirus virus
Koronavírus
Koronavírus
OTP
Koronavírus Észak-Olaszország
szentendrei hév megálló
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
2020. március 18.
Lakás Konferencia 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu
Tőzsdetanfolyam
Alapoktól a kereskedési, befektetési stratégiákig.
Online előadás
Online előadás a tőzsdei befektetésekről, kezdőknek.
dollár shutter